Ценен дар от природата

Ехинацеята е истинско чудо в съкровищницата на природата. Тя е многогодишно растение от семейство сложноцветни. Произлиза от Южна америка, а в Европа е донесена след колонизацията. Индианските степи са били покрити с нея. Известна е още, като билката на индианските шамани.

Тя се оказва мощен имуностимулатор имащ въздействие над 200 вируса. Използва се при вирусни и бактериални инфекции. Растението съдържа ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин B, ехинацеин. Тези му съставки се сравняват по сила с пеницилина. Благодарение на тях, тя защитава тялото ни срещу инфекции и различни заболявания. Повишава не само ефективността, но и броя на различните клетки на имунната система – Ограничава симптомите на заболяванията и намалява продължителността им. Също облекчава възпаленията, свързани с болка и подуване. Стимулира възстановяването на възпалените тъкани. По този начин пораженията върху клетките се свеждат до минимум и се оптимизира тяхното възстановяване.

Ехинацеята стимулира имунитета и е с доказано противовъзпалително действие.
Ограничава и възпаленията, проявяващи се с подуване и болки, както и зъбобол или невроза. Използва се и при лечение на артрит и ревматизъм, както и превантивно при стрес и за укрепване на паметта.

Ехинацеята е способна да неутрализира дори смъртоносна змийска отрова, благодарение на силно пречистващо действие върху кръвта и лимфата. Именно застоя на кръвта и складирането на отпадни вещества водят до куп здравословни проблеми.
Също ехинацеята успешно се справя с херпес инфекциите, гъбичките и хламмидиите. известно е , че херпес вируса, който е латентен в кръвта се проявява при спад на имунната система. Освен това заради тези си антисептични качества успешно лекува акне, псореазис и екземи. Подходяща е при изгаряния, рани и артрити.
Може да се използва под формата на хапчета, отвара, тинктура, лосион и мехлем.

Най-честата употреба на ехинацеята е като запарка от свежи или изсушени цветове. Твърди се , че чаят действа най-добре, тъй като най-бързо се абсорбира от организмът. Приета на чай, ехинацея засилва имунитета и облекчава болкови симптоми като главоболие, кашлица, грип и други вътрешни инфекции. За целта 1 с.л. цвят се запарва с 500 мл. вряща вода. Приемът на тази запарка не бива да бъде по-продължителен от десет дни. След тях се прави почивка и едва след това курсът се повтаря.
Вирусните инфекции се отразяват най-тежко на децата, заради не изградения им все още имунитет. Най-често децата боледуват, когато се съберат с други деца из детските градини.

Тя е препоръчителна и за деца над 2-3 годишна възраст. Под формата на сироп е възможно да се приемат след 2-годишна възраст. Под формата на таблетки за дъвчене може да приема от деца над три години. Добавка с ехинацея е подходящо да се дава на детето и когато боледува, така то по-лесно се справя с инфекцията.

Автор: Гена Живкова-Чолокова