Как да отслабнете приемайки куркума
Освен със всичките си полезни качества куркумата се оказва и полезна при отслабването и контролирането на телесната маса. Според едно изследване на Университета „Тъфтс“ се разкрива, че куркумата може да предпазва и предотвратява натрупването на мазнини в организма, тъй като забързва метаболизма и регулира стойностите на холестерола.
Наднорменото тегло е следствие от процеса ангиогенеза – разрастване и натрупване на мастна тъкан, което не може да се случи, ако не се образуват нови кръвоносни съдове. Куркуминът основната съставка на куркумата, потиска ангиогенезата в мастната тъкан.
Черния дроб е детоксикатора в човешкия организъм, ако не функционира нормално , процеса на детоксикация се понижава в следствие на което се натрупват килограми. Куркумата спомага черния дроб сам да се детоксикира и така да подобри функционалността си!
Как да се отслабне с куркума?! Добавяйте я редовно в яденетата на вкус, но без да прекалявате. Нормалната дневна доза е не повече от 3 грама на ден. Ако превишите използването й може да причини гадене, диария, лошо храносмиляне… Тъй като всеки организъм е различен използвайте я в порядъка до 3 грама на ден по ваш вкус и избор. Имайте в предвид, че тя не е панацея и най-добри резултати дава в комбинация със хранителен режим, упражнения и здравословен начин на живот.
Кога се спира консумацията на куркума:
При бременност и кърмене, при хирургична интервенция, по време на месечен цикъл, при проблеми със жлъчката, при медикаменти които разреждат кръвта или контролират кръвните захари, тъй като могат да усилят въздействието на медикамента и по този начин да го предозират.
Хранителна информация за количество от 100 гр. куркума:
Калории (kcal) 354
Общо мазнини 10 гр.
Наситени мазнини 3,1 гр.
Полиненаситени мазнини 2,2 гр.
Мононенаситени мазнини 1,7 гр.
Холестерол 0 мг.
Натрий 38 мг.
Калий 2 525 мг.
Общо въглехидрати 65 гр.
Баластни вещества 21 гр.
Захар 3,2 гр.
Белтъчини 8 гр.
Витамин C 25,9 мг.
Калций 183 мг.
Желязо 41,4 мг.
Витамин B6 1,8 мг.
Магнезий 193 мг.
Автор: Гена Живкова-Чолакова
Последни коментари