Карти таро – „Gena`s secret circle taroth“

0 Глупакът

0 ГЛУПАКЪТ

И така, началото и краят в картите Таро са белязани от Глупакът.

В права позиция:

Таро карти като Магът или Отшелникът много често разкриват питащия или някой в живота на питащия. Глупакът обаче почти винаги говори за самия питащ и никой друг. Когато символизира питащия, Глупакът показва период на новости, време, в което животът започва от начало. Човек се чувства така сякаш е отново в начална позиция, без значение дали се отнася за любовни връзки, кариера, в работата или в интелектуалните занимания. Питащият е далеч от тъгата или отчаянието, напротив, чувства се изключително освободен, освежен, леко му е на сърцето, както когато му е даден втори шанс. Чувства се млад и изпълнен с енергия.

Освен това, питащият няма идея накъде отива или какво ще прави, но това няма значение за него. За Глупакът най-важното нещо е просто да излезе и да се наслаждава на света. За да види, каквото има да се види, и да му се наслади.

За нещастие, в това детинско поведение човек лесно може да стане прекалено оптимистичен или наивен. Глупакът може да бъде буквално глупак. Това е картата, която е твърде вероятно да се падне, когато питащият си мисли да инвестира в нов „напълно сигурен“ бизнес. Или пък когато е сигурен, че това „наистина е любов този път!“ Точно както Глупакът, питащият е толкова зает да мечтае за това какво би могло да стане, че не вижда каква е действителността- на път е директно да падне от скалата. Време е да се вслуша в това бдително куче, което може да се прояви в живота под формата на загрижен приятел, съвет от таро гадател или пък като собствения инстинкт на питащия.

Като карта Глупакът винаги символизира ново начало. Появява се, когато питащият може не просто да се нанесе в нов дом, но и да смени работата си или пък да започне изцяло нов живот. В тази карта има много повече от просто промяна, обновление и чисто ново начало, има също така и придвижване напред, свеж и ентусиазиращ нов етап от живота.

В обърната позиция:

Най-общо казано, в правилната позиция значението на Глупака е свързано с раждане, нови начинания, свежо начало, пътешествия и изследвания. Но може още да означава, че не гледаме къде отиваме, наивни сме, постъпваме глупаво, има опасност от бедствие, ако не се събудим от зяпането в звездите и не огледаме добре това, което е точно пред нас.

Ако дадем просто противоположно значение, картата ще да означава край на нещо и/или мъдрост. Ето защо противоположните значения не вършат работа.

По-адекватна е интерпретацията на блокирана сила. Ако енергията на Глупака е насочена към започването на нещо ново, да отидеш на ново място, тогава блокираната енергия ще означава, че питащият има проблеми със започването на нещо ново, с преместване, с виждането на света през нови очи.

Има и усещане за зацикляне, липса на вдъхновение. Глупакът стои отстрани на пътя с пришки по краката и камъчета в обувките, неспособен да продължи по пътя си.

Какво ще стане, ако обърнем този образ наобратно? Скалистият ръб е надвиснал над Глупака и краката му нямат опора. Можем да кажем, че той пада от скалата свободно към жълтото небе и всичко – неговата торбичка, кучето пропадат заедно с него.

Можем да интерпретираме това като Глупакът, който напълно се е загубил във фантазиите си, в своите надежди, въображение, в разговори какво ще направи, напълно предал се на небето, без да има реална възможност да стигне до нещо. Можем още да кажем, че това е Глупакът, орисан на глупост, която само той може да разбере. Той не живее в действителността и каквото и да предложи, то не може да се осъществи наистина.

1 Магьосникът

1 МАГЬОСНИКЪТ

Магьосникът е меркуриева карта, в която силно се усещат приликите с астролоческия знак Близнаци. Какво имам предвид? В единицата се съдържа много силна енергия за действие и инициатива. Глупакът е под номер нула в колодата не случайно – той е само потенциала за ново начало, подтика към него, но едва с Мага идват конкретните действия. Тази карта често говори за конкретен човек – питащия или някой друг, замесен във вълнуващия ни въпрос. Магът обикновено е човекът, който знае какво иска и не се колебае да действа по въпроса, а и няма причина да се колебае – пред него стоят всички инструменти, които могат да му потрябват.

Спектърът от образи под влиянието на Мага е голям – от фокусника на местния панаир или „тука-има-тука-нема“ измамника на ъгъла на улицата, през търговците, които предлагат стоката си от врата на врата и се опитват да ви продадат всевъзможни джунджурии от куфарчетата си, та чак до политически оратори или лекари, които са добри диагностици.

В права позиция:

Енергията на картата борави със словото и сръчността на ръцете. Когато се появи в гледане за вас, използвайте момента, за да действате, защото нещата зависят само от инициативата ви в конкретната ситуация. Имате възможност да сте ловки и умели в преговорите, за да постигнете, каквото очаквате. С две думи, нещата са във ваши ръце – преносно и буквално. Ако искате да си построите къща, това е моментът, в който е подходящо да направите първата крачка и да обсъдите отпускането на заем от банката, за да купите земята. Твърде вероятно е да го получите и то при благоприятни условия, защото сега сте в състояние да убеждавате хората. Всички необходими качества са в кошницата ви, от вас се иска само да ги използвате.

