Смята се, че тофу произхожда от Източна Азия преди около 2000 години (точното местоположение и дата на произход все още се оспорват днес). Има двете теории за появата му, в едната се смята, че индийците и монголите, които традиционно използват животински млека за направа на сирена, случайно са го открили, а в другата , че крал Лиу Ан, който управлява Китай от 179-122 г.пр. Хр. открива соевото мляко и тофу се е получило случайно при коагулацията на млякото. Каквато и да е истината обаче, можем само да гадаем.

Тофуто се произвежда от соево мляко, добито при смилането и разтварянето във вода на сушени, по-рядко зелени соеви зърна. Получената бяла течност съдържа голямо количество протеини, които при добавянето на различни соли – калциев сулфат, магнезиев хлорид, калциев хлорид, коагулират и формират плътна белезникава маса, която се отцежда от водата в калъпи, подобно на животинските сирена. За подсирване на тофу вместо неорганични соли се използват и ензими и органични киселини, като папаина и гликоновата киселина, който могат да се открият съответно в папаята и в меда, виното и различни плодове.

Соевото сирене съдържа голям процент вода и минимално количество въглехидрати и мазнини. Тофуто е важен източник на протеини във вегетарианската и веганската диета, в него присъстват всички необходими за човешкия организъм аминокиселини.

Какво е на вкус

Тофу има желеобразна форма и може да се реже на парчета. Цветът му варира от  белезникаво жълт до сив . Има лек аромат на дрожди и загатната кисела жилка. Тофу има много лек аромат и е подходящо за всякакви ястия. Може да го мариновате, да го запържите с чесън, соев сос и мед или само в малко сусамово масло. Панирайте и сервирайте като предястие или в салата.

Със соево сирене се правят и десерти, за които се предпочита снежнобялото и с текстура на крем карамел „копринено“ тофу. Обикновено то се залива с плодови сосове, но може и да се разбие, за да стане плънка на различни пайове и дори на чийзкейк.

Как се прави

Започва с направата на соево мляко, което трябва да коагулира. Това се постига чрез различни методи: някои производители използват ензимни коагуланти, докато други използват киселинни или солени. Няма по-добър или по-лош процес, методът реално влияе единствено на цялостната текстура на готовото тофу.

Защо е заместител на месото и защо да готвите с тофу вместо любимото ви месо или риба?

Тофуто е отличен източник на протеин, но също така е с високо съдържание на желязо и калций и няма холестерол. Дневната доза соя понижава холестерола и се бори със свободните радикали. Препоръчително е да консумирате около 25 грама соя дневно. Също така е сравнително евтин продукт и може да го овкусявате според вашите лични предпочитания.

автор: Гена Живкова – Чолакова