Край на досадните младежки пъпки с билки

Колко много тревоги и вълнения изживяват девойките и младежите в пубертета, когато застанат пред огледалото и забележат първите черни точки или младежки пъпки. Разширени пори, обилна секреция може да има и без пъпки, но в повечето случай не е така. Те често засягат освен лицето и други части на тялото – гърба, гърдите, шията и т.н.

Младежките пъпки се появяват в пубертета, но може да продължат до 30-40 годишна възраст. Това се дължи на засилената, хормонална дейност на половите жлези. Приемането на алкохол, кафе, какао, определени подправки, лютиви, кисели, солени храни, също подпомагат тяхната поява.

Младежките пъпки са упорито нещо, в борбата с тях се изискват системни грижи, за правилно измиване и поддържане, подбор на козметика, специфичен хранителен режим и никакво чоплене. Обикновено успоредно протича вътрешно и външно лечение, което е добре да се провежда от лекар специалист, които да даде най-правилни насоки за борба с проблема.

С външното лечение се цели почистването на кожата от прекаленото омазняване, без тя да се изсушава или наранява. С вътрешното лечение се цели да се регулира дейността на всички хормони.

Билките са един от природните начини да се справите с упоритите пъпки.

За външно лечение :

Компрес от смрадлика – 100 г. ситно нарязани листа от смрадлика се заливат с литър вряла вода. След като течността стане хладна с нея два пъти на ден се правят компреси, върху засегнатите части на тялото.

Лосион от дафинов лист – 30 бр. дафинови листа се заливат 250 мл. вода и се кипват за 10 мин., след което се оставя да изстине за 2-3 часа. Настойката се прецежда, след което всяка сутрин и вече можете да обтривате с памучен тампон засегнатите части.

Маска с невен и лайка – 10 г. цвят от невен се накисва в 50 г. чист зехтин, оставя се да преседи една седмица, след което се прецежда. Две супени лъжици лайка се варят в 200 мл. вода и след като изстине я прецедете. За да направите маска се размесва две супени лъжици овесено брашно, добавя се една супена лъжица от тинктурата с невен, една супена лъжица от отварата с майка, една чаена лъжичка мед. Сместа трябва да придобие вид на каша. С нея се намазва лицето и преседява 15-20 мин., след което се измива с топла вода.

За вътрешно лечение:

Настойка от коприва – Две супени лъжици листа от коприва се заливат с 400 мл. Вряла вода, оставят се да кисне два часа, след което запарката се прецежда и течността се пие по една малка чашка, четири пъти на ден преди ядене.

Извлек от бабини зъби – Получава се от 2 чаени лъжички билка, която се накисва в 250 мл. студена вода за 1 ден. Изпива се на глътки за 1-2 дни.

 

Автор: Гена Живкова-Чолакова