Добрите нива на допамин в мозъка са ключ към добро психично и физическо здраве. Окситоцинът или още наричан „хормон на любовта“ е специален химикал, секретиран от хипофизната жлеза, имащ за цел да успокоява мозъка и да създава чувство на щастие и удовлетвореност. Намалените количества на веществото допамин в мозъка, водят до състояние на депресия, утегченост, отчаяние, липса на активности. Окситоцина – този хормон не просто ни прави весели и обичливи, той има своите специални психически и физически влияния, които предизвикват реални изменения в организма и дори могат да преборят някои заболявания. Той е основният двигател в борбата с депресията.

– Зависимост (пристрастяване) е продължителната употреба на вещества, въпреки проблемите, свързани с това, което води до развитие на толеранс към тези вещества, необходимост от повишени дози и симптоми на абстиненция при спирането на веществото.

Обикновено свързваме зависимостите с употребата на вещества като алкохол, лекарства, никотин, наркотици, храни. Пристрастяването към тези вещества обаче се дължи на биологичните им ефекти. Всички те активират определени пътища в мозъка, които оперират с хормони, отделяни от невроните – невромедиатори, които оказват конкретни психо-физиологични ефекти. При това няма значение дали тези пътища се активират от материални вещества, като алкохол и наркотици, или от психологични стимули – зависимост от хора, зависимост към хазарта или силните преживявания.

Никотинът повишава нивата на допамин в мозъчните центрове, които са отговорни за усещанията за удоволствие, еуфория и релаксация. В цигарения дим се съдържат вещества, които блокират ензима, който разгражда хормоните на удоволствието в мозъка – допамин, норадреналин и серотонин, което води до повишение на концентрацията им и по-продължителното им действие.

Кофеинът инхибира аденозиновите рецептори в мозъка, които взаимодействат с допаминовата система. Кофеинът повишава концентрацията и отстранява сънливостта.

Алкохолът стимулира А-рецепторите за гама-аминомаслена киселина, която е основният потискащ медиатор в мозъка. Активацията на тези рецептори задържа предаването на нервните импулси, което води до отстраняване на безпокойството и сънливост, а в тежки случаи може да доведе и до смърт.

Кокаинът повишава нивото на допамина в мозъка. Допаминът е медиатор, който се отделя от неврона при протичането на нервен импулс и оказва въздействието си върху съседните неврони. След това той се свързва с протеин, който го пренася обратно до неврона, който го е синтезирал, където се съхранява до следващия нервен импулс. Кокаинът блокира протеина-преносител, което води до повишение на нивото на допамина и продължителност на неговото действие.

Хероинът се свързва с опиоидни рецептори в мозъка, които се активират от естествените опиоиди на тялото – ендорфини и енкефалини. Това води до развитие на състояние на еуфория, изчезване на болката и безпокойството.

Храната за много хора е източник на огромно удоволствие. Храната, богата на въглехидрати (особено захар), стимулира отделянето на серотонин, който създава усещане за удоволствие, удовлетворение и облекчаване на напрежението и стреса. Богатата на протеини храна повишава нивата на допамин и норадреналин в мозъка, което повишава вниманието и концентрацията.

Оргазмът е най-мощният източник на допамин.
Влюбването е свързано със състояния на еуфория, когато връзката се развива добре, фокусирано внимание и силен стремеж към любимия човек (високи нива на допамин и норадреналин) и депресия и обсесивни мисли, когато нещата не вървят добре (ниски нива на серотонин).

В нашия мозък съществува система за мотивация, която стимулира стремежа ни към неща, които желаем и от които се нуждаем – свързани с нашето оцеляване и продължаване на рода. Основният й хормон е допаминът. Храненето, сексът, постигането на цели повишават нивото на допамина, който активира системата за възнаграждение. Колкото повече допамин се освобождава, толкова повече се активира системата за възнаграждение и толкова повече нарастват очакванията ни.

