„Всичко, което Бог е създал – растения, животни, минерали са велики неща.Има скъпоценни камъни на които силата и досега е скрита. Отвън камъните изглеждат обикновени, но имат в себе си сила.”
Петър Дънов

Историческите данни показват, че всички цивилизации до наши дни още от епохата на Атлантида, а вероятно и много преди това са знаели и използвали силата на кристалите в най широк аспект – за лечение на заболявания, за защита, за медитация, духовно просветление и технологии. Джудит Ларкин например пише за огромната роля на кристалите в технологията и здравеопазването на цивилизацията на атлантите, където транспортът, осветлението и лечението на болните се осъществявали чрез концентрирана мисъл, усилвана с помощта на кристали. Те имат способността да концентрират, съхраняват, предават, преобразуват, задържат и да канализират енергия. Кристалите са живи същества и във всеки един от тях има съхранена информация от хиляди години. На земята те са проводници на универсалната жизнена енергия (Ци, Чи) насочвана към земята. Кристалите имат свойството да уравновесяват енергийните полета, където и да се намират и където и да бъдат поставени. Поради тези си свойства те са широко използвани както за лечение на различни заболявания, така и като катализатори и усилватели в процеса на трансформиране на човешкото съзнание в най-широк аспект.
Наименованието кристал произлиза от гръцката дума за „лед” – „krystallos”, като първоначално се е отнасяла само за чистия планински кристал, а след време за всички останали прозрачни минерали. Тъй като всеки кристал притежава специфична енергия – вибрация, лечението с минерали и кристали е вид енергийно лечение, което влияе не само на физическите симптоми, а на целия организъм като цяло, като ускорява и улеснява процеса на възстановяване и оздравяване. То включва работа върху енергийното поле – аурата на човека и енергийните центрове (чакри), като позволява изцеление на всички нива – физическо, емоционално и психическо. Минералите и кристалите въздействат на физическото тяло и на енергийните ни тела. Лечението с минерали и кристали представлява фокусиране и канализиране на енергия, която вибрира с определена честота, която повишава и усилва всички други енергии с по-ниска честота. Когато даден камък е поставен върху определен енергиен център (чакра), той повишава нейната вибрация и и помага да функционира правилно, като я изчиства и подобрява функцията на жлезата с вътрешна секреция и органите около нея. Затова когато поставим правилният минерал на точното място за съответния орган, тогава и минералът, и жлезата и органът работят в една обща вибрация. Когато има несъответствие между тях (нарушен енергиен баланс) настъпва болестно състояние. Когато органите имат достатъчно силна енергия, те са здрави и работят нормално – и обратното, ако не им достига енергия, те боледуват. Затова е необходимо да се грижим за доброто състояние на нашите чакри, за целостта на аурата ни и за енергийния баланс на тялото ни.
Въздействието на минералите и кристалите върху конкретни органи на човешкото тяло е много силно. Като пример могат да се посочат някои от най-често използваните минерали за определени органи. За подобряване функцията на мозъка един от най-подходящите минерали е Флуорит; при сърдечни неразположения са подходящи зелен Авантюрин, Розов кварц, Родонит и др.; за белия дроб – Хризопраз, Малахит, Родохрозит и др.; Черният дроб може да се подпомогне с Клиноптилолитов Зеолит, Яспис, Гранат, Перидот, а бъбреците с Нефрит, Клиноптилолитoв Зеолит, Карнеол и др. Ако очите ви са уморени, наложете ги с Планински кристал, а за костната система много подходящ е масажът с Лабрадорит.
Друга голяма сила на кристалите е свойството им да структурират водата, в която са били поставени. Необходимо е да се знае, че водата от някои минерали може да се приема вътрешно, а на други се използва само за обливане на тялото. Вижте, кои са минералите и кристалите, които се поставят във вода, която след това се пие, и при кои заболявания въздейства тя. Достатъчно е два пъти на ден за по 20-30 минути да използвате минерали и кристали, за да балансирате енергията във вашето тяло и тя ще бъде достатъчно силна. Това включва както допирът ви с тях, така и полагането им върху съответните чакри. А носени като накити, това оказва изключително силно въздействие и защита през цялото време.
Чрез вибрациите и енергията, която минералите и кристалите притежават ще промените себе си и живота, който сътворявате. Ще получите прозрачност и чистота на духовните си възприятия. Божествените енергии ще се вливат и взаимодействат с вашата аура. Ще ви прочистят и балансират. Колкото по-често работите с кристали, толкова по-силни и стабилни стават енергиите, като с това разбира се, се засилва и въздействието им върху вас, върху ситуации и всичко върху което ги приложите. Призовете енергията на кристалите в живота си и ще ви се отворят неподозирани възможности, нови пътища и начини на работа с тези енергии и по-дълбоко осъзнаване.
Минералите и кристалите могат да бъдат носени като бижу или поставени в близост до вас, в домове, офиси, работни места и зони за отдих. Те имат силата да променят енергийното поле в помещението в което са поставени и да го заредят с положителните си вибрации, които излъчват. Имат свойството да намаляват и неутрализират вредата от облъчването от различни електроуреди. Например при ежедневна работа с компютър, ако поставите опушен кварц до себе си или носите такъв, той ще поеме вредното облъчване. Минералите и кристалите успокояват енергиите в стаята, за да се чувствате по-спокойни и заредени. Колкото по-плътен е цветът на камъка, толкова по-успокояващ ефект има, а колкото е по-прозрачен, толкова по-стимулиращ. След закупуване на минерал или кристал, преди да започнете да работите с него, да го носите или да го поставите в дома си, е необходимо да го изчистите от натрупаната до момента информация, която е поел от средата, в която е бил до преди това. Това е необходимо условие, за да може кристалът да се свърже с вашата енергия и да ви помага с пълната си сила.