Ефикасно средство срещу болки в корема и колики

Копърът произлиза от Южна Европа Южна Русия, Западна Африка и Средиземноморския регион. Той е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни. Вирее лесно се отглежда из цяла България. Заедно с мащерката и копривата, стотици години копърът е бил почитан, като свещена билка за облекчаването на редица здравословни проблеми. За него се споменава още в Библията и в древните египетски папируси. Древните римляни давали копър на гладиаторите, за да бъдат издържливи и силни. В Древна Тракия изгарянето на ароматни масла от копър било белег за благосъстояние. Стръкчета сух копър са били изгаряни у нас и по времето на хан Кубрат, на жертвената клада на бог Тангра.

В древен Вавилон подправката била отглеждана с лечебна цел, а Хипократ бил запознат с лечебните свойства на копъра и го използвал в рецепта за дезинфекция на устата.

В Европа копърът е известен от епохата на Карл Велики (IX в.), но популярност набира при управлението на Катерина Медичи през XVI век във Флоренция и Болоня. Лечителите там приготвяли различни отвари, мехлеми и мазила със зелената подправка. Някои от тях се препоръчвали като любовни елексири, други пък служели за предпазване от магии.

Копърът съдържа етерично масло, протеини, кумарини и органични киселини. Има високо съдържание на витамините С, В1, В2, Е, РР, Р, каротин (провитамин А) и минерални соли на калия, калция, фосфора и желязото и фолиевата киселина (витамин В9). Копърът съдържа важните за подобряване на имунитета цинк и йод, необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, незаменимите за укрепване на костите и зъбите калций и флуор. В маслото от копър има карвон, d-лимонен, α-филандрен, карвеол, дихирдокарвон, α-терпинен, дихидрокарве-ол, дипалиол, α-пинен, дипентен, изоевгенол.Подправката е с високо съдържание на монотерпени и флавоноиди, които са известни със защитните си свойства срещу свободните радикали и канцерогените.

Действа апетитовъзбуждащо и газогонно. Плодовете на копъра увеличават стомашния сок, засилват перисталтиката на червата и отстраняват газовете. Действа пикочогонно и обезболяващо. Увеличава кърмата. Макар и по-слабо, понижава кръвното налягане. Прилага се при липса на апетит, колики, жлъчнокаменна болест, нервно възбуждение, безсъние, недостиг на кърма и разбира се придава на гозбите уникален вкус. Изключително добре се понася от новородените и децата. Облекчава първите колики при бебетата. Всеки път при болки в коремчето на вашето дете можете спокойно да му дадете отвара от тази подправка. Няма алергени в нея. Копърът действа газогонно и помага при лоша перисталтика и газове. Успокоява спазмите на гладката мускулатура на органите в коремната кухина.Действа добре при деца с ленив стомах, запек и задръжка на газове, а чаят от копър е най-доброто познато средства за облекчаване на коликите при кърмачетата. Подобрява храносмилането и апетита. Семената от копър засилват секрецията на стомашните жлези и подстомашната жлеза, увеличават отделянето на жлъчка и отстраняват отоците на червата.

Помага и при анемия. Високото съдържание на аскорбинова киселина и железни соли в копъра го правят незаменим при лечебното хранене на болните от малокръвие. Подпомага възстановяването на хора, пострадали при тежки травми.

Когато е за лечебна цел най-честата му употреба е под формата на чай или отвара.

Как се приготвя тя?

Около 1 чаена лъжичка подправка или счукани семена се заливат с 300 мл вряща вода. Кисне окол 1 час. Запарката се прецежда и се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

 

Автор: Гена Живкова-Чолакова