С падането на температурите се създават благоприятни условия за “развихрянето” на болестотворните микроби. Включвайки определени храни в менюто си, може по-лесно да са противодейства на неприятните симптоми на настинка или грип като възпалено гърло, хрема, кашлица, температура, мускулни болки, главоболие. Сред полезните храни срещу неприятностите са бадемите, яйцата, пълнозърнестите продукти и спанакът.
Характерните за сезона болести и потиснатост могат да се дължат и на недостига на определени вещества. За да си ги набавим, трябва да се набляга на определени продукти.

Бадеми – Бадемите са отличен източник на фибри, растителни протеини, ниацин (витамин B3), фолиева киселина, желязо, рибофлавин (витамин В2), магнезий – вещества, допринасящи за чувството за ситост и за понижаване на умората, която омаломощава организма и го прави по-податлив на болести.Бадемовите ядки освен това помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, чийто спад по това време на годината се свързва с т.нар. “зимна тъга”.
Яйца – Яйцата съдържат вещества, които допринасят за правилното функциониране на организма в сезона на настинките, грипа и сезонната депресия – фолиева киселина, витамин D, триптофан.
Пълнозърнести продукти – Присъствието на пълнозърнести продукти в менюто също помага за стабилизирането на нивата на кръвната захар, чийто спад се отразява неблагоприятно върху организма и настроението.
Спанак – Спанакът е отлично средство за добър сън, който е от изключително значение за правилното функциониране на имунната система. Зеленчукът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С и благодарение на тях също е мощен съюзник срещу умората.