Сещам се за онзи виц, в който две баби излизали от кино салона след „Титаник“ и едната викала на другата: „Ако вместо това хилаво момченце бяха взели Брус Уилис, той щеше да спаси кораба.“ Брус Уилис тук, а и в повечето си филми, е Магът. Същото се отнася и за повечето американски продукции, в които главният герой е отлъчен полицай, който в крайна сметка сам залавя лошите.  Но този пример идват с една малка уговорка. Магът не винаги се интересува от добруването на другите – той просто следва собствените си интереси, и ако междувременно с постигането им, спаси някой и друг кораб или залови лошите – чудесно, но това рядко е основната му цел. И така стигаме до…

В обърната позиция:

… стигаме до момента Джекил и Хайд в тази карта, типичен също така и за Близнаци (отново паралелът е неизбежен). Ако картата излезе надолу с главата при гледане, това може да говори и само за блокирана енергия – тоест в момента не вярвате в успеха си, нямате необходимите инструменти за целта, случаят не е удобен за вас и т.н. Но може да говори и за по-неприятен аспект като измамата. Меркурий е богът на комуникациите, на пътуванията, но и на търговията, а оттам има и склонност към лъжата и измамата. Все пак илюзионистът не прави никакви чудеса, той просто ви заблуждава да смятате така. Така че ако тази карта излезе обърната и отивате да говорите за заем с банката (спомняте си, че щяхте да строите къща, нали?), на ваше място бих чела много внимателно написаното със ситен шрифт в края на документите. Дори, честно казано, изобщо не бих подписвала никакви договори на този етап, защото има сериозен шанс някой да ви подведе и да не ви каже цялата информация.
В този период е много вероятно напорист, но харизматичен търговец да ви продаде нещо, от което нямате нужда, или пък просто не работи. Ако се върнете с дефектната стока, той вероятно отдавна ще е изчезнал безследно. Може да ви дадат невярна информация, да ви поставят грешна диагноза, да ви убедят да се захванете с идея, която не ви е по вкуса.

2 Висшата жрица

2 Висшата жрица

Аркан номер 2 е много по-различен от предшественика си в колодата като енергия, излъчване и послание. Ако Магът може да се обясни с действия, характеристики и личности, Висшата жрица е всичко, което не може да бъде обяснено, забуленото в мистерия и тайнственост, скритото познание. Ако Магът няма конкретна принадлежност към пол – той е просто енергия, то Висшата жрица има много конкретно женско излъчване, а според някои практикуващи, тя е управлявана от Луната – най-женския архетип в астрологията заедно с Венера. Това е карта, която на повечето от нас днес ни е чужда, защото сме отвикнали от присъствието на жените в духовните и религиозни практики. Висшата жрица все пак има малко останало място в нашите традиции, като се замислим за бабуването, ако се сетим за по-възрастните жени на село, които пазят безброй рецепти за илачи и приготвянето на билки. И макар, че на картата жрицата е изобразяване винаги с книги, аз си мисля, че нейното познание е по-скоро инстинктивно и дълбоко, почерпено от пластове в психиката, които са недостъпни за другите.

В права позиция:

Ако изтеглите Висшата жрица, питайки за развитието на проект, ще трябва да се заредите с доста търпение, защото след динамичното начало с Мага, тази карта не предлага действие, точно обратното. Но обратното не трябва да е безцелно мотаене и мързеливост, а време, което да се използва за изграждане на планове и правене на избори. Ако се върнем на строенето на къщата, с което започнахме в предишната карта – вече сте изтеглили заем от банката, земята, на която ще строите, е закупена и ви чака. Но не трябва да се втурвате да наемате строители все още, не е дошъл моментът. Жрицата ви казва, че трябва да седнете и много внимателно да планирате всяка стъпка, да проучите какво ще ви е необходимо и да изследвате терена, за да не се окаже, че има извираща вода точно там, където смятате да полагате основите.

Вторият аркан от таро е неуловим, защото той представя тайните и мистериите. В подредба може да говори за неща, които все още не са ви известни, за това че не сте напълно наясно каква е ситуацията. И ако обърнатият Маг има сходно значение, при него премълчаването е с идеята да ви измамят. При Висшата жрица просто не сте проучили достатъчно добре въпроса сами и никой не ви е виновен за това. Тази карта говори още за дълбока интуиция, нейният отговор на поставения ви въпрос звучи като: „Дълбоко в себе си ти вече знаеш отговора“, затова понякога може да е много отчайваща за тълкуване. Тя приканва човек да поспре за малко, да затвори очи и да изолира външните дразнители, за да се потопи дълбоко в себе си и да стигне сам до отговорите.

Ако има карта, която да указва таро гадателя, това определено е Висшата жреца. Но тя рядко говори за човек, по-скоро става дума за тайната, неизвестното, премълчаното в ситуацията. Въпреки това тя често ми е се е появявала в гледания за мъже, символизирайки жената, която те чувстват като идеалната, онази, с която се разбират и без думи. Картата има много общо също така с образа на Анимата в мъжката психика, но това понятие не бива да се бърка с „идеалната жена“, макар много да влияе на представата за нея.

В обърната позиция:

Ще видите, че и в обратното значение на жрицата, нещата са точно толкова неуловими, колкото и в правото. В тази ситуация си говорим за момент, в който някой е казал прекалено много, обикновено в ситуация на афект. Изразил е неща, които е таил от дълго време в себе си, защото не е имало смисъл да ги споделя, и сега те са там и тровят атмосферата. Споделянето им не е довело до нищо положително и питащият е знаел, че ще стане така, но просто е бил толкова изваден от нерви или пък хванат натясно, че някак е изтървал думите. Обърнатата Висша жрица понякога упоменава ситуация на огорчение и студенина между двама души, обикновено във връзките. Ще си помислите, че ако в права позиция картата мълчи, то в обърната символизира прекалено много бърборене, но това не е точно така. Всъщност става дума за еднократно изтърване на нежелани думи, което е последвано от много и напрегнато допълнително мълчание. Трудна и студена ситуация е това.
Също така внимавайте да не споделяте с някого, който бърза да изпее чутото на неподходящ общ познат, защото и това е възможно развитие.

3 Императрицата

3 Императрицата

Третата карта от колодата също носи голяма доза женска енергия, като се има предвид, че това е карта на майчинството, раждането, изхранването и отглеждането на нещо. Не е задължително тук да става дума за деца, човек може да е създател и да се грижи за много неща в живота си – започвайки от работата си, та стигайки чак до градинарството. Точно в този смисъл Императрицата олицетворява творчеството и креативността във всичките им разновидни форми. Тя е човекът, който обича да си изцапа ръцете с пръст, докато сади розите си или бере зеленчуци в градината. Тя е и художника, който е целият омазан до уши в боя, но доволен от картината си. Така че творчеството е най-силния елемент на тази карта.

В права позиция:

Изтеглите ли тази карта от колодата, значи е дошло време най-после да строите онази къща. Теренът е осигурен, плановете са начертани, всичко е проучено, остава да се впуснете в действие. И не забравяйте да се наслаждавате на всеки миг от процеса. Императрицата е благодатна карта, ако сте я изтеглили на въпрос за проект, за работа, за плановете ви за семейство – тя говори, че всичко върви добре и освен това има перспектива за разширение. Тази карта е управлявана от Венера, която в астрологията е наричана „малката благодетелка“, така че насладете й се. Освен това единицата е началото, двойката е съюза, а тройката е това което се ражда от този съюз – тоест новото, разширението, обещанието за развитие напред.

Императрицата ви насърчава да усетите нещата със сетивата си, да ги почувствате, да не губите връзката си с природата и земята, защото те ви дават сили. Насърчава ви да се грижите за тези около вас с нежност и щедрост. Освен това тя е и карта на изобилието, символизира периода на края на лятото, когато цялата природа е плодотворна и реализира реколтата си, а животът е лесен, защото от каквото и да има нужда човек, той може просто да иде да си го откъсне. Това изобилие е тук, за да му се наслаждаваме, но също така и за да го споделяме с другите.

В обърната позиция:

Много често се случва така, че една майка не успява да усети момента, в който детето й е вече достатъчно голямо да се грижи за себе си и тя трябва да го пусне. Вместо да обърне внимание на знаците, тя се вкопчва в детето и го задушава, като по този начин то наистина не успява да се развие като отговорен възрастен човек, защото никога не му се е налагало да бъде такъв. Това е тънкият момент на картата – да отглеждаш, без да задушаваш. Да знаеш кога да се отдръпнеш.

Но най-често в обърната позиция на мен тази карта ми говори за блокирана съзидателна енергия. Желанието за творене е там, необходимостта също, но всичките опити на питащия да пресъздаде на практика желанията си не се награждават с успех. Той иска да твори, просто всички канали, по които вдъхновението и креативността досега са текли, в момента са блокирани и пресушени. Може би питащият има нужда да презареди батериите чисто сетивно – сред природата, в досег с друг вид творчество или чисто и просто се стреми да създава в област, която не е неговата. Трябва да се отдръпне и да спре, за да размисли, ако областта, в която искаме да творим ни се струва обезверяваща и ни лишава от вдъхновение, в крайна сметка може би това просто не е нашата област.

4 Императора

4 Императора

След картата на Императрицата и нейното изобилие, голите скали и пустото място, на които се намира Императорът, сякаш не говорят за същото кралство. Но в действителност е същото място, просто аркан номер четири говори за властта и управлението, но не в смисъла, в който у нас сме свикнали да ги възприемаме като средство за облагодетелстване. Става дума за тежки, важни решения, които всеки избягва и оставя на някой друг, но Императорът е този, който в крайна сметка трябва да ги вземе. Дали да се влезе във война и да се погубят много човешки животи, или пък да не се предприема атака, което може да доведе до разграбване и убийства на своите. Повечето хора инстинктивно виждат заплаха в картата на Императора, той им изглежда строг и деспотичен, но в действителност те просто не осъзнават какво би станало без него в кралството. Картата изобилства от марсова енергия, оприличава се на знака Овен (забележете трона) и може би именно поради това ми е толкова любима.

В права позиция:

Тук си говорим за управление, власт, авторитети и всякакви теми, свързани с правната страна на нещата. Ако вече сте построили къщата си по времето на Императрицата, с Императора идва времето, в което ще трябва да си извадите всички необходими документи и разрешителни, за да се нанесете да живеете, в България по-познати като акт 14, 15 и 16. Да, бумащина донякъде, но законите не са измислени случайно (поне някоя от тях не са).
В чисто практически план картата се появява тогава, когато човек взема важно решение да се лиши от нещо, да спре да се опитва в дадена посока, в смисъл, който я прави донякъде близка с Крал мечове. Ако сте започнали частен бизнес и нещата не вървят добре, макар той много да ви харесва, именно тази карта ще излезе, когато усетите, че вместо да печелите, само затъвате и е време да спрете. Също така обаче Императорът ще излезе и когато сте били безработни и най-после си намерите работа. Открила съм, че тази карта често е обвързана с професионалния път, което е напълно логично.
Иператорът е добрият, но строг баща. Той няма да глези децата си с бонбони от вратата, но ще работи денонощно, ако трябва, за да им осигури спокоен и охолен живот. Ще изисква и от тях инициатива и съвестно представяне в училище. И ако децата роптаят като малки, след време от дистанцията на времето ще могат да оценят какво е направил за тях.

В обърната позиция:

Повечето хора гледат на обърната позиция тук като на тиран, деспот, който иззема властта за свои собствени облаги и не се вслушва в гласа на народа. За тях това разположение рисува образи като тези на Хитлер и Сталин и въобще всякакви управители в тоталитарните режими. Възможно е това да е така.
При мен обаче обърнатите карти почти винаги говорят за блокирана и неизползвана енергия, което в действителност ги прави по-слаби, а не по-силни от основното си значение. Ако Императорът се появи обърнат в ситуация, в която се очаква питащият да вземе някакви мерки, бих казала, че на него му липсва смелостта да действа и да вземе еднолично решение. Дори може той вътрешно да е достигнал до убеждението как трябва да действа, да е взел решение и още на следващия ден да се е разколебал при първата трудност. Това са ситуации на нерешителност и трудно висене в едно нездравословно положение, от което няма да излезем, ако не предприемем по-агресивни мерки, а ние не се чувстваме готови още за тях. Всяка пречка по пътя ни препъва, но какво може да се направи, зависи от съседните карти в гледането.

5 Жерецът

5 Жерецът

И така, с какво свързваме петия аркан от таро колодата.
Връщам се на примера с къщата, която строим от началото на пътуването из големите аркани – тя вече е издигната и дори озаконена. Какво остава? Когато на хората им предстои да открият нещо ново, за пръв път да се нанесат, те обикновено викат свещеник да благослови мястото. Именно тук се намесва и Жрецът. Той не е само религиозна фигура, сбор от канони и табута, трябва да се разровим по-дълбоко в паметта си, назад до онези времена, в които той все още е бил старейшината – пазещ тайните на племето. Той знае всички практики и традиции – как да накара от небето да падне дъжд по време на суша, как да прогони болестите и да сложи край на глада, измолвайки милост от боговете. Донякъде прилича на Висшата жрица и същевременно много се различава от нея, защото докато тя е пазителка на знанието, Жрецът е на земята, за да го раздава. Жрицата мълчи, а Жрецът е щастлив, когато успява да преведе посланията на боговете на земния език на хората си. Той също е пастир, като Императорът, но докато Императорът води хората си по пътя на войната, славата и материалното, Жрецът е повече духовен водач, този, пред когото отиваш да се изповядаш, когато всичко в живота ти се е объркало или при когото търсиш просветление. Най-голямото богатство е да имаш в живота си човек, който да те учи и да те води.

В права позиция:

В по-ежедневен план на нещата тази карта обединява всички форми на традиции и ритуали от типа на кръщенета и сватби и всичко, което се предава от поколение на поколение като традиция. Това са класическия морал на обществото, задръжките, социалния порядък, нещата, както трябва да бъдат направени, за да се поддържа реда.
Жрецът понякога говори дори за конкретен човек в живота ви, който може да разглеждате и като сродна душа, изпратен ви, за да ви научи на нещо, да предаде някакво познание, не открито разбира се, а чрез опита и самото си присъствие. Такива хора обикновено не се задържат дълго в живота ви, само докато усвоите това, което имат да ви учат, при това е твърде възможно те самите да не осъзнават, че ви учат през това време.
Картата символизира образованието, което трябва да получите като един вид посвещение и е под влиянието на Телец (а може би донякъде и на Стрелец/Юпитер).

В обърната позиция:

Тук вече картата става значително по-неприятна. Блокираната й енергия говори за ригидност в следване на правилата, доза тесногръдие и отказ да се видят нещата в малко по-различна светлина от сляпото следване на буквата на закона. Това е вярата, която е застинала някъде там в Средновековието и от тогава насам отказва да се промени, за да отговаря поне отчасти на далеч по-различния начин на живот, който днешният човек води.
Ако изтеглите обърнатия Жрец, е добре да се замислите, дали не действате малко упорито и на инат, просто защото така сте свикнали и отказвате да видите по-прекия път. Възможно е също така вие самите да се сблъсквате с някой, който бърза да съди и е тесногръд. При мен често се пада в ситуации на бунтарство, тогава, когато нормите и правилата ни се струват сковани и безполезни и се опитваме да ги разчупим – противопоставяме се на досегашните авторитети и търсим своя собствен път под слънцето.
Избягвайте да съдите и критикувате другите, ако напоследък ви е излизала тази карта, защото най-вероятно говори за вашата прибързаност да отлъчите различните, малко толерантност в този момент никак няма да е излишна. Един от лошите аспекти тук е и унификацията.

