На 20 март настъпва равноденствието, което ще отбележи началото на астрономическата пролет. В България пролетта ще настъпи в 23:58 ч., съобщават метеоролозите от НИМХ. Около 3:40 ч. на 21 март ще настъпи и пълнолуние, което съвпада с приближаването на Луната до Земята и ще създаде ефекта „супер луна“ с по-голям и по-ярък образ.

Равноденствие е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът от годината, когато пътят на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. Затова днес денят е приблизително равен по продължителност на нощта, а оттук насетне дните ще стават по-дълги. Дългоочакваната пролет е тук! Температурите ще започнат да се повишават след настъпването на астрономическата пролет и ще става все по-пролетно както навън, така и вътре, в душите!

Пролетното равноденствие е ден за промяна. За древните пролетното равноденствие е било време на магия, поклонение пред природата, възраждане, метаморфоза и балансиране на силите на доброто и злото.

В народните вярвания се смята, че от този момент нататък силата на светлината взима превес над силата на тъмнината, осигурявайки както плодородие на земята и животните, така и началото на обновлението и растежа. Оттук насетне до лятното слънцестоене дните ще нарастват успоредно със силата и топлината, а нощите ще намаляват. В личен духовен план, това е символът на прехода от вглъбеността на ИН-енергиите към външната изява и светлина на ЯН-енергиите. Така започва пролетта.

Пролетното равноденствие е празник на плодородието, дългите дни, новите идеи и посяването на желания. Може да се каже, че през зимата сме били малко или много като едни семенца под снега, като в инкубатор. И сега е времето да разцъфтим и изгреем под слънчевите лъчи на пролетта! Този момент символизира новото начало. На много места по света почитат този ден и правят специални ритуали в чест на новото начало и надеждата за по-добро утре.

Смята се, че днешният ден е високо енергиен и е много подходящ да си намислите желания и символично да ги засеете в пространството, за да могат те да започнат да се осъществяват. Можете да отделите малко време за себе си, да седнете с кръстосани крака на земята и да потърсите своя вътрешен център. Да успокоите дишането си и да се концентрирате върху нещата, които искате да засеете в този момент, на това равноденствие. Останете така 10-15 минути, не бързайте. Дайте си време да пренастроите вибрациите си, да усетите енергията на равноденствието.

След това запишете на един лист всички желания, които са минали през ума ви. От това да засадите ново цвете до идеята за нов бизнес проект. Бъдете смели. Мечтайте. След това отново затворете очи, заземете енергията си и си представете как тези неща вече са факт. Представете си детайлите. Цветовете. Меката топлина. Усмихнете се. Пуснете мечтите си да се сбъднат. Не се вкопчвайте в тях и не ги мислете. Пожелайте си възможности. И нека това, което е най-добро за вас се случи!

Пролетното равноденствие е момент за проява на смелост и извисяване на емоциите. Момент да се чувстваме изпълнени с надежда и влюбени в себе си и в целия свят. Време да намерим своя вътрешен баланс и да изразим идеите си, да ги изпратим в космическото пространство. Нека си пожелаем…

Ритуали и суеверия

В първия пролетен ден, водени от суеверието мнозина прибягват до различни заклинания и ритуали, за да призоват на своя страна силата на равноденствието. Викаме в дома си по-високи финансови постъпления, здраве, повече енергия и т.н. Безспорно обаче един от най-популярните обреди е „пречистващия ритуал на пролетното равноденствие“, който може да изпълните по традиционния или по модерен начин.

Традиционно пречистване – напълнете голяма кристална купа с вода до половината и натопете в нея цветя по избор. Могат да са диви растения или пък сега закупени от цветарския магазин, важно е да са свежи. Поставете купата на видно място в къщата си. След това почистете, сменете пердетата, извадете от гардероба разноцветните възглавнички – важното е да внесете пролетно настроение. По принцип цветовете на празника са ярки, изпълващи с енергия – светлозелено, лимонено-жълто и бледорозово.

Модерно пречистване – почистете предварително къщата си. След това налейте в кофа гореща вода и добавете в нея чай от мента (или няколко капки от чаено дърво, лимон или бор). След като изстине, започнете да миете пода от входната врата по периметъра на жилището, водейки се по часовниковата стрелка, като същевременно повтаряте „Едно-за щастие, две-за радост, три и четири прогонват тъгата, пет и шест отмиват гнева, седем, осем и девет – малко вече им остава, девет, осем, седем, шест, пет, четири, три, две едно – мрачните дни сега си отидоха“.

Приключите ли с миенето, излейте водата в тоалетната и си представете как с нея си отиват всичките ви тревоги, притеснения, болки, обиди и разочарования. Щом се влеят в недрата на Майката Земя, която ще ги преработи и преобразува в добро. С остатъка от ментовия чай можете да напръскате жилището, за да внесете в него пролетната свежест.

Вълшебната кукувица – по стар български обичай, хората чакат първото кукане на кукувица, като по броя на кукането се гадае продължителността на живота. По-старите дори носят в себе си пари и хляб, за да бъдат сити и имотни, когато ги хване гласът на птицата.

Други ритуали – в първите часове на празника се правят заклинание за финансово благополучие, като се поставя семе в саксия и се чете специален текст, за здраве пък се използват три запалени свещи, бяла, черна и с човешка форма и след това се започва ритуал за изчистване аурата на болния по негова снимка.

Пролетното равноденствие носи надежда, че Любовта, Истината и Мъдростта ще проникват все по-дълбоко в сърцата и душите ни!

 

Честита Първа пролет!