Лечебен коктейл три в едно!

Жените, особено през зимата са често атакувани от цистит. Той се провокира от чести възпалителни заболявания на вътрешните полови органи, които са в съседство с пикочния мехур и уретрата. Заболяването може да се появи в началото на сексуалния живот, когато в половите пътища попадат инфекции. Благоприятни условия за развитието на инфекции има и по време на менструация, настинка, надухване и бременност.

Най-предразположени към цистит са жените на 25-30 години. А също и тези навършили 55. Настинката не е основна причина за цистита. Той е свързан и с други заболявания, като уретрит, аднексит и хламидоза.

Също при диабетно болни, рискът от цистит е повишен. Възпалението на пикочния мехур е свързано с ешерихия коли, стрептококите и стафилококите. Тези микроби не предизвикват заболяване, но отслабват организма, което само по себе си е предпоставка за появата на цистит.

Едно от най-често срещаните усложнения е пиелонефритът. Той е следствие от инфекцията когато тя премине от пикочния мехур към бъбреците. Има също риск от понижаване на бъбречната функция.

Друго възможно усложнение е интерстициалният цистит. В такова състояние човек може да уринира по 100-150 пъти на ден. Интерстициалният практически не се подава на терапия.

В природата има билки, които предлагат възможности за облекчаване и профилактика на цистита. Такива са листата на мечото грозде. То има доказани пичокогонни свойства – очистват бъбреците и успокояват възпалението на лигавицата на пикочните пътища и пикочния мехур. Действието на тази билка включва успокояване на болката, разширение на пикочните пътища и почистването им от попаднали в тях бактерии. Пие се като отвара. Една супена лъжица от изсушената билка се накисва за една нощ в половин литър вода. Сутринта полученият извлек се кипва за 3 минути, след което се прецежда се и се приема по 2-3 супени лъжици, 4 пъти на ден преди хранене. Сместа е горчива и неприятна на вкус, но пък след втория-третия прием облекчението е осезателно.

Червените боровинките, също действат изключително благотворно върху бъбреците и пикочните пътища. Не случайно и повечето билкови продукти за подобни проблеми съдържат екстракти от червена боровинка в комбинация с мечо грозде и бяла бреза.

Сокът от червена боровинка пречи на бактериите да се захващат за лигавицата на пикочния мехур. Смята се, че инфекциите отговорни за настъпването на цистит притежават тънки, наподобяващи косъмчета, израстъци, посредством които се залавят за лигавицата на пикочната тръба и се разпространяват към пикочния мехур.

Съдържащите се в сока киселинни вещества увреждат този фимбриален апарат и нарушават способността му за задържане върху лигавицата. 30 мл неподсладен сок от червена боровинка или 400 мг екстракт са подходящи за ежедневен прием с цел предотвратяване на инфекция на пикочните пътища. Ако обаче инфекцията е вече налице, приемът е по една чаша на ден. Червената боровинка е много ефективна при хроничния цистит.

Бяла бреза листа. Антибактериалните свойства на дървото спират инфекцията. Те помагат и за обилното отделяне на урината, което подпомага за пречистването на пикочния мехур и уретрата. Листата на брезата също се използват под формата на чай. Необходима ви е една чаена чаша вода и две супени лъжици от билката.

Можете да приемате билките по отделно или в комбинация заедно. Който и от вариантите да изберете, ефекта ще е бърз и на лице.

Автор: Гена Живкова-Чолакова