Все повече хората, си дават ясна сметка, че голяма част от продуктите на пазара носят рискове за здравословното им състояние. През последните години се наблюдава, че повече хора се стремят да живеят здравословно и природосъобразно и това не е тенденция само в западните страни, но добива все по-голяма популярност и в България. Информираността на хората непрекъснато се повишава и те стават по-взискателни към храната, която купуват, към козметиката, която ползват и дори към препаратите в домакинството. Хората търсят най-доброто съотношение на цена-качество, искат да получат висококачествен, сертифициран натурален продукт на разумна цена. Много клиенти разглеждат дали даденият артикул има знак за сертифицирана биохрана или натурална козметика и питат какво означават различните маркировки. Наблюдава се тенденция в която био- и натуралните продукти и храни стават, освен популярни и все по-достъпни. Те се предлагат в повече магазини и са на съвсем разумни цени.

Как да се ориентираме на щанда кои продукти са био?

Според утвърдените международни стандарти, за да бъде един продукт „био-”, той трябва да съдържа най-малко 95 % продукти, отговарящи на нормите за органично производство. Ако съдържанието на органични съставки падне до минимум 70%, на етикета на храната задължително трябва да пише „произведено с органични съставки”. В България биопродукт е всеки продукт, съдържащ в над 98% от тегловата си част хранителни съставки със сертифициран биопроизход.
Кои продукти са натурални?

„Натурални” са продуктите, които са произведени без изкуствени добавки и оцветители и при минимална обработка. При тях няма изисквания като това да не се използват пестициди при отглеждането им.
Каква обаче е разликата, кои продукти са био и кои – натурални?

Органични храни са тези, които се произвеждат по строгите стандарти на биологичното земеделие или животновъдство, чиито принципи и практики са да се сведе до минимум човешкото въздействие върху околната среда и да се осигури функциониране на земеделската система по възможно най-естествения, близък до природата начин без да се нарушават еко системите и природното равновесие. Био продуктите са чисти и здравословни храни, на които винаги можем да се доверим.

Натуралните хранителни продукти не съдържат синтетични съставки или те са сведени до минимум. В много страни по света не съществуват стриктни стандарти за натуралните храни.

Разликата между „био” и „натурални” продукти. При органичните продукти „био-„съставките са не просто натурални, но и произхождат от биологично земеделие.

В българското законодателство думите „био“ и „органичен“ са синоними и се използват за еквивалент на популярното на Запад определение „органик“.
Избирайки органична храна, ние поощряваме био земеделието и биологичното животновъдство и с това допринасяме за спасението на планетата от замърсяване и бавното й унищожаване.

В нашия магазин „Barsellona“ ще откриете богато разнообразие от органик и натурални храни за всеки вкус: подправки, различни видове тахан, масла, какао, ядки, зърнени продукти, както и собствено производство храни, по специални рецепти на които да се насладите.

Автор: Гена Живкова