Интересни рецепти с глог..

Билката глог расте из горите и храсталаците на цялата страна до 1500 м надморска височина.
Прилага се при заболявания на сърдечно-съдовата система. Засилва енергията на сърдечните съкращения. Успокоява сърцето. Действа разширяващо върху кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на сърцето и на мозъка. Умерено снижава повишеното артериално налягане. Има свойството да успокоява централната нервна система. Понижава съдържанието на холестерол в кръвта.

Приложения:

  • при леки форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, атероскрероза
  • при безсъние, нервна възбуда
  • при повишена функция на щитовидната жлеза

От плодовете на глога могат да се приготвят вкусни и полезни мармалади, сокове и др.

Мармалад от глог и ябълки:

Продукти: 1 кг . прясно набрани зрели глогинки, 1 кг . ябълки, 500 гр . захар, 1 л . вода.
Начин на приготвяне: Изчистените и измити глогинки се задушават на слаб огън до омекване с половината от водата. След това се претриват през сито. Обелените и нарязани на парченца ябълки се варят отделно с останалата вода, след което се смачкват на пюре. Двата вида пюре се смесват, добавя се захарта и мармаладът се вари на слаб огън, като се внимава да не загори. Когато лопатката започне да оставя пътечка по дъното, мармаладът се сваля от огъня и веднага се насипва в затоплени бурканчета. Те се затварят херметически и се оставят да изстинат, обърнати с капачето надолу. Съхраняват се на студено.

Пестил от глог:

Продукти: 1 кг. пюре от глогинки, 200 гр. захар.
Начин на приготвяне: От глогинките се приготвя пюре по начина, описан в по‐горната рецепта. Към него се добавя захарта . Сместа се разстила в голяма плитка тавичка на пласт с дебелина около 1 см. и се суши в много слаба фурна, докато се сгъсти и засъхне. Съхранява се на сухо, проветриво място. Пестилът може да се приготви и без захар.

Бонбони от глог:

Продукти: 1 кг. пюре от глогинки, 400 гр. кристална захар, 50 гр. нишесте, 100 гр. счукани орехови ядки, пудра захар за овалване.
Начин на приготвяне: Приготвя се пюре от глогинки по описания по‐горе начин. Към него се прибавят кристалната захар, нишестето и ореховите ядки. Сместа се разстила на пласт с дебелина 1 – 2 см, нарязва се на малки правоъгълници или ромбове, поръсва се с 50 гр. пудра захар и се суши при стайна температура. Когато бонбоните засъхнат добре, се овалват още веднъж в малко пудра захар, нареждат се в буркани или кутии и се съхраняват на хладно.

Автор: Гена Живкова-Чолакова