Българското чудо – билката носеща слава на страната ни

Среща се в Родопите и Пирин (затова го наричат и Пирински чай). Името му произлиза от Мурсалица – връх в Родопите. Според легендата, мурсалската билка вирее там, където са текли сълзите на Орфей, които се стичали на земята, когато е търсел своята любима Евридика. Друга легенда пък разказва, че бог Дионис сам е избрал мястото, където да расте билката – там и до ден днешен се правят курбани по времето, когато тя се бере. Затова често го наричат и чай на боговоте. Днес най-много от него се отглежда в местността Мурсалица, над родопското село Мугла.

Събирането на мурсалски чай от естествените находища обаче е забранено. Диворастящ мурсалски чай се среща изключително рядко, а билката е включена в Червената книга на България със статут на застрашен за страната балкански ендемит. Мурсалският чай се използва като мощно противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, популярен е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, влияе изключително добре на отделителната и половата система.

Лечебните свойства на Пиринския чай са били познати на гърците още в античността.

Древните вярвали, че билката може да излекува раните, нанесени от желязно оръжие, по време на паша овчарите винаги носели шише с готова отвара от планински чай, а в днешно време това е любимата зимна напитка на южните ни съседи, оказваща положително въздействие върху почти всички болежки и най-вече при настинки, проблеми с дишането, храносмилането, нервите и имунната система.

Славата на билката зад граница се носи от няколко години, като чая използват руският президент Владимир Путин и английската кралица Елизабет II. Дори американски и руски космонавти го приемат, като здравословна напитка при подготовката си за полети.

Билката съдържа деветнайсет микроелемента от първостепенно значение за човешкия организъм като селен, цинк, мед и биологично активни, поддържащи доброто здраве субстанции. Местните хора от години го използват за домашен лек и го наричат здравно чудо.

Чаят е богат на флавониди и има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

Съдържа още танини и етерични масла. Използван е за лечение на болести на дихателната система – кашлици, бронхити, както и за лечение на отделителната система, особено добре лекува пикочно-проводните канали и простатитите.

Други съставки на билката са желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и още полезни елементи.  Препоръчва се използването му при хронични гастрити, ентероколити и други чревни заболявания.

Мурсалският чай  е бил и си остава „българската виагра“, казват изследователите му. Вероятно това се дължи на факта, че със своето противовъзпалително, противомикробно и противовирусно действие, оказва изключително благоприятно въздействие върху пикочно-половата система.

Това е и една от малкото билки, която е подходяща и за деца под 5 годишна възраст. Вкуса й е лек, сладникъв и ароматен.

Автор: Гена Живкова-Чолакова