Как се приготвя жито за задушница?

Всяка година има няколко големи задушници, те са ден за почит, уважение и възпоменаване на душите на починалите ни близки хора. През тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

На втори март тази година се чества така наречената Месопустна задушница – в съботата преди Местни заговезни. Месни заговезни е един от православните празници, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Името идва от това, че се пости с месни ястия. А в седмицата след „Месни заговелки“ (Сирни заговезни) се яде много извара, масло и яйца. След това до Великден  следват хранителни и духовни пости.

През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Храните който е прието да се приготвят за помен са хляб и вино, дребни сладки и соленки, както и традиционното подсладено варено жито, наречено „коливо“.

Как се приготвя жито за задушница:

Добре е житото да бъде накиснато от предният ден, а не директно да се вари. В достатъчно голям съм се поставя накиснатото жито, водата трябва да е 2-3 пръста над него. Добавя се щипка сол и на бавен огън се оставя да къкри. Около час, час и половина е горе долу времето в което житото е напълно готово. Зрънцата трябва да са хем набъбнали, хем омекнали. При необходимост се добавя още вода, ако тя бързо се е изпарила. Свареното жито се разбърква с със захар, добавят се орехи, настъргана кора от лимон, галета. Разбърква се добре и се оставя да преседи.

Поднася се поръсено с пудра захар и канела. Пропорциите са на вкус. През цялото време сместа се опитва.

Поменът се прави на гроба, в църква или при невъзможност за излизане у дома.

На гроба на починалият свещеникът извършва молебен за успокоение на душите. Когато храната се раздава, се използват думите  – „Бог да прости“. Оставя се купа с храна и за починалия. Вярва се, че ако по време на хранене на общата трапеза около хората се появи пеперуда или мушичка, това означава, че душата на мъртвия се е върнала за кратко, за да навести близките си и той е сред тях.

Автор: Гена Живкова-Чолакова