Лесно и вкусно
Благодарение на финия си, характерен аромат градинският чай намира широко приложение в кулинарията. Добавя се към различни салати и супи , с него се подправят ястия от свинско месо, риба и зеленчуци, ароматизират се напитки. В италианската кухня често се използва в съчетание с розмарин.
Картофи, запечени с вино:
Продукти: 700 гр . пресни картофи, 3 глави лук , 150 мл . бяло вино, 150 мл . зеленчуков бульон, 3 супени лъжици зехтин, 8‐10 свежи листенца от градински чай, черен пипер, сол.
Картофите се почистват, нарязват се на едро и се разстилат в тавичка заедно с нарязания на по‐дебели филийки лук. Подправят се със сол и черен пипер на вкус, заливат се с виното, бульона и зехтина и се поръсват с листенцата градински чай. Ястието се пече около 40 минути в предварително загрята фурна при 170°С, като се разбърква един‐два пъти. Поднася се топло.
Макарони с масло и градински чай:
Продукти: 400 гр. къси макарони, 80 гр. краве масло, 1‐2 пъпки карамфил, ½ чаена чаша прясно мляко, пресни листа от градински чай, настърган пармезан (кашкавал), черен пипер, сол.
Макароните се сваряват в подсолена вода . Междувременно маслото се разтопява в тенджера заедно с 5÷6 листенца градински чай. Добавят се млякото, счуканият карамфил, черен пипер и малко сол . Сместа се оставя да кипне и се сваля от огъня. Сварените макарони се отцеждат, пускат се в маслената смес и се загряват няколко минути на тих огън. Поднасят се топли, поръсени с настърган пармезан (кашкавал).
Автор: Гена Живкова-Чолакова
Последни коментари