Като цяло можем да кажем, че петте тибетски упражнения до голяма степен се доближават до различните пози (асани) практикувани в няколкото подразделения на древната Йога. Това, по което се смята, че донякъде се различават от тях е факта, че поредността им, както и уникалното им въздействие върху основните енергийни центрове в човешкото тяло (и тук се има предвид цялостната съвкупност от различните по вид фини тела) ги прави незаменими, особено при хората, които тепърва навлизат в света на здравето и възстановяването на баланса, за който споменахме малко по-рано. Тяхното сравнително лесно изпълнение, както и не много дългото им времетраене, ги прави особено привлекателни за хората, които смятат, че не разполагат с кой знае колко свободно време.

Още тук е много важно да кажем, че упражненията са най-ефективни и пълноценни тогава, когато успеем да се концентрираме максимално добре върху изпълнението им и да се потопим изцяло във всяко едно от движенията на тялото ни. С други думи да преодолеем за известен период от време постоянния мисловен поток, който ни тегли непрестанно напред- назад от несъществуващото бъдеще, към вече запечатаното в умовете ни минало и да се настаним в единствения момент на пълен покой, който е винаги на наше разположение- настоящият. Последното, както повечето от вас се досещат, не е чак толкова просто, колкото звучи, но е напълно реално изпълнимо с времето. Нужни са някои основни ценности като желание и постоянство, които се развиват съвсем естествено, докато практикуваме и виждаме положителните резултати, до които водят намеренията ни и стоящите отвъд тях действия, които сме решили да въведем в живота си.

Но нека разгледаме и самите упражнения и тяхното изпълнение:

1.Стартовата поза на първото упражнение е с раздалечени стъпала и ръце, разперени на височинат

а на раменете. Представете си как енергията влиза през дланта, която е обърната нагоре, минава през тялото и излиза през дланта, обърната надолу. Изберете интуитивно коя длан накъде да сочи. Твърде вероятно е да усетите енергия под формата на топлина или леко гъделичкане в дланите, идваща от горе, а малко по-хладна в тази, която отдава към Земята. Разперете ръце встрани хоризонтално, като дланите са обърнати съответно нагоре и надолу. Започнете да се въртите  по посока на часовниковата стрелка. Можете да си изберете предмет в стаята, върху който да се фокусирате, или пък да се съсредоточите върху палеца на водещата (дясна) ръка, за да избегнете замайването. Старайте се да дишате осъзнато. След като приключите и с пос

ледното завъртане, вдишайте дълбоко, задръжте дъха и издишайте, докато изпразните дробовете си. Това упражнение влияе върху всички енергийни центрове, но най-вече на коленните, половия център, черния дроб, далака, щитовидната жлеза, хипофизата и епифизата.

2. При второто упражнение е нужно да легнете по гръб с изпънати крака, а ръцете ви да са отпуснати покрай бедрата, с дланите насочени надолу. Движението е координирано свиване  едновременно на двата крака и главата,

като коленете са изправени, краката събрани, а стъпалата минават над главата. Едновременно с него издишвате през устата поетия преди това въздух. Брадичката се притиска към гърдите, а тазът остава долепен до пода. Вдишвайки дълбоко, бавно полагате главата и краката на п

ода, като максималния брой  повторения не трябва да надвишава 21. Причината за последното все още не съм изяснил изцяло сам за себе си, но съм установил с годините, че това е брой, който е може би точно в “златната среда” .

Това упражнение служи за стимулиране на гърления и половия център. Добре е след всяко едно от упражненията да завършвате с дълбоко вдишване, при което от изправен стоеж и леко разтворени и свити в коленете крака, да изтегляте ръце нагоре близо до тялото, с дланите обърнати към него, докато стигнат над главата и издишвайки да ги сваляте бавно надолу, докато стигнат под слабините. Две повторения от по две вдишвания и издишвания са напълно достатъчни за почивка между упражненията, но ако се чувствате изморени можете да направите още едно, две или три по избор. С течение на времето ще установите, че тялото ви става все по- силно и здраво и две ще са ви напълно достатъчни.

3. Тук стартовата позиция е на колене на пода, с ръце подпрени отзад на бедрата или на дупето и с изправен гръб.  Издишайте през устата и притиснете брадичката към гърдите, без да се превивате в кръста. Опитайте се да стегнете долната мускулатура на корема.
Като вдишвате през носа, се наклонете назад колкото можете повече, като отпускате главата и разхлабвате и разпъвате коремните мускули. Повторете до 21 пъти, а после направете вдишванията. Упражнението стимулира половия център до неговото пълно задействане. Ако установите, че се замайвате, дръжте очите отворени. След като свикнете, можете да практикувате и със затворени очи.

 

4. Четвъртото упражнение мощно стимулира енергийните центрове при коленете и гърлото, както и половия  център. Не го препоръчвам за хора, които имат проблеми или стари травми в коленете, тъй като напрежението в тях е доста силно и може да се стигне до нови, нежелани контузии. И тъй като имам зад гърба си няколко сериозни такива, обикновено избягвам да го правя или ако все пак реша, то стигам до не повече от 10-11 повторения.

Сядате  на земята с крака, опънати напред и поставяте ръцете на пода до таза. Издишвате през устата, опирайки брадичката в гърдите и свивате долните коремни мускули.
Вдишвате, докато отпускате мускулите и вдигате таза напред и нагоре, възможно по-високо, така че гърбът ви да застане в хоризонтално положение, а  главата отпускате назад.
Издишвайки се връщате в изходна позиция. Повторенията отново са 21.

5. Лежейки по корем, поставете ръце на пода, на широчината на раменете, а пръстите насочете напред и избутайте тялото до поза “кобра”. Тазът е отпуснат надолу, а гърбът е извит. Главата също застава назад, а очите гледат нагоре. Тежестта на тялото пада на ръцете и пръстите на краката.

Издишайте през устата, изнесете таза право нагоре, така, че тялото да заеме формата на буквата “Л”. Брадичката се притиска към гърдите, коремните мускули са стегнати.
Вдишайте през носа, отпуснете мускулите и се върнете в изходна позиция.

За предпочитане е упражненията да се изпълняват сутрин, преди хранене. Ако решите да ги направите по-късно вечерта, възможността да будувате до ранни зори е съвсем реална, тъй като в голяма част от случаите раздвижените енергийни колела и протичащата през тях енергия, стимулират ума и не му позволяват да се отпусне и заспи.

Най-важното е да започнете постепенно и да следвате обратната връзка, която тялото ви постоянно обменя с ума и да я следвате. Стартирайте ако е нужно с 4-5 повторения от всяко упражнение, докато не достигнете 21. С времето ще забележите, че начина, по който се чувствате, а от там и начина, по който изглеждате, се променят и то в положителна насока. Ако предприемете и допълнителни стъпки към промяна на някои от основните си хранителни навици, то резултатите могат да бъдат наистина впечатляващи.