Емоционалното хранене е проблем, който присъства в живота на много хора. Различава се коренно от физическия глад и за да се справим с него трябва да се научим да го разпознаваме. Както подсказва и името му, зад емоционалното хранене се крие душевен проблем или липса. Реално погледнато такъв тип хранене би могло да доведе след себе си редица здравословни проблеми заради преяждане с вредна и сладка храна.
Грижете се за душата си с тези здравословни храни и избягвайте тези, които ви създават грозни чувства отвътре. По този начин вие ще запазите вътрешния си оазис красив и процъфтяващ. Когато душата ви е здрава и силна, сърцето ви ще бъде също такова.
А ето и кои са здравословните и нездравословните храни за душата.
1. Благодарността. Този израз на признателност е сроден на вярата. Благодарният ум непрекъснато очаква да му се случат добри неща и очакването се превръща във вяра. Ето защо трябва да бъдем благодарни всеки ден за нещо.
2. Признателността. Това качество дава стойност и значение на всичко в живота, без значение колко незначително може да е то. Признателността може да се забележи и в леката усмивка, и в погледа, и в жеста… Важно е да оценявате с всичките си сетива хубавите неща, които се случват около вас.
3. Любовта. Това силно емоционално чувство е и основна човешка потребност, която приема различни форми. Любовта към себе си е също толкова важна, колкото и любовта към другите. Човек се грижи добре за нещата, които обича. Той ги цени и уважава. Затова на първо място трябва да обичате себе си и да се грижите за себе си . Само тогава ще можете да изразите любовта си и към околните.
4. Смехът. Той отпуска мускулите и напрежението и предизвиква физиологични промени, които могат да бъдат сравнени с лека физическа тренировка. Той увеличава притока на кръв и подобрява съня, което го прави метод за възстановяване и на физическото тяло. Опитвайте се да намерите по нещо смешно дори и в най-незначителното събитие. Не се страхувайте, че смехът ви ще изглежда глупаво. Той е добре дошъл за вашата душа.
5. Радостта. Това е чувството, когато откриеш, че нещо което си направил, видял, преживял или усетил, си е струвало. Вие може да сте сготвили удовлетворяваща и вкусна храна за семейството си, детето ви може да ви е подарило прекрасна, трогателна рисунка или може просто да сте погледнали през прозореца и да сте се вдъхновили от красивия залез. Важно е да се опитвате да намирате по нещо радостно всеки ден от живота си.
От друга страна, има и нездравословни храни, които увреждат душата и задръстват ума. Ето и кои са те:
1. Съмнението. Това е вътрешният глас, който ви казва: „Аз не мога, не съм достатъчно добър, достатъчно умен, достатъчно красив и т.н.“ Това съмнение в собствените сили е много коварно в своята същност. То разрушава надеждата, въображението и мечтите. Опитайте се да не вървите срещу себе си, като действате без да се притеснявате за последствията. Вярвайте повече в самите себе си!
2. Критиката. „Всичко, което ни дразни в другите, може да ни накара да разберем самите себе си.“ Карл Юнг. Хората, които са склонни да съдят другите, всъщност са най-сурови към себе си. Ако непрекъснато се опитвате да се преценявате и критикувате, вие несъзнателно теглите душата си надолу. Приемете, че не сте робот. Всички правим грешки. Бъдете състрадателен и милостив към личността си.
3. Стресът. Той често е извън нашия контрол. Никой не може да контролира стреса в себе си, но всеки може да контролира начина, по който да се справя с него. Когато сте под стрес, трябва да обърнете специално внимание на необходимостта да „нахраните“ душата си с добри емоции. Опитайте се да погледнете отвъд лошия момент.
4. Страхът. Ние живеем в един страшен свят, в който хората чувстват необходимост да се защитават, а често този страх затъмнява здравия им разум. Съсредоточете се върху нещата, които изграждат доверие и сигурност, а не върху тези, които ви карат да се страхувате. Търсете нещата в живота, които ви карат да се чувствате силни.
5. Гневът. Тази негативна емоция може да бъде насочена към себе си или към другите. Така или иначе, гневът е токсичен. Гневът яде душата ви, повишава тревожността и кръвното налягане, предизвиква главоболие и отделяне на вредна стомашна киселина, която може да попречи на дишането. Гневът буквално може да ви убие. Затова, когато сте ядосани и чувствате силна омраза, спрете и се опитайте да дишате по-бавно и дълбоко.