НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА, ПРЕЧИСТВАЩИ КРЪВТА

Кръвта се разглежда като течна тъкан. Тя представлява 1/14 от телесната маса на човека. Състои се от кръвна плазма (течна съставка) и формени елементи (клетъчна съставка). Това е най-важната телесна течност, която носи хормони, кислород и хранителни вещества, а също така отстраняване на отпадъчните продукти от функционирането на всички органи и системи. Ежедневно в нея попадат различни токсини от замърсяване, храни и стрес. Освен токсини, заплаха за организма са и тежки метали, микроби, свободни радикали и други, които лесно попадат в кръвния поток и могат да причинят редица проблеми. Основни фактори за това са нездравословен начин на живот, неправилна диета, замърсяване на околната среда като цяло и други.

Най-честите последици от прекомерното замърсяване на кръвта са затлъстяване, диабет, лошо храносмилане, хормонален дисбаланс, безсъние и други. Освен това имунната система отслабва и човек става по-податлив на заболявания. Всичко това, води до нуждата от пречистване на кръвта и детоксикиране на организма. Детоксикацията е описан като процес, при който тялото неутрализира или премахва нежеланите токсини.

Продукти, които при консумация пречистват кръвта

1. Чесън

Първата пречистваща подправка, която ще ви предложим, е чесънът. Той спомага за предотвратяването на хипертонията и лошото кръвообращение, тъй като намалява нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта.

Чесънът предпазва артериите, особено аортата, коронарните артерии и церебралните артерии, като позволява на кръвта да преминава необезпокоявана в органите.

Той е богат и на серни съединения (алицин). Те са необходими за премахването на токсините от кръвта, като същевременно подпомагат елиминирането на вредни микроорганизми от червата.

2. Боровинка

Яжте боровинки (червени и черни) всеки ден по възможност. Богати са на антоциани и намаляват възпаленията в тялото и мозъка, както и намаляват алергичните реакции и спомагат за свалянето на излишните килограми. Подпомагат функциите на черния дроб, който пречиства кръвта.

3. Глухарче

Глухарчето съдържа голямо количество антиоксиданти и множество хранителни вещества, които пречистват храносмилателния тракт от токсини.

То спомага също и за лечението на чернодробни заболявания и за премахването на токсините от кръвта. Глухарчето расте свободно край полетата и градините и притежава отличителни жълти цветове и назъбени листа.

Най-лесният начин за консумирането му е под формата на чай чрез варене на листата и изпиването на течността от тях като при всеки друг чай. Можете също да пиете този чай като заместител на кофеина. Наслаждавайте се на максимум 3 чаши дневно.

4. Лимон

Лимонената киселина предизвиква алкализация на средата и отстранява голяма част от вредните токсини в тялото. Повечето патогени не могат да живеят в алкална среда, поради което лимонът има и известен антимикробен ефект. Лимонът е много полезен и за стимулиране на имунната система. Препоръчва се пиенето на лимонов сок 2 пъти на ден. Може да използвате и лимонов сок като дресинг за салати или като чай.

5. Грейпфрут

Грейпфрута е богат на мед, витамин А, витамин С, пантотенова киселина, пектин, калий, фибри и витамин Б. Флавоноидът нарингин в него инициира ензимна активност в червата и черния дроб. Пектинът спомага за отстраняване на вредните токсини от тялото.

6. Ябълки

Ябълката е сред най-добрите храни за прочистване на кръвта и здравословно хранене. Те са чудесен източник на калий, фосфор, цинк, калций, желязо, мед, манган, фолиева киселина, витамин А, витамин С, витамин К и витамин Е, пантотенова киселина и пектин. Пектинът е изключително ефективен в отстраняване на тежки метали от организма. Наличието на антиоксиданти като витамин С помагат за унищожаване на свободните радикали. За да се възползвате от ползите им, направете ябълките част от ежедневието си, независимо дали ще са в суров вид, прясно изцеден сок, плодова салата или в комбинация с други плодове и зеленчуци.

7. Куркума

Това растение произхожда от Индия и е добре познато и често употребявано от векове. Макар че обикновено се използва заради вкусовите си качества, куркумата притежава също и множество лечебни свойства, за които си заслужава да разберете. Едно от главните й качества е силата й да се бори с рака. Също така тя спомага да се възстановят уврежданията на ДНК и да се облекчат хроничните възпаления. Освен това куркумата е противовъзпалително средство допринася за превенцията на сърдечни заболявания и кръвни съсиреци. Също така тя пречи на плаката да се натрупва в артериите и намалява лошия холестерол (LDL).

8. Червено цвекло

Отговорни за невероятните здравословни ползи от червеното цвекло са наличието в него на високи концентрации магнезий, калий, желязо, фибри, витамин А, витамин В, витамин С, фолиева киселина и витамин К. Фитонутриентът беталаин в цвеклото е причина за мощните му детоксикационни свойства. Фитонутриентите са вещества, открити в различни растения, които помагат в борбата с редица сериозни заболявания. Цвеклото допринася и за балансиране на киселинността в организма.

9. Броколи

Броколите са една от добре познатите храни за пречистване на кръвта, които помагат за отстраняