статии

Как да използваме липата в кулинарията

  • 28.03.2019

Полезно и вкусно

Цветовете  на  липата  съдържат  етерично  масло,  флавоноиди ,  провитамин  А,  витамин С и др. Те имат чудесен мек аромат. Освен за лечебни цели намират  приложение и в кулинарията. Младите листа също имат полезни свойства.

Салата от липови листа:

Продукти: 400 гр . млади липови листа, ½ чаена чаша почистен и счукан шамфъстък, 2 супени лъжици ябълков оцет, 2‐3 супени лъжици зехтин, 1 чаена лъжичка  мед, сол.

Липовите листа се измиват, нарязват се на ситно и се смесват със счукания шамфъстък (или други ядки по избор). Салатата се залива със сос, приготвен от добре  разбитите зехтин, ябълков оцет, пчелен мед и малко сол. Поднася се веднага.

Пиле с липов цвят:

Продукти: 1 пиле, 3 щипки сушен липов цвят, 70 гр . краве масло , 250 мл . бяло  вино, 250 мл. течна сметана, черен пипер, сол.

Пилето се посолява отвън и отвътре и във вътрешността му се слага 1 щипка  липов цвят. Отворът се затваря с клечка за зъби и пилето се запържва от всички  страни в сгорещеното масло. Прибавя се втората щипка липов цвят и малко вода,  тенджерата се покрива е капак и пилето се задушава на слаб огън около 30 минути.  Останалият липов цвят се залива с 500 мл. вряща вода. Запарката се прецежда и  се налива при пилето заедно е виното. Прибавят се сметаната и черен пипер на  вкус.  Ястието се вари, докато течността остане наполовина. Поднася се с гарнитура от  сварени или задушени картофи.

Автор: Гена Живкова-Чолакова