Много хора обичат да си похапнат сандвичи, но едва ли знаят нещо за техният произход. Сандвичът никога не е бил празнично и ритуално ястие. Неговата социална функция е друга. Той е предимно храна за из път или за тези които нямат много време за ядене.

Смята се, че сандвичът е измислен първо в Англия през 1762 година и се свързва с английския сър Джон Монтагю 1718 – 1782 г., четвърти граф на областта Сандвич в Кент. Описват го като страстен картоиграч. В разпределянето на картите и в играта за него била ценна всяка секунда и затова карал прислугата си да му сервира тънко парче говеждо месо, между две препечени филийки хляб. Тези две филии с плънка още по това времето се превърнали в предпочитана храна за много благородници, които започнали да си поръчват: „същото като на Сандвич“. Този израз бързо бил съкратен до една дума – сандвич, която е актуална и днес.

Разбира се Джон Монтагю (или по-скоро неговият безименен иконом) едва ли е бил съвсем първият човек, който да е поставял нещо между две филии хляб. В действителност според много историци ние знаем точно къде за първи път Монтагю или по-точно икономът му вижда „сандвич“. Той е пътувал по Средиземно море, където се сервирали турски и гръцки плата. Те се състояли от сирена и меса притиснати от две филии хляб. По всяка вероятност Монгаю е взел вдъхновение от тях.

През 1762 година думата „сандвич“ за първи път е спомената, като нарицателно име от английския историк Едуард Гибън в своя дневник, в които описва как е ял такова чудно нещо в един ресторант в Англия. Описвайки лондонските клубове, той посочва, че в тях джентълмените разисквали политиката на чаша чай със сандвичи.

Между другото Джон Монтегю бил покровител на капитан Джеймс Кук, откривателят на Нова Зеландия, Австралия и Хавайските острови. Когато експедицията му  открила Хавайските острови в Тихия океан, първоначално те били наречени Сандвичеви острови в чест на лорд Сандвич.

В днешно време сандвичите са най-разнообразни. Разнообразието от продукти и подправки, с които се приготвя се променят непрекъснато и задоволяват всякакви предпочитания и вкусове. Те са любимата храна на хора от всички възрасти.

 

Автор: Гена Живкова