По-здрави, слаби и красиви с билката черен бъз

Излишните килограми натрупани през зимният сезон са нещо, което винаги притеснява хората и с пукването на пролетта тутакси се опитват да ги смъкнат. За целта е препоръчително да си направим специален режим на хранене е тренировка, който най-добре да отговаря на нашите нужди.

Едно от растенията които бихме могли да използваме за да подпомогнем този процес е черният бъз. Черния бъз е популярно билково средство, което се слави като едно от най-успешните за подсилване на имунитета, пречистване от отровите в организма и достигане на идеалното тегло без особени усилия.

Тя се приема вътрешно под няколко различни форми – сок, сироп, директна консумация на плодовете, чай и т.н.

Влиянието на растението черен бъз върху теглото

То оказва диуретичен ефект, като засилва метаболизма в човешкото тяло  и позволява да се постигне пълен контрол върху килограмите. Растението съдържа гликозиди, етерично масло, витамин С, дъбилни и слузни вещества, смоли, органични киселини, следи от алкалоиди. Още провитамин А, багрила, витамини от групата В, аминокиселини, захари, каротини, антоцианиди и др. Комбинацията от тези съставки задържа апетитът, така че  йо-йо ефект не е възможен.

Плодовете са мощна витаминозна бомба, наситена от антиоксиданти, фитостероли и фибри. За по-добър ефект е препоръчително да се консумират пресни. Може да опитате и със замразени.

От цвета се приготвят най-различни отвари, запарки и чайове, които оказват комплексно действие върху организма. Те балансират нервната система и едновременно с това не позволяват безконтролното тъпчене с вредна храна при поява на негативни емоции. Тъй като повишават по естествен път производството на серетонин в кръвта.  Много хора са склонни да посягат към вредни храни и да се вредят именно в подобни моменти, когато нещо в живота им не върви и се чувстват напрегнати или неудовлетворени.

За да се сдобиете с фибри и пектин може да опитате с направа на сироп, сок или мармалад от бъз (само от плодовете).

Те спомагат за детоксикация на организмът от натрупаните през зимата шлаки и токсини.

Освен това сиропът от бъз е действен и за насърчаване на перисталтиката. Оказва диуретичен ефект и това му действие способства за сваляне на натрупаните излишни килограми.

Слабителен чай:

Около 1 супена лъжица изсушени цветове се запарва с 300 мл вряща вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

За детоксикация можете да използвате по 1 чаена лъжичка няколко пъти на ден мармалад, приготвен от плодовете на бъза.

Автор: Гена Живкова-Чолакова