Ръчно изработените продукти са едни най-ценените и предпочитани за повечето хора придобивки. Какво по-хубаво от бижу, направено не от машина, а на ръка, дреха,сувенир или любима вещ?

 

Първо – какво е Скрапбукинг / Scrapbooking?

Това е метод, изкуство, за съхраняване, представяне, организиране на лична и семейна история под формата на книга, кутия, карта. Типичните скрапбукинг  сувенири включват фотографии, различни извадки от книги, списания, вестници, мисли и т.н. Често се нарича и лексикон, имащ сантиментална информация. Поставят се различни предмети. Може да се залепят капачки, пощенски марки, декоративни машинни елементи, всичко което пожелаете и ви допада!

И може би най-важното, което трябва да се спомене е, че скрапбукинг е и изкуство и хоби, което те кара да развихриш въображението си и те зарежда с положителни емоции. То е и нещо, което се сътворява с желание и любов! Това изкуство се прави така, както неговият творец реши! Като и при създаването на ръчно изработени бижута, и при скрапбукинг въображението е единственото ограничение!

Скрапбукинг може да бъде под формата на тетрадка, бележник или картичка. Използват се снимки, разноцветна и различна по дебелина хартия, картон, панделки, и други декорации, които се лепят по начин, който искате.

Страниците на скрапбука могат да съдържат писмена информация, история, стихотворение, мисли и чувства, можете да добавите билети за пътуване, брошури и карти, плюс всичко останало, което е по темата – парти, рожден ден, кръщене, празници и т.н.

Някои хора дори слагат на скрапбука кичури коса, млечните зъбки на децата, сушени цветя и етикети, използвани в страници! Всички това прави изработения скрапбукинг вещ със сантиментална стойност.

Да направим скрапбукинг продукт е изключително лесно и забавно занимание. Материалите за него се откриват лесно и са на достъпни цени. И така не е нужно да си изпразваме джобовете до край покрай даден повод. Изработеният скрапбук може да не е скъп подарък, но е с много по-скъпа стойност, тъй като в него са вложени позитивни енергии и емоции, спомени, снимки и всички елементи, които биха донесли приятно усещане, както на правещия го, така и на получателя.

Скрапбукинг е начинът по който забравените в компютъра снимки най-после ще има повод да се принтират на хартия. Скрапбука е мястото, където ще изразите чувства, сърдечни пожелания, смешни истории и различни спомени… Можете спокойно да дадете път на креативността си, защото тук ограничения няма.

Изработен  с качествени матерали скрапбукинг, със сигурност ще бъде по-красив, стилен и траен.

От къде да започнете?

Първото нещо е да се реши от какъв материал ще бъде скрапбукинг продукта? Картон, дизайнерска хартия или др. Определете  каква да бъде големината и дебелината на хартията или картона. Дали не искате да бъде кутия, която да е декорирана и в нея да има картичка или тетрадка направена като скрапбук? Обмислете детайлите, защото те са много важни за изгледа на вашето скрапбукинг творение.

След това си набавете инструменти като телбод, лепило, перфоратор и т.н. Всичко зависи от предпочитанията ви.

Ако пък сте объркани и не можете да си представите добре визуално, препоръчвам ви да  използвате скрапбукинг комплект, които е готов и да следвате схемата в него.

След като сте си набавили всичко необходимо идва ред на най-веселата и приятна част – да творите!

Ето някои теми, които да ви вдъхновят да си направите скрапбукинг :

Един ден от някакво пътуване

За новородено

Сватба

Домашни любимци

Ваканция

Семейство

Коледа

Нова година

Великден

Рождени дни

Нов дом

Хелоуин

Скъпоценни стари семейни снимки и сувенири

Оформлението на лексикона може да бъде толкова просто и лесно, и подробни, колкото желаете. Може да сложите само една снимка, или пък много снимки да напишете история, която искате да разкажете, или да споделите причината за правенето на скрапбукинг.

Има толкова много продукти на разположение за скрапбукинг, че буквално свят да ви се завие. Съществуват много различни термини, използвани в света на скрапбукинга. Има и много различни техники и продукти. С течение на времето ще развиете свой собствен стил и като погледнете назад  към първите си творения ще можете да видите как сте променили стила и техниката си. Това от своя страна пък може да доведе до създаването на скрапбукинг на тази тематика.