Зад тайнствено кодово име Омега-3, всъщност се крият три мастни киселини – Алфа линоленична киселина (АЛК / ALA), Ейкозапентанова киселина (ЕПК / EPA) и Докозахексанова киселина (ДХК / DHA) които спадат към групата на т.нар. ‚добри“ мазнини. С други думи, мазнини, които са полезни за организма, тъй като задвижват гените в ДНК, ускоряват метаболизма, подпомагат изгарянето на излишните мастни натрупвания и поддържат вътрешното и външно благосъстояние на тялото.
Омега 3 се наричат есенциални мастни киселини, защото човешкото тяло се нуждае от тях, но не може да ги произвежда. Ценните Омега 3 мастни киселини (DHA и EPA) се съдържат само в рибеното масло и майчиното мляко – кърмата.
Въпреки че са вид мазнини, от Омега 3 не се пълнее. Даже обратното – много специалисти-диетолози препоръчват приема на Омега 3 мастни киселини при спазването на хранителен режим за редуциране на теглото, защото с тяхна помощ се намалява количеството на наситените, вредни мазнини.Омега-3 мастните киселини са изключително важни и за блясъка, младостта и жизнеността на кожата, косата и ноктите. Приемани редовно те облекчават и предотвратяват проблемни състояния като розацея, псориазис и екзема, пърхот, чупливост на ноктите, накъсване на косата, загрубяване и изсушаване на кожата. Освен това се грижат за правилното кръвообръщение в подкожната повърхност и скалпа, ускоряват регенеративния клетъчен процес и поддържат кожата еластична и стегната.
Поддържат кожата хидратирана, мека и плътна
Намаляват акнето и възпаленията
Регулират производството на мазнини
Защитават от свободните радикали
Предпазват от преждевременно стареене (бръчки, отпускане, загуба на тен)
Подхранват космените фоликули
Придават неповторим блясък на косъма
Укрепват косъма
Балансирта pH на скалпа и по този начин предпазва от пърхот и раздразнения
Допустимата дневна доза за прием на омега 3 ЕМК е около 3 грама (3000 мг.), а приемливата дневна доза е 1,6 гр. за мъже и 1,1 гр. за жени.