Полезно и вкусно
Цветовете на липата съдържат етерично масло, флавоноиди , провитамин А, витамин С и др. Те имат чудесен мек аромат. Освен за лечебни цели намират приложение и в кулинарията. Младите листа също имат полезни свойства.
Салата от липови листа:
Продукти: 400 гр . млади липови листа, ½ чаена чаша почистен и счукан шамфъстък, 2 супени лъжици ябълков оцет, 2‐3 супени лъжици зехтин, 1 чаена лъжичка мед, сол.
Липовите листа се измиват, нарязват се на ситно и се смесват със счукания шамфъстък (или други ядки по избор). Салатата се залива със сос, приготвен от добре разбитите зехтин, ябълков оцет, пчелен мед и малко сол. Поднася се веднага.
Пиле с липов цвят:
Продукти: 1 пиле, 3 щипки сушен липов цвят, 70 гр . краве масло , 250 мл . бяло вино, 250 мл. течна сметана, черен пипер, сол.
Пилето се посолява отвън и отвътре и във вътрешността му се слага 1 щипка липов цвят. Отворът се затваря с клечка за зъби и пилето се запържва от всички страни в сгорещеното масло. Прибавя се втората щипка липов цвят и малко вода, тенджерата се покрива е капак и пилето се задушава на слаб огън около 30 минути. Останалият липов цвят се залива с 500 мл. вряща вода. Запарката се прецежда и се налива при пилето заедно е виното. Прибавят се сметаната и черен пипер на вкус. Ястието се вари, докато течността остане наполовина. Поднася се с гарнитура от сварени или задушени картофи.
Автор: Гена Живкова-Чолакова
Последни коментари