Как да си направим сироп, чай и сладко от борови връхчета?

Боровите връхчета се намират по върховете на клонките на белият бор и се берат, когато са още съвсем крехки и нежни. Младите връхчета се събират преди цъфтежа и се използват с лечебна цел на чай или сладко.

Боровите връхчета имат антисептично, противовъзпалително и отхрачващо действие, омекчава раздразнените лигавици, разширява кръвоносните съдове и разтваря камъните в пикочния мехур. Те се използват вътрешно за лечение на бронхити, ангина, туберкулоза, ишиас, камъни в бъбреците и пикочния мехур, задух, подагра, хемороиди. Външно се препоръчва за инхалации при задух и простуда, за бани срещу екземи, ревматизъм, обриви, лишеи по кожата. Смолата от борови връхчета може да се прилага за лечение на белодробен абсцес и хемороиди, а ако се смеси с мас по равни части се използва за мазане на рани от протриване и циреи.

Боровите връхчета, ако се берат и съхраняват правилно, съдържат около 0,5% етерично масло, което се състои от а-пинен, β-пинен, β -феландрен, лимонен, мирцен, кадинен, силвестрен, борнеал, борнилацетат, борнилестер, както и смолисти вещества, витамин С, дитерпени, танини и други вещества.

Сироп от борови връхчета за упорита кашлица при настинка и грип:

30 г борови връхчета се заливат с 600 мл вода. Вари се докато водата остане до 500 мл. Към прецедената отвара се добавят 150 г мед, 100 г небетшекер и 50 г нишадър (последният само при кашлица). Взема се по 2 супени лъжици 3 пъти на ден.

Чай от борови връхчета:

Отвара от борови връхчета можете да си изготвите като поставите 1 супена лъжица сухи борови връхчета поставите  в 600 мл вряла вода. Оставете да ври 10 минути и пийте по 100 мл от отварата преди хранене, 4 пъти дневно, подсладена с мед.

Външно можете да използвате първата отвара, за намазване, инхалации и бани.

Полезно сладко от борови връхчета:

Съставки:

  • 100 гр. борови връхчета
  • 1 л.  вряща вода
  • 1 кг. захар
  • 500 гр. пчелен мед

Начин на приготвяне:

В достатъчно голям съд боровите връхчета се нарязват ситно. Заливат се с врящата вода. Разбъркват се и се оставя настрана сместа да изстине. Охладената смес се прецежда. Получената течност се смесва със захарта и се слага да се вари на слаб огън.  Разбърква се често  до получаване на гъст сироп.

След като сиропа изстине се добавя меда при непрекъснато бъркане до получаване на еднородна  смес.

Да ви е сладко!

Автор: Гена Живкова-Чолакова