Допаминът е хормонът на пристрастяването и зависимостите. Всички вещества, дейности, хора, всичко, което „събужда тръпка” в нас, може да доведе до пристрастяване и зависимост. Компулсивното хранене, шопингът, трупането на пари, безразборните сексуални връзки – всички те повишават нивото на допамина в мозъка ни.

В едно проучване изследователи поставят на плъхове електроди, стимулиращи системата за възнаграждение (по подобен начин, по който го прави допаминът). След това плъховете били накарани да натиснат лост, който задействал стимулацията на електродите. Всички плъхове продължили да натискат този лост. Те не обръщали внимание на храната, мъжките плъхове игнорирали разгонените женски плъхове, женските плъхове не обръщали внимание на малките си. След всяка силна стимулация организмът има нужда от около 2 седмици, за да възстанови допаминовата система. Пристрастени към удоволствието обаче плъховете продължават отново и отново да се стимулират, тъй като при този механизъм липсва обратната връзка – усещането за лека депресия след силната стимулация. По този начин животните могат да стинат до крайно изтощение и смърт.

Следователно, ние се пристрастяваме не към алкохола, кокаина, захарта, секса, любимия човек – ние всъщност се пристрастяваме към допамина. Получавайки дозата си допамин от алтернативни и източници с неограничен достъп, ние пренебрегваме естествените си инстинкти – инстинктите за оцеляване и продължаване на рода, и заобикаляме механизмите за регулация. Както и плъховете, ние променяме възприятието си към естествените стимули и изтощаваме организмите си.

Можем ли да възстановим естественото си състояние? Отговорът е да, можем. Системата за възнаграждение е в нашия мозък и тя може да бъде активирана по естествени и здравословни начини – физически упражнения, приятни занимания, общуване с подходящи партньори, любов.

Съществува и естествен балансьор на възбудното действие на допамина – хормонът окситоцин

Хормонът на „безусловната любов” е окситоцинът. Той е отговорен за състоянието на обич, топлота, привързаност, чувството на комфорт между двама души и той прави възможно продължителното им обвързване. Приятелството също се дължи на хормона окситоцин.
Окситоцинът има успокояващ ефект и понижава нуждата от приемане на вещества, които повишават нивото на допамина. Окситоцинът създава усещане за сигурност и комфорт, което обяснява по-дългата продължителност на живота при обвързани хора и при всички видове, които се грижат за близките си (примати).

По време на секс и особено след оргазъм в организма се отделя голямо количество допамин. Изчерпването му е причина за чувството на отчуждение и „желание за пространство“ след случаен секс. Това, което задържа двойките заедно след секс, е чувството интимност и любов, създадено от окситоцина. Изводът – правете секс едва когато във връзката ви има достатъчно привързаност и обич.

В повечето религиозни, философски и оздравителни системи като причина за проблемите и болестите се посочва липсата на любов (Любов). На биологичен език това вероятно означава липса на хормона на Любовта – окситоцин.

Системата на Норбеков е ефективна в лечението на зависимостите, защото дава ключ към активиране на състоянието на безусловна любов само с помощта на мисълта и силата на въображението. Ежедневното обръщане към себе си с любов създава биохимична среда на любов в организма. Физическите упражнения повишават нивото на допамин. С постигането на неврохормонален баланс спонтанно изчезва и нуждата от прием на веществата, които са имитирали състоянието на щастие.

ЗДРАВОСЛОВНИ НАЧИНИ ЗА ПОВИШЕНИЕ НА НИВОТО НА ДОПАМИНА

Физически упражнения – Физическата активност повишава нивото на допамин в мозъка. Редовните упражнения дават енергия и противодействат на депресията. Интензивните упражнения повишават и нивото на ендорфините, които създават усещане за еуфория. Ролята на допамина за двигателната активност нагледно се вижда при болестта на Паркинсон, при която настъпва дегенерация на невроните, съдържащи допамин, в средния мозък (substantia nigra); тази болест се характеризира с тремор, ригидност на тялото, забавени движнеия и нестабилност при изправен стоеж. Физическата активност не само може да ни помогне да се освободим от стреса, но и да постигнем по-добро физическо здраве и да ни направи по-продуктивни.

