Тиква – любимото лакомство на есента.  Намираме се в сезона на тиквата и е добре да знаем за какво друго помага тиквата освен за направата на невероятни вкусни ястия и десерти.

Още от древни времена на тиквата се приписват най-различни чудновати свойства. Не случайно тиквата е любим плод на всички разказвачи на приказки – в нея се крият истински вълшебства. В Древен Китай на младоженците се подарявала тиква като пожелание за плодовитост.

Днес медицината е категорична, тиквата е един целебен зеленчук, защото е богата на витамини от групите В, С, Е, РР и Т, които се срещат рядко, а ускоряват метаболизма. В тиквата се съдържа и витамин К, който отговаря за съсирването на кръвта. Оранжевият цвят на плода се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите и действа като антиоксидант. Освен това съдържа и микроелементи като калий, калций, магнезий, кобалт, натрий и желязо.

Тиквата е нискокалорична и горещо препоръчвана при всякакви диети. Тиквата е пълна с фибри и почти празна откъм калории.С една порция тиква от 200 г си набавяш 3 г фибри срещу скромното количество от 52 калории. Всяка рецепта с тиква помага за по-лесното сваляне на килограмите.

Тя се усвоява лесно от организма, което я прави подходяща за консумация и от възрастни хора и хора със стомашни и чревни заболявания, колит и гастрит. Препоръчва се да се консумира не варена, а печена. Предотвратява образуването на отоци и задържането на вода в организма.

Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини. Затова тиквата се препоръчва на всички вегетарианци, бременни и малки деца.

Тиквата помага при безсъние и е полезна и при доста сериозни болести. Препоръчва се на хора със сърдечносъдови заболявания и помага да се нормализират нивата на високия холестерол.

Тиквата е подходяща за диабетици. Колкото и голямо предизвикателство да е храненето при диабет, тиквата не спада в тази категория, защото тя има качеството да повишава нивата на инсулина и да нормализира кръвната захар.

Тиквата помага  за болни бъбреци, защото извежда от организма солта и водата, без да дразни бъбреците. Прясно изцеденият сок от тиква пък е особено лечебен преди лягане. А семките от тиквата са прекрасно слабително средство.

Тиквата е изключително полезна при някои кожни заболявания и се препоръчва за профилактика на зрителни разстройства като кокоша слепота.

Тиквата оказва благоприятно въздействие върху нервната система, тъй като има високо съдържание на витамини от група В, което успокоява организма.

Ако тиквата все още не е станала любимото ви лакомство през есента, сега му е времето. Поканете приятели, пригответе я вкусно и я поднесете с мед и орехи.

Автор: Гена Живкова-Чолакова