Много се говори за „полезни“ и „вредни“ мазнини, но твърде малко се споменава за начина, по който те се използват. Днес обръщам внимание на маслото от тиквени семена.

Маслото от тиквено семе е един чудесен продукт, който можете да използвате по всяко време. Има силен вкус, много напомнящ на ядковите масла. Една от популярните му употреби е в популярна негова употреба е в т.нар. дипове и разядки.

Тъй като окисляването на маслото произвежда доста неприятен мирис, добре е след използване да се попият всички останали капки от външната страна на бутилката или капачката, преди да го приберете на подходящо място.

Маслото от тиквени семена, извлечени от печени тиквени семки, не трябва да се „готви“, тъй като топлината разрушава много от най-добрите здравословни качества и произвежда горчив вкус. Най-честият прием на маслото е в капсула или течна форма като добавка към здравословния начин на живот. Един приятен начин за използване на маслото в храната е като дресинг за салата (може да се комбинира и с други здравословни масла)

Тиквените семки са богат източник на мастни киселини. Четирите доминиращи мастни киселини са палмитинова, стеаринова, олеинова и линолова киселина. Съдържат и редица каротеноиди – бета каротин и лутеин и в допълнение виолаксантин, лутексантин, ароксантин, флавоксантин, алфа-криптоксантин, бета-криптоксантин и алфа-каротин.

Фокусът от здравословни ползи на маслото от тиквено семе пада предимно върху областта на репродуктивното и здравето на пикочните пътища. Съдържащите се в тиквеното масло растителни стероли и мастни киселини обясняват подобряването на функцията на пикочния мехур и уретрата.

Хранителните вещества в маслото от тиквено семе влияят образуване на бъбречни камъни, намалявайки нивата на веществата, които стимулират образуването на камъни и повишавайки тези, които потискат образуването на камъни.

Ползите от маслото (олиото) от тиквено семе:

Намалява възпалителни процеси – подмяната на наситени мазнини със здравословни ненаситени мазнини, оказва дълбоко влияние върху възпаленията в тялото.

Повлиява добре пациентите с онкологични заболявания – тиквените семена намаляват риска от заболяване от рак на гърдата при жени след менопауза. Те могат да се използват и за предотвратяване и лечение при вече установено заболяване.

Подобрява психическото благосъстояние – маслото защитава мозъка и подобрява умственото състояние и паметта. Научно доказано е, че съдържанието на триптофан ефективно повлиява лечението на тревожни разстройства и безсъние.

За здраво сърце – чрез процес, който може да включва производството на азотен оксид, маслото от тиквено семе показва антихипертензивни и кардиопротективни ефекти, което означава, че може да предпазва от сърдечно-съдови заболявания и / или сърдечни пристъпи. Той също така намалява високото кръвно налягане при жени в менопауза.

При диабет – много са причините за появата на диабет, една, от които е лошата диета. Маслото от тиквено семе е антихипергликемично и оказва благоприятно въздействие при хора с диабет.

Успокоява свръхактивност в пикочния мехур – маслото благоприятства за поддържането на здрава отделителна система. Маслото е подходящо за ефективно лечение на пикочните пътища, по-специално на свръхактивен пикочен мехур .

Ползи за мъжете– Тиквените семки отдавна се оценяват като важна естествена храна за здравето на мъжете. Това е отчасти поради високото им съдържание на цинк, което е важно за здравето на простатата (където той се намира в най-високи концентрации в организма). Маслото от семки на тиква играе важна роля при повлияването на доброкачествена хиперплазия на простатата (ВРН или разширения на простатата). Изследванията показват, че може да бъде много полезно в подкрепа на здравето на простатата.

Ползи за жените-Маслото от семки на тиква също така е богато на природни фитоестрогени и проучванията показват, че може да доведе до значително увеличение на добър “HDL” холестерол, като понижава кръвното налягане, намалява горещите вълни, главоболието, болките в ставите и други симптоми на менопаузата в постменопауза.

Препоръчват се следните съчетания на маслото от тиквено семе:

  • При артрит – комбинация с глюкозамин, гроздови семена / пикногенол, микроелементи, кверцетин, витамин B5.
  • Повишен холестерол – с хром, екстракт от гроздови семена, комплекс фибри.
  • Проблеми с простатата – с балансиран цинков комплекс и минерален комплекс.

Автор: Гена Живкова-Чолакова