6 Влюбените

6 Влюбените

Картата на Влюбените или Любовниците е една от онези, чието име разбираме буквално, подобно на Силата, Умереността, Справедливостта и много често именно поради това първо погрешно схващане, не можем да си обясним, защо тълкуването не ни се връзва. 6 Аркан е карта, която с появяването си кара питащият да се усмихне и да се надява на по-щастливи събития в бъдеще. Хората виждат в изображението само любов и обещание за наслада, които всъщност рядко са посланието, което трябва да възприемем от него.

Ако се замислим за любов, няма да отнеме много време преди сравнението да ни насочи към „Ромео и Жулиета“, а това е напълно достатъчно, за да се схване идеята на картата. А именно избор. Влюбените винаги сигнализират за предстояща дилема, но не като избор между две алтернативи, а по-скоро между това да послушаме ли сърцето си или не. Донякъде ми се струва, че положителната реакция на хората спрямо тази карта е свързана и с подсъзнателното им усещане, че тя казва – „Давай! Направи това, което ти се иска, вместо за пореден път да слушаш разума, а не сърцето си.“ На пръв поглед това звучи като музика за ушите на отегчения и смазан от ежедневието човек, но ще се учудите колко сме свикнали и подредили живота си спрямо сигурните неща, за сметка на тези, които ни доставят удоволствие.

В по-ранните си версии на таро на Аркан 6 се е изобразявал млад мъж, раздвоен между майката и любимата – сърцето казва едно, а умът диктува друго. Дали ще направим това, което ни се иска, зависи от това до колко сме готови да рискуваме, а в днешно време това сякаш никак не ни се удава.

В права позиция:

Най-странното нещо, което ще откриете при по-близкото опознаване на Влюбените, е че това също като Магът е меркуриев тип карта, тоест на общуването и комуникацията. Понякога тя наистина означава любов, срещане с човека на живота, интимност и т.н., но в повечето случаи на цената на жертва. Питащият съзнателно трябва да избере или между обекта на желанието си и житейска пречка, или между няколко души, които го вълнуват в един и същи момент. И повярвайте ми, това няма да е никак лесен избор.
В повечето случаи, когато Влюбените се появяват, става дума за период в живота ви, в който сте изправени до края на път, който се разделя в две посоки и само от вас зависи по коя от двете ще поемете – към едната ви тегли желанието, към другата дългът или пък страхът от новото и различното. Съветът  на картата е да рискувате, да последвате това, което сами желаете, но бъдете предупредени, че няма да е като в приказките.

В обърната позиция:

Обърнатата карта е мощна енергия на нищоправене. Седели сте толкова дълго и нерешително пред 2 жезли, че тя е започнала да излиза обърната, а когато дори и след това сте продължили да чакате някой друг да вземе решението вместо вас, започват да се появяват и обърнатите Влюбени. Тук най-просто казано те упоменават, че се страхувате да вземете важен избор. Мога да дам пример със себе си.

Кандидатствах за работа, за която нямах почти никаква идея какво представлява, докато не отидох на пробен тест за нея, след което осъзнах че тя доста прилича на предишната ми и не искам да работя това отново. По това време започнаха да излизат 2 жезли и после Влюбените. Въпреки това обаче вътрешно не смеех да се откажа, защото нямах много други възможности и не исках да остана без работа още дълго време. Последваха няколко разговора с работодателите по телефона преди интервюто, при което 2 жезли беше започнала да излиза основно с главата надолу. Докато отида на интервюто и в крайна сметка се съглася на работата, Влюбените беше излязла неколкократно вече обърната. Три години по-късно все още съм в същата фирма на малко по-различна длъжност и все още не харесвам работата си. Можех да откажа тогава и да излезе нещо по-добро след време. А можеше и нищо да не излезе и да стоя година или две без работа, никой не знае. Въпросът е колко сме готови да рискуваме, за да послушаме какво ни казва сърцето.

7 Колесницата

7 Колесницата

Аркана номер 7 от колодата, Колесницата, се намира под влиянието на астрологичния знак Рак. Това е чувствителен, понякога дори срамежлив знак, управляван от Луната, който е свързан със сфери от живота ни като дома, семейството, емоциите и желанието да помагаме на другите. Рак освен това обаче е и кардинален знак и като такъв има доста силно развито его и желание да се налага. Ето тук е, където намирам най-голяма прилика между двете неща. Колесницата рядко е чувствителна карта, която търси да угоди на другите, напротив, тя е целеустремена и знаеща какво иска, а и как да го постигне. Тя търси себереализация и е тясно обвързана с егото, а понякога и с опасността от прекалено силно развито такова.

