Алергиите са нещо неприятно, но за съжаление често срещано в ежедневието ни. Произходът на думата „алергия“ идва от гръцките думи allos (друг, различен) и ergos (дейност). Причината за това наименование е, че организмът разпознава съответните храни като вражески и се опитва да се бори с тях, което се проявява във видима остра реакция на организма към  храна.  Като алергична реакция се определя, когато тялото реагира свръхчувствително към определен антиген и той не само е разпознат от имунната система, а провокира имунен отговор. Имунната система реагира с производство на антитела, които определят даден алерген, като вреден. Реално той може да е безобидно вещество, но имунната система го засича, като нашественик. Влизайки в контакт с алергена, реакцията на имунната система може да причини възпаление на кожата, синусите, дихателните пътища, храносмилателната система и др. Алергичните прояви може да са както по-леки, така и тежки. Това зависи от конкретния човек и може да варира от незначително дразнене до анафилаксия – тежка реакция, която може да застраши живота.

Кои са храните към които евентуално организма ви можа да направи алергична реакция?

Мляко – Най-популярната алергия е към млякото. Лактозната непоносимост се получава при ниско съдържание или липса на ензима лактаза в организма, който разгражда лактозата. Чести последици са болки в корема, газове и разтройство. Алергия към млечните протеини в кравето мляко имат не повече от 5% от децата и 1% от възрастните. Също така някои хора имат непоносимост към белтъците в млякото, което води до бронхоспазми, подуване, треска, ниско кръвно и др.

Мед – Пчелният мед е широко консумиран и алергичните реакции може да се проявят, както в по-лека форма, така и в изключително тежка – анафилаксия. Хора, които имат алергия към цветен прашец, трябва да подхождат с изключително внимание към консумацията на мед. Това е така, защото в него има голям брой компоненти, получени от пчелите, сред които цветен нектар и полепнали по насекомото полени. От друга страна, алергичните към ужилване от пчела или оса хора невинаги проявяват признаци на алергия към меда, и обратно.

Яйца – Яйцата са един от най-важните алергени в храненето в детска възраст и алергичните прояви към тях са вторите най-често срещани сред кърмачета и малки деца след алергията към протеините в кравето мляко. Главните протеини, които предизвикват алергични реакции са овомукоид, овалбумин, овотрансферин и лизозим. Основният алерген е овоалбумин и заема 50% от белтъка на яйцето. Макар повечето хора да са алергични именно към белтъка, има такива, които са алергични и към жълтъка.

Ядки– Алергията към ядките е една от широко разпространените. Тук влизат бадеми, орехи, лешници и фъстъци. Някои хора могат да получат алергична реакция от поглъщането само на два-три фъстъка. Предполага се, че алергичната реакция се получава от свързването на протеините в имунната система с тези във фъстъците.

Зърнени култури – Зърнени култури, съдържащи глутен, а именно: пшеница, ръж, ечемик, овес, спелта (вид пшеница), камут (вид едра твърда пшеница) или техни хибридни сортове, както и продукти от тях. Соевите зърна са включени в списъка с 8-те най-често срещани хранителни алергени, но въпреки това остава спорен въпросът какво количество соя би могло да провокира алергична реакция.

Ракообразни и рибни продукти – Често пъти алергиите са поради непоносимост на протеин, съдържащ се в мускулите на рибите и ракообразните.

Шоколад – Освен от какаото като алерген, алергична реакция може да се получи и от различните хранителни добавки като мляко, соя, яйца, лешникова или фъстъчена пудра. Симптоми на алергията към шоколада са раздразнения и астма.

Подправки – Подправките се оказват чест алерген особено при децата. Проучване показва, че около 50% от 100 деца проявяват алергични реакции към червен пипер, кимион, копър, сусам, канела, кориандър, горчица и други. Несъмнено с подправки ястието е много по-вкусно, но в такива случи трябва да се съобразяваме със съставките и количеството. Бихме могли  да заменим алергенните подправки с други и вкусът да си остане също толкова привлекателен.

Зеленчуци – Алергията се проява, като кожни обриви, е резултат от повишени антитела IgE (имуноглобулин Е) и хистаминови нива в кожата. Появява се и при консумация и при докосване. Възможните алергенни зеленчуци са: домати, целина, патладжан, лук, чесън, моркови, целина и др.

Брезов полен – ябълка – Съществува зависимост между алергията към брезовия полен и консумацията на ябълки – хора, чувствителни към полена, могат да реагират и към ябълките, дори синдромът е известен като „birch-apple syndrome” (birch – бреза, apple – ябълка). Има няколко протеина от ябълките, които предизвикват алергични реакции.

Кафе -Въпреки че алергията от пиене на кафе е много рядка, тя съществува. Не бива да се бърка алергията към кафе с чувствителността към кафе и кофеин и всъщност това е възможно да затрудни реалната преценка. Хора, прекалили с кофеин може да почувстват неприятни симптоми и да се объркат, че имат алергия.

Желатин – Алергията към желатин е относително рядка, но ако тя е налична, избягването му може да изиска повече внимание и внимателно вглеждане в състава на продуктите, тъй като е широко използван не само в хранителната, но и във фармацефтичната индустрия.

автор: Гена Живкова-Чолакова