Правилното хранене е ключът към доброто здраве и поддържането на здравословно тегло. То не включва само какво и какви количества консумирате, но и как се храните. За всеки отговорът на този въпрос е различен, но за най-общи рамки за здравословно хранене се смята консумацията на храни от различни групи, които да ни карат да се чувстваме добре, да имаме повече енергия, по-добро настроение и да поддържаме или подобряваме здравето си. Добрата диета е тази, която насърчава добро и оптимално здраве.

Какво да консумираме?

Избирайте минимално преработени или непреработени храни:

Пълнозърнести култури (пълнозърнест ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб, макаронени изделия и киноа)
Зеленчуци (разнообразние от всякакви видове пресни и замразени зеленчуци, без картофи)
Плодове (цели плодове, а не плодови сокове)
Ядки, семена, бобови култури и други здравословни източници на белтъчини (риба, пиле и др.)
Растителни мазнини (зехтин)
Пийте достатъчно количество вода всеки ден (около 8 чаши).
Можете да пиете по две чаши вода преди всяко хранене и по този начин едновременно ще подпомогнете храносмилането си и ще си набавяте необходимото количество течности за деня.

Ограничете максимално консумацията на следните храни и напитки:

Подсладени напитки (газирани напитки и натурални сокове)
Рафинирани храни (бял хляб, бял ориз и др.) и сладки неща
Картофи (пържени)
Червени меса и преработени меса (колбаси, наденици, салами и др.)
Други силно преработени храни (полуфабрикати, бърза храна)
Какви количества да консумираме?

Препоръчителното количество храна дневно зависи от възрастта, пола, здравословното състояние и физическата активност на всеки отделен човек.

В България 28.2% от момчетата и 27.7% от момичетата на 6 годишна възраст са с наднормено тегло. А при децата между 6-9 години, 20.4% от момчетата и 15.2% от момичетата са вече със затлъстяване.
На фона на статистиката, очевидно не само ние, но и децата ни, злоупотребяват с количеството храна. Относно децата, рискът от затлъстяване при тях е 80%, ако и двамата им родители са със затлъстяване.

Решението на този проблем е по-комплексно от намаляването на дневния калориен прием. Често затлъстяването се дължи не само на прекомерните количества храна, но и на качеството на храната.

Съществува и по-добър подход от следенето на калориите, за да сме сигурни, че не злоупотребяваме с количествата храна. Този подход е – да си създадем хранителни навици, които ще ни помагат да не преяждаме (вижте по-долу) и да изключим от менюто си висококалорични храни с ниска хранителна стойност, които са основни виновници за напълняването – сладки храни (вафли, бисквити, кроасани), рафинирани храни (тестени изделия от бяло брашно) и картофи.

Как да избегнем преяждането?

Яжте закуска
Хранете се бавно с по-малки порции в по-малки чинии
Опитвайте да се храните в дома си възможно най-често
Мислете за храната, когато се храните