Българската мартеница и на какво е символ тя

Един от най-хубавите български празници и обичаи свързани с пролетта е  баба Марта и окичването с мартеници.

Баба Марта бързала,

мартенички вързала,

на момиче и кокиче,

на момче и на дръвче!

Аз пък ще вържа на теб,

с пожелание за късмет!

Повече от 1300 години всички българи празнуваме този празник, но дали всички знаем откъде произлиза той?

Най-разпространената легенда, възпята в много народни песни и предания, разказва историята за Кубратовата дъщеря Хуба и гълъба, който пренесъл бяло-червен конец на Аспарух.

Мартеницата е символ на здраве, дълъг живот, плодородие и изобилие. Смята се, че пазят къщата от злини, а хората от болежки, уроки. Те предвещават дълъг живот, здраве и сила.

Първите мартеници, предназначени за окичване на хората и добитъка, са били само усукан червен и бял конец, без прибавки към него. В по-късни времена, в някои области в страната, на конците вързвали златна или сребърна паричка, или синьо мънисто.

Цветовете имат строго определен смисъл. Белият цвят символизира дълъг живот, чистота, щастие червеният -кръв, живот, здраве и сила.

Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белият цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а червеният – топлотата, на приятелството и взаимната обич. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Невестите носят мартениците отдясно, момите – отляво. Ергените ги носят с разчепкани краища, а зрелите мъже – изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.

В някои краища на страната наричат седмицата, започваща от 1 март, броените дни – по тях гадаят какво ще бъде времето през годината. В народните вярвания Баба Марта е олицетворение на месец Март и на пролетта. Според преданията тя е сестра на Голям и Малък Сечко /Януари и Февруари/ и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят дори да го опита. От тук идва и поверието, че Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва силен вятър и облаци закриват Слънцето. Широко разпространен е и друг обичай – Избиране на ден: всеки си намисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината – ако денят е слънчев, ще е успешна; ако вали и времето е лошо – ще има трудности.

Извън българската етническа територия мартениците се срещат само в някои области на Румъния и Молдова, т.е. пак на места, където са живели или живеят по-компактни групи българи. Извън легендата, съществуват предположения, че мартениците са наследство от траките, коренното население на днешна България в древността. Основание за тези предположения е факта, че мартениците са типично български символ, т.е. на наследниците на тракийските земи.

Честита Баба Марта на всички. Нека да си пожелаем здраве, дълголетие и късмет, да прогоним лошотията и само добри неща да ни съпътстват.

Автор: Гена Живкова-Чолакова