Канелата се използва често в кухнята, като заема привилегировано място при приготвянето на ароматни десерти. Заедно с вкусовите си качества, канелата притежава редица свойства като:

  • Канела е мощен антиоксидант.
  • Служи и като противовъзпалително средство.
  • Намалява риска от поява на сърдечни проблеми.
  • Намалява дегенеративните заболявания.
  • Предпазва от рак.

Канелата е богата на важни минерали като манган, желязо и калций, а също така, е с високо съдържание на фибри. Тя е подправка, която се добива от кората на вид лаврово дърво, наречено Cinnamomum, което расте в  страни, като Египет. Процесът на добиването на продукта се извършва чрез отрязване на стъблата на дървото. След това се извлича кората и се оставя да съхне. Оформят се ленти, които имат формата на пръчици. Те могат и да се натрошат, за да се получи канела на прах.

Характерният аромат се дължи на мастната част на растението и благодарение на веществото, наречено цинамалдехид, който съдържа повечето от свойствата на подправката, тя е със значителни ползи за метаболизма и здравето. Сама по себе си е отличен естествен репелент.

Базираните наканела парфюми се препоръчват за хора, които страдат от проблеми като депресия, безпокоиство, притеснения и психични разстройства.

Необходими материали:

  • Шишенце от тъмно стъкло и добре затваряща се капачка
  • 2/3 филтъра за кафе
  • 70 % чист алкохол
  • 3-4 канелени пръчки – за предпочитане и по-добър аромат пръчките да са от цайлонска канела
  • 20 капки масло от жожоба или сладък бадем

Начин на проготвяне:

Натрошете канелените пръчки на ситно и ги сложете в шишенцето. След това налейте достатъчно алкохол в шишенцето, така че канелените парчета да са напълно покрити. Затворете съда и го оставете да престоява на топло и сухо място за около 10-12 дни. През този период задължително отваряйте от време на време капачката и разбърквайте добре сместа. След около 10-12 дни контейнера се отваря и течността в него се прецежда през филтъра за кафе. Използвайте няколко филтъра.

Когато сместа е напълно прочистена от частици, можете да я налеете в контейнер за парфюм и да добавите няколко капки масло по избор жожоба, бадем, жасмин, роза и др. (маслото позволява на аромата да бъде по-дълготраен, когато го нанасяте върху кожата).

Съветваме ви да съхранявате парфюма на студено и сухо място. Годността му е само до няколко месеца. Тъй като с времето силата на аромата му ще намалява, желателно е да използвате този домашно направен парфюм в рамките на 1 месец.

Автор: Гена Живкова-Чолакова