В права позиция:

Когато се появи в наше гледане, Колесницата често ни насърчава да следваме своя собствен път и да не се разсейваме с чуждите съдби около нас, тя ни кара да се фокусираме и да направим, каквото е необходимо, за да постигнем целите си. Тя обозначава още периоди, в които сме в контрол на ситуацията, здраво хванали юздите на собствения си живот и решени да се проправим път, независимо от обстоятелствата. Това е решителна карта, която ви дава картбланш да действате, само не забравяйте баланса. Ще се сблъскате със ситуации, в които ще е нужна груба сила, и с такива, в които ще се изискват далеч по-деликатни методи, ако искате да излезете победител. Защото, да, това все пак е картата на победителя, на смелия, дързък воин, който е дръзнал да предизвика съдбата, на Херкулес, на всички митологични герои, които чрез смелостта си са успели да си спечелят име. Но Колесницата не говори единствено и само за материални победи и придобивки, тя може да бъде отнесена и към чисто емоционалната страна на нещата. Понякога се появява, за да характеризира човек, който е наясно с това какво иска от партньора в живота си, или от любовния си живот като цяло и не се страхува да преследва тази идея, без значение какво му коства тя. Колесницата е хубава карта, ако се пада след прекратяване на тежка връзка, тя ви помага да си стъпите отново на краката и не ви дава да се разколебаете от чувството за вина или заради самотата. Доверете се на собствените си сили, защото може да се справите с това и сами. Само не отивайте прекалено далеч в развиването на едно мощно его, което е сляпо за всичко останало около себе си, защото тогава може да последва Кулата.

В обърната позиция:

За значението тук отново не можем да вземем буквалното противопоставяне – смелост – страх, не е толкова просто. Ако питащият изтегли обърнатата Колесница, това ще индикира, че в него все пак има голямо желание за промяна и за вземане на нещата в свои ръце, но в момента той няма достатъчната вътрешна убеденост, за да го постигне. Всяко малко препятствие по пътя е способно да преобърне тази колесница и да го върне отново в изходна позиция. Тази карта често излиза в обърната позиция, когато става дума за тежки емоционални конфликти, в които нито едната, нито другата страна е изцяло крива или права, а питащият се бори да излезе от ситуацията невредим. И все пак при всяка промяна в хода на действия на отсрещната страна, увереността му намалява и вместо да триумфира, Колесницата се появява обърната и дезориентирана. Това е люшкане напред и назад между необходимостта да се приключи една връзка, да се напусне работа, да се продаде даден имот, или да не се предприемат такива драстични мерки, и за нещастие питащият не е способен да вземе окончателно решение. Ако вие сте в тази ситуация, може би няма да е зле да се опитате да се отдръпнете емоционално от нея, за да може да погледнете по-безпристрастно от разстояние. Или поне да изчакате с действията, докато главата ви не се проясни поне малко.

8 Силата

8 Салата

Името на осмия аркан от таро първоначално може и да те подмами да вярваш, че действително става дума за проявяване на сила и твърдост, но за съжаление това вече сме го преживели в Колесницата, така че тук идва ред на друго. Обърнете внимание, че жената, която разтваря устата на лъва тук е с голи ръце, а той й се доверява, тук няма употреба на каквото и да било насилие, всичко става доброволно. От една страна може да мислим за опитомяване. Този бавен процес, в който успяваме да вземем надмощие над дивата страна – било то в някой вълк или в самите нас. Силата изобразява културният дух, който взема надмощие над дивата ни природа, без да използва нищо друго освен воля и търпение. А това вече звучи като доста труден урок.

В права позиция:

Там, където се появи Силата в гледане, не очаквайте бързо развитие, ще трябва да си проправяте път с много усилия, дипломация и в повечето случаи ще се изправите пред много задържания. Ако питате, дали нещо ще се случи, по-вероятно отговорът да е „не“ или поне не в близкото бъдеще. В личните отношения тази карта често пъти също е тежка, защото указва периоди на въздържание в личните връзки или говори за ситуации, в които ни се налага да правим компромиси със себе си в името на това всичко да върви гладко и за да са доволни другите. Трябва да отбележа, че правата позиция е по-благоприятна от обърнатата, защото сигнализира, че това наложено търпение и компромиси някак ни се удават на този етап и не ни причиняват толкова неприятности, колкото когато картата е в обърната позиция. Тук питащият разбира, че е наложително да се въздържа от по-крайни действия и коментари и е наясно, че трябва да си кротува, затова го приема и далеч по-леко. Въпреки, че на повечето места ще откриете, че Силата е под знака на зодия Лъв, аз лично не откривам никакви прилики между двете неща, защото огнените знаци почти никога не са толкова пасивни, а в тази карта почти няма действие. Тя по-скоро говори „почакай, потърпи още малко и ще бъдеш възнаграден“. За един колеблив и нерешителен човек това може би е идеалното послание, но в повечето случаи хората са нетърпеливи да получат това, което искат, затова и чакането не им се удава толкова лесно.

Силата извиква у нас дипломацията, търпението, най-висшите ни човешки качества, способността да правим компромиси в името на общото благо. Тя ни призовава да проявим културната си страна и да подчиним животинските си инстинкти.

