статии

Градинският чай полезен и в гозбите

  • 29.03.2019

Лесно и вкусно

Благодарение на финия си, характерен аромат градинският чай намира широко  приложение  в  кулинарията.  Добавя  се  към  различни  салати  и  супи ,  с  него  се  подправят ястия от свинско месо, риба и зеленчуци, ароматизират се напитки.  В италианската кухня често се използва в съчетание с розмарин.

 

Картофи, запечени с вино:

Продукти:  700  гр .  пресни  картофи,  3  глави  лук ,  150  мл .  бяло  вино,  150  мл .  зеленчуков бульон, 3 супени лъжици зехтин, 8‐10 свежи листенца от градински чай,  черен пипер, сол.

Картофите се почистват, нарязват се на едро и се разстилат в тавичка заедно с  нарязания на по‐дебели филийки лук. Подправят се със сол и черен пипер на вкус,  заливат се с виното, бульона и зехтина и се поръсват с листенцата градински чай.  Ястието се пече около 40 минути в предварително загрята фурна при 170°С,  като се разбърква един‐два пъти. Поднася се топло.

Макарони с масло и градински чай:

Продукти: 400 гр. къси макарони, 80 гр. краве масло, 1‐2 пъпки карамфил,   ½ чаена чаша прясно мляко, пресни листа от градински чай, настърган пармезан  (кашкавал), черен пипер, сол.

Макароните  се  сваряват  в  подсолена  вода .  Междувременно  маслото  се  разтопява в тенджера заедно с 5÷6 листенца градински чай. Добавят се млякото,  счуканият карамфил, черен пипер и малко сол . Сместа се оставя да кипне и се  сваля от огъня.  Сварените  макарони  се  отцеждат,  пускат  се  в  маслената  смес  и  се  загряват  няколко минути на тих огън. Поднасят се топли, поръсени с настърган пармезан  (кашкавал).

Автор: Гена Живкова-Чолакова