Из лечебницата на природата …

Щитовидната жлеза се намира в областта на шията, над адамовата ябълка. Тя може и да е малка, но оказва огромно влияние върху функционирането на органите. Състоянието и се отразява върху обмяната на веществата, апетита, храносмилането, кръвообращението, косата, ноктите, кожата и др.
Хормоните, които произвежда щитовидната жлеза, регулират метаболизма, температурата на тялото, сърдечната дейност и др. Двата хормона, които произвежда тя са Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин). Те съдействат за това енергията и храната да бъдат добре оползотворени от тялото.
Щитовидната жлеза играе значителна роля и за плодовитостта. При жените тя контролира продължителността и интензивността на месечния цикъл, оплодените яйцеклетки и овулацията. При мъжете щитовидната жлеза направлява способността на сперматозоидите и желанието.
Проблемите с щитовидната жлеза настъпват тогава, когато тя започне да произвежда твърде малко или твърде много хормони. При недостатъчност, липсващите хормони трябва да бъдат приемани допълнително – медикаментозно. Причините за заболяванията на щитовидната жлеза са генетични или са следствие от автоимунна атака, бременност, стрес, хранителни дефицити, токсини в околната среда и др.

Хипотиреоидизъм

Ако са налице оплаквания от лесна умора, покачване на килограми, поява на мускулни крампи, по-често усет за студ, покачване на килограми, констипация, повишена депресивност и трудностти с паметта е възможно да се касае за намалена функция на щитовидната жлеза.
При жените водеща клинична проява може да са менструалните нарушения, които при намалена функция на жлезата по-често са обилна и честа менструация.
От прегледа обичайно правят впечатление: забавеният говор и мисловна дейност; сухата, студена и лющеща се кожа и забавеният пулс (брадикардия; СЧ < 60 у/мин).

Хипертиреоидизъм

Оплакванията, които насочват към повишена функция на щитовидната жлеза, са: повишено изпотяване и интолеранс към топлина, тремор и обща напрегнатост на тялото, повишено нервно напрежение, лош сън, редукция на тегло при запазен апетит, диария, сърцебиене, а при по-възрастни пациенти, съчетани с ритъмни нарушения. И при това състояние може да са налице мускулни болки и обща отпадналост, както и менструални нарушения при жените.
От прегледа кожата се установява топла и изпотена, често тя се назовава още тип „кадифе”; ускорен ритмичен или неритмичен пулс, тремор на ръцете и тялото. Пациентите са напрегнати, а при асоциирано развитие на тиреоидна офталмопатия би могло да са налице данни за изпъкване на очите, зачервяване, оток на клепачите и конюнктивата, очедвигателни нарушения и др.
Кой билки помагат на щитовидната жлеза:

Ехинацея
Ехинацея е популярна билка заради имуностимулиращия й ефект за организма при простудни заболявания, но тя е полезна и за щитовидната жлеза, независимо дали страда от понижена или повишена функция. Билката укрепва жлезата и при автоимунни заболявания. За целта по-ефективна е тинктурата от корен на ехинацея.

Маточина
Според изследвания маточината може да подпомогне нормализирането функциите на хиперактивната щитовидна жлеза. Билката допринася за подобряване симптомите при хипертиреоидизъм – например да успокои. Чаят от маточина е особено подходящ вечер, преди заспиване.

Джинджифил
Можете да използвате джинджифил, за да успокоите гадене и стомашно разстройство, но също така е идеален за щитовидната жлеза. Това е така, защото тази билка е богата на цинк, магнезий и калий, които са хранителни вещества, необходими за щитовидната жлеза. Трябва да използвате пресен джинджифил.Можете да ядете по малко пресен джинджифил или да направите чай от джинджифил. Джинджифилов чай с малко мед е успокояващ и ще помогне на щитовидната жлеза да функционира оптимално.

Коприва
Копривата може да бъде от полза за тези, които имат и двете: слабо активна и хиперфункция на щитовидната жлеза. Копривата често се нарича тоник за щитовидната жлеза, защото нейното високо съдържание на йод може да помогне за намаляване на дефицита на този хранителен елемент. Консумирането на копривата под формата на чай обикновено е най-лесният и най-полезен начин.

Еньовче
Еньовчето е добре позната у нас билка. Освен с полезните си ефекти върху щитовидната жлеза, тя е от полза за здравето на бъбреците и черния дроб. При възли на щитовидната жлеза е полезно да приготвяте чай от еньовче (1 чаена лъжичка на 500 мл вряла вода), който може да пиете веднъж или два пъти на ден. Може да използвате чая и за гаргара (добре е да е топъл).

Ленено семе
Лененото семе се цени заради богатството на омега-3 мастни киселини, които са полезни и за щитовидната жлеза. Според изследване на Медицинския център към Университета Мериленд, САЩ, омега-3 подпомагат процесите по образуване на тиреоидни хормони, което прави всички техни източници особено ценни за хората с хипотиреоидизъм.

Автор: Гена Живкова-Чолакова