статии

ПОЛЕЗНИТЕ СВОЙСТВА НА ЯДКОВОТО МЛЯКО

  • 11.09.2019

Мляко е първата храна на всеки човек и една от любимите напитки на децата, но дали кравето мляко е полезно за хората след детската възраст става все по-оспорвана тема. Това се дължи на наличния в него казеин – протеин, който се свързва със свръхпроизводството на мукоза от стомашния и респираторния тракт. По таза причини все повече хора избират да се откажат от кравето мляко и млечните продукти. Растителните млека са чудесна алтернатива на животинските млека в умерени количества. Те се приготвят чрез накисване, варене и пресоване на различни култури – соя, киноа, коноп, ориз, лешници, бадеми, кокос и др..

Какви са предимствата на растителното мляко?

Най-големият плюс на растителните млека е липсата на лактоза в тях,не съдържат холестерол и не затрудняват храносмилателната система. Освен това, те са източник на полезни моно- и полиненаситени мазнини, както и на ценни витамини и минерали, които се съдържат в изобилие в суровините, от които се произвеждат.

Различните видове растителни млека носят различно количество полеезни вещества, но всички те са източник на ценни антиоксиданти, витамини и минерали.

Кои са най-разпространените растителни млека?

Соево мляко

Може би то е най-популярното растително мляко в света, тъй като повечето хора избрали растителната храна го предпочитат пред кравето мляко. Соевото мляко се отличава с приятен, не прекалено сладникав вкус и лек аромат. От него се правят тофу, кефир, бульони, млечни коктейли и различни печени изделия. При готвене, соевото мляко съвсем спокойно може да се използва като заместител на кравето мляко, тъй като има сходно съотношение по отношение на протеин, калций и мазнини. В състава на соята влизат редица полезни вещества. Тя е богата на макро- и микроелементи, протеини, тиамин, витамини В12 и Е, калций и т.н. Всекидневната консумация на соево мляко се отразява положително върху кръвоносната и нервната системи, стимулира метаболизма и спира преждевременното стареене. Добро е за подобряване на здравето на кожата и косата.

Бадемово мляко

Богато на витамини, магнезий, желязо, протеин и фибри, и с приятна кремообразна консистенция. То нормализира работата на черния дроб и далака и прочистват кръвта. Действат като естествен аналгетик и оказват благоприятно въздействие върху работата на мозъка. Бадемите са съюзник в борбата с ежедневния стрес и проблемите със съня. Една чаена чаша бадемово мляко съдържа само 40 калории.

Лешниково мляко

Лешникът съдържа около 60 % етерични масла, в които има изобилие от органични киселини. В състава му влизат още около 20 % протеини – затова се смята за един от най-важните продукти в менюто на вегетарианците. По протеини лешникът стои наравно с редица бобови храни. В лешника се съдържат още калий, калций, магнезий,

натрий, желязо, цинк и др. Редовният прием на лешници се препоръчва на кърмещите жени, тъй като стимулират производството на кърма. Доказано е, че ядката укрепва имунната система след продължително боледуване и при малокръвие, бори се със сърдечно-съдовите заболявания, като въздейства положително върху стените на кръвоносните съдове и мускулатурата на сърцето.

Орехово мляко

Орехите ни спасяват при авитаминоза и се борят с дефицит на кобалт и желязо в организма ни. Калият и магнезият в състава им са полезни при малокръвие. Приемът на орехи е препоръчителен при заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците и черния дроб. Орехът действа бактерицидно, противовъзпалително, общоукрепващо и стимулиращо обмяната на веществата.

Конопено мляко

Конопеното мляко е мощен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини в идеално съотношение (1:3). Именно то снабдява човешкото тяло с необходимите ежедневно аминокиселини. Специфичен е съставът на конопените семена. Те съдържат 30 % полезни мазнини, 22 % растителни протеини и оттам насетне въглехидрати, целулоза, витамини, минерали и т.н. Струва си да споменем конкретно ценни вещества като калий, цинк, фосфор, желязо, магнезий, рибофлавин, витамини А, B12, D и E.

Оризово мляко

Оризово мляко носи редица здравословни ползи. В състава на оризовото мляко влизат захароза, протеини, въглехидрати и ненаситени мазнини. Наличието на важни вещества като ниацин, витамин В6, желязо, мед и магнезий предопределят положителното му въздействие върху човешкия организъм. Доказано е, че в оризовото мляко се съдържат почти същото количество калций и витамини като в прясното краве мляко. То се характеризира с лек и сладък вкус, който прави оризовото мляко подходящо за различни печива или закуски.

Кокосово мляко

То има кремообразна текстура и страхотен вкус, плюс имуноукрепващи свойства. Кокосовото мляко и кокосовата вода са две различни течности – водата е прозрачна и изпълва вътрешността на ореха, докато ядката е бяла и облича стените му. Именно тя се използва за добиване на мляко. Кокосовото мляко е много по-богато на мазнини от другите растителни млека, но неговите предпазват от бактериални и гъбични инфекции и засилват имунитета. Лауриновата киселина в кокосовото мляко е същата ценна за имунната система киселина, която се намира в майчиното мляко. Особено подходящо е за хора, които имат студени крайници или се занимават с физическа активност, тъй като мазнините от кокосовото мляко се използват за енергия и не се складират.

Автор: Гена Живкова-Чолакова