Определяне на цели и приоритети – Определянето на ясни цели и приоритети в живота ни способства също за нормалните нива на допамин в мозъка. Когато липсва стрес и напрежение от неясноти и безпорядък в ежедневието, мозъкът се претоварва изключително много, което намира най-бързо отражение в психическите поведенчески модели на хората. При най-тежки случаи на допаминов дефицит се наблюдават и психомоторни дисфункции като един от първите симптоми преди настъпването е хроничният световъртеж.

Храни, които повишават нивото на допамин – Това са храни богатни на аминокиселината тирозин, от която се произвеждат допамин – банани, авокадо, млечни продукти, бадеми, тиквени семки. Храните, богати на протеини – яйца, пилешко месо, риба, повишават нивата на допамин и серотонин в мозъка. Обратно, захарта и рафинираните храни понижават допамина. Могат да бъдат приемани и хранителни добавки с аминокиселини, които възстановяват дефицитите в организма.

Слушане на музика – Слушането на музика категорично повишава нивото на допамин. Всъщност, учените казват, че слушането на музика има същия ефект както яденето на любимите ни храни или четене на любима книга. Именно защото любимата музика повишава нивата на допамин, тук също можем да говорим за склонност към пристрастяване. Въпреки това, музиката е била винаги част от човешката история, тъй като нейното влияние върху нашия мозък е много оценявано през всички времена. В действителност, една от най-големите културни признателности в цялата история е била музиката. Така че, да, слушайте музика, но просто се уверете, че не е единственият източник на допамин в живота ви!

Отношения – Любовната връзка, приятелствата и семейните отношения повишават нивото на допамин в мозъка. Самотата е свързана с депресия.

Медитация – Както и при физически упражнения, ние откриваме все повече и повече ползи от практикуването на медитация. Както казахме в началото, човешкият мозък е податлив на различни зависимости. Един друг вид пристрастяване е така нареченото: „overthinking“. В действителност, някои будисти използват и израза за тази зависимост на свръх-постоянно мисловна натовареност и трескаво мислене от сутрин до вечер, като: „Маймуна ум“.
„Overthinking“ не е просто навик за интензивна работа, а е истинска принуда, която освен че ни оставя в сложно състояние на ума, а също така има отрицателен ефект върху нашето духовно развитие. Медитацията може да бъде много ефективна форма на увеличение на допамина, ако се прави правилно, тъй като може да разчиствате умствените влияния. С намерението да достига до състояние на себереализация, медитацията прочиства психичното елементарно ниво и го заменя с присъствие и благодарност само за това, че си жив.

Детоксикация на тялото – В тялото ни се натрупват токсини и бактерии, което е лошо за нас. Ендотоксините са от вида, който може да предизвика спад на имунната ни система, а също така ограничава производството на допамин. Ето няколко съвета за да помогнете прочистването на червата от ендотоксини:. Не яжте ферментирали храни, получавайте достатъчно сън, не яжте мазни или сладки храни.
Всеки път, когато не се чувстваме добре и посягаме по навик към нещо сладко, следва да ангажираме съзнанието си към някоя макар и дребна задача и да не допуснем изкуственото, но кратковременно стимулиране на мозъка, чрез захарта. По-добре да изпием топлата вода или чай с мед, отколкото да затормозим нашия организъм с поредната доза опаковъчна храна или напитка, пробутвана ни от рекламите по телевизията.

Създаване на Нещо – Писатели, художници, скулптори, поети, певци, танцьори и други, можем да се идентифицираме с това – Нещо. Когато сме в творчески режим, можем да станем хипер-съсредоточени. В резултат на това ние можем да въведем състояние, наречено поток. Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка, който ни позволява да постигнем добро психично състояние. Независимо дали е хоби или професионална дейност – трябва да бъдем активни, защото пасивността и ленивостта – убиват!