В обърната позиция:

Тук вече идват още по-неприятните значение на тази карта. Тя се появява, когато в дълъг период сме търпели ситуация, която не е била по вкуса ни и сме се примирявали с нея, или защото не сме имали друг избор, или защото не сме искали да създаваме скандали и неприятна атмосфера. Когато Силата започне да се появява в обърната позиция, това обикновено сигнализира, че компромисите вече са ни дошли в повече и напрежението в нас е толкова сериозно, че има опасност от избухването на скандал във всеки един момент. Ние сме недоволни, вбесени и на ръба на изгубването на контрол и всяко следващо действие от отсрещната страна може да ни доведе до скандал, ако той вече не се е случил. Често ми се е случвало да виждам комбинацията от обърнати Сила и Умереност, когато човек просто е търпял прекалено дълго време в името на едни по-добри отношения с даден човек, но от другата страна не е последвала никаква реакция в тази посока, затова се стига до огромен и грозен скандал, точно когато се появят тези две обърнати карти. После може да започне да излиза и Страшният съд, за да покаже, че или проблемите са разрешени, благодарение на този неочакван конфликт, или че отношенията са прекратени веднъж за винаги. Все пак тук комбинацията съдържа такъв мощен заряд от негодувание и стаен гняв, че може да ви помете.

Ако Силата се появява обърната, значи по някакъв начин не успявате да изразите егото си по здравословен начин, по-скоро го потискате, вместо да отстоявате това, от което имате нужда, а това никога не е полезен процес. Ако тази карта често се появява в гледанията ви, запитайте се, дали наистина нищо не може да бъде направено, за да получите поне частично това, от което се нуждаете, или просто вие се страхувате да повдигнете въпроса, защото не вярвате, че ще срещнете разбиране. Понякога в собствената ни глава нещата изглеждат доста по-страшни, отколкото могат да се случат в реалността.

9 Отчелникът

9 Отчелникът

Отшелникът не е всеобщ любимец, но той и не се стреми към това, но него му е достатъчно да носи светлината в себе си. При него не се стичат хора за помощ и за да зададат въпросите си, както при Жреца, той не е духовен водач или пък пазител на тайните, защото почти никой не общува с него. Той е насаме с мислите си, отдалечен в край, където никой няма да се сети за него. Ето защо в таро гледане Отшелникът рядко е конкретен човек, той е вътрешния ви водач, който е скрит някъде там надълбоко и чака да го извикате, за да ви поведе на пътуване към изследването на собствените си дълбини. В известен смисъл Отшелникът е по-близо до Висшата жрица, отколкото до останалите аркани в първата десетка, но докато тя вече знае всички тайни или ги усеща интуитивно, той тепърва тръгва на изследване, за да ги открие. И докато тя няма контретна област на познание, може да е вътрешния свят на човек, а може да се отнася и до материалната му ситуация, то Отшелникът почти винаги говори за изследване на духовната страна и вътрешния психичен свят на питащия. Харесва ми и изображението на тази карта в тарото на Друидите и Уика, където възрастният мъж е следван от вълк. Ако при Глупакът започваме пътуването с куче, то при Отшелникът вече имаме вълк – образ на дивото, индивидуалното и първичното вътре в нас, което в този момент подлежи на разкриване.

В права позиция:

Тази карта рядко указва конкретен човек, тя може да говори по-скоро за период от живота ви (рядко е краткотрайна), в който имате необходимост да прекарвате повече време насаме със себе си, за да си изясните нещата. Това е например периодът, когато сте прекъснали дълга и обещаваща връзка, и все още не сте готови да започнете да ходите по срещи отново, защото имате нужда от време да обмислите нещата и да си отговорите какво се е случило и защо нещата са се развили така. Всеки от нас в един определен момент стига до ситуация, в която има нужда да спре, да се отдалечи от другите, за да си презареди батериите и да си проясни главата и в тези моменти тази карта го съпътства.

Разбира се, може да става дума и за по-дълбоки промени в човека, да речем ако сте загубили работата си, изведнъж се оказвате на кръстопът и започвате да осъзнавате, че това не е сферата, в която искате да се развивате. В периода, в който ще вземете решение, дали да се преквалифицирате или да продължите в същата насока, пак може да очаквате Отшилника. Ако се обърнете към нетрадиционна медицина, астрология, медитация, психология, изобщо всичко, което изследва дълбините на човешката душа, това отново ще е под влиянието на Аркана IX. Интересното при нея е, че тук няма преки пътища, ще трябва да се посветите изцяло, ако искате да достигнете до целта си, но може да сте спокойни, защото дори и да нямате никого до себе си в този момент, там е вътрешният ви водач, който ви води.

В обърната позиция:

Това положение е доста по-трудно за изживяване. Питащият не е готов за усамотението, което го очаква, и се опитва да излезе от него. Характерното за картата обаче е, че това няма да му се удаде, ако тя се появява в гледане обърната, а ще се чувства като чужд сред свои или изключително не на място. Това е невидимата преграда, която Отшелникът поставя. Обърнатата позиция индикира много повече трудности, отколкото правата, защото тя говори за някакъв вътрешен конфликт между това, от което човек си мисли, че има нужда, и това, от което действително се нуждае. Той всячески ще се опитва да се адаптира и приобщи към някаква среда или към много различни групи, но въпреки това усилията му няма да бъдат възнаградени.

Възможен е и друг вариант, когато питащият няма желание за социализация и е прекалено изолиран от другите до степен, в която всякакво общуване му е невъзможно. Хората около него го намират за чудак, а и той се чувства различен и аутсайдер сред тях. Това вече е доста по-тежка ситуация, но питащият може би трябва да спре, да се отдъпне отново навътре в себе си и да анализира ситуацията и нещата, които го карат да страни от хората. В много случаи това са свръх надарени интелектуално хора, които не успяват да слязат до ежедневното ниво на света, който ги заобикаля. Хора с по-ранима психика, които не могат да се приобщят към вулгарността и материализма на днешния ден. Те често не успяват да поставят границата между това къде свършва тяхната личност и започва социалната група и поради невъзможността да се отделят като индивидуална личност, без да се сливат с околните, приемат всяка различност на другите като удар срещу себе си. Причината се крие някъде навътре в този човек и докато той самият не си повярва, че сам по себе си е пълноценен човек, отделно от другите, няма как другите да повярват в него.

10 Колелото на съдбата

10 Колелото на съдбата

Стигаме до картата от таро, която е най-малко обвързана с човешката природа, дори ако трябва да сме точни, тя е напълно извън нея, защото ни говори за времето и неговата цикличност. Интересно в картата е, че ние хората си представяме времето като линейна структура с минало, настояще и бъдеще, а тук то е изобразено като постоянно въртящо се колело, без начало и без край – в единия момент си на върха и докато се усетиш, си започнал да се спускаш и обратното. Цикличността на времето може да е не толкова ясна за нас и нашата култура, но например за индианските племена като ацтеките например, е била писан закон. Техният календар се гради на убеждението, че не може нещо да се случи, без да се е случвало предварително, защото всичко се повтаря. Точно по същата причина в историческите книги на маите събитията се представят ту в минало време, ту в бъдеще, като нещо, което тепърва предстои да се случи, като пророчество.

Важно за схващането на тази карта, освен принципът на цикличността, е и фактът, че понякога нещата не зависят от нас и не се случват, когато ние ги очакваме. Ако следваме ритъма на Колелото, се чувстваме удовлетворени и сякаш сме избрали пътя с най-малко съпротивление, но ако въпреки всичко настояваме на своето и не сме готови да се примирим, всичко се случва трудно и имаме усещането, че някой непрекъснато работи срещу нас. Този някой всъщност сме самите ние.

В права позиция:

Ако изтеглите тази карта за това как ще мине деня ви в ежедневното си гледане, се пригответе за малко по-различен и раздвижен ден, защото е възможно да изникнат неочаквани ситуации и изненади. Всичко, което е извън сферата на очакваното, е възможно да се изпречи на пътя ви в този ден, като може да става дума за приятни и същевременно за изключително неприятни преживявания. Неочаквани инциденти с децата, нечия глава е ударена и се налага ходене до болницата, от работата ви изпращат в неочаквана и не толкова приятна командировка, налага се да промените плановете си за уикенда, защото някой изневиделица е обявил, че ще ви гостува. Но също така може да означава и че ще изникне изгодно предложение за ваканция, от офиса ви награждават за служител на месеца, къщата, която искате да купите отдавна най-после е обявена за продан на пазара и т.н. Спектърът тук е твърде широк и не може да се определи какво точно развитие да очаквате, ако няма заобикалящи карти, но поне едно е сигурно, ще има някакво раздвижване – добро или лошо.

Ако сте поставили конкретен въпрос и Колелото на съдбата излезе в комбинация с други карти, е много важно на коя позиция се намира то, за да определите дали изходът от ситуацията ще е положителен или не. Например, ако картата е в началото на комбинацията, означава, че нещата вече са се задвижили, всичко е в период на случване и не би трябвало да имате забавяне в осъществяването на желаното. Ако Колелото излезе в средата на комбинацията, нещата тепърва ще се преобръщат за вас, предстои ви раздвижване и възможности за действие и то в съвсем близко бъдеще. Но ако тази карта е в края на комбинацията, отпишете грандиозните планове, защото на тях още не им е дошло времето. Иска ви се нещо, но реално на този етап нямате възможността да действате за постигането му, твърде вероятно е други сфери от живота ви да са активирани и да пречат. Не се обезкуражавайте, просто отложете плановете с година, две, в зависимост от другите карти.

В обърната позиция:

Тук си говорим вече не за цикличност, а направо за зацикляне. Няма никакво развитие и никакъв шанс за изход от ситуацията или ежедневието, в което сме затънали. Тук не говорим за някакви драматични събития, от които не можем да излезем, по-скоро е възможно да сме потънали в рутина и скучно ежедневие, от което не се вижда излизане в скоро време, но за нещастие, колкото и да се борим срещу това, няма начин да променим ситуацията. Вероятно сме отегчени и раздразнени от липсата на перспектива в такава позиция, но това обикновено е сигнал, че има нещо във вътрешния ни живот, за което трябва да се погрижим, преди да продължим нататък по въртележката на живота.
При мен тази карта често се падаше в личната ми година на Отшелника, когато трябваше да приема по-монотонно и затворено ежедневие, от колкото бях готова да понеса. Но в момента, в който осъзнаеш, че няма мърдане от тази ситуация, и насочиш усилията си навътре в себе си, за да контролираш какво се случва там, обърнатото Колело спира да се появява. В никакъв случай обаче не може да се каже, че това е лесно разположение, напротив, едно от доста трудните, особено ако не сте човек на търпението.

This website uses cookies to improve your experience. Cookie Policy

Content is protected. Right-click function is disabled.