Лесно, вкусно и изкушаващо

Думата  „халва“ означава „сладък“. Тя се използва за различни видове гъст, захарен продукт, който се сервира в страните от Близкия изток, Балканите, Азия, Северна Африка, Централна и Източна Европа. На всякъде думата има почти еднакъв саунд. В България десерта идва от Иран.

Трите основни компонента на халвата са протеинова маса, получена от семена или ядки, подсладител и пенообразувател. Има различни видове халва, спрямо основата от която е направена – слънчоглед, сусам, кашу, бадеми, орехи и т.н.

 Съставки:

  • 450 г. захар
  • 150 мл. вода
  • 400 г. сусамов тахан
  • 150 г. бадемово масло (тахан)
  • 250 г. белени бадеми
  • 100 г. сусам

Начин на приготвяне: В достатъчно голям съд се смесват таханът и бадемовото масло.Отделно кипваме водата, като добавяме захарта, докато достигне температура от 125 градуса.

Когато сиропът е готов се изсипва при тахановата смес и се бърка енергично докато всички продукти добре се разбъркат. Това е момента да се добавят бадемите и сусама. Сместа се изсипва в предварително приготвена форма покрита с хартия за печене.Прибира се в хладилник и се охлажда за 24 часа. след което сместа е готова да се нареже на избраните от нас форми и да се поднесе на трапезата.

Автор: Гена Живкова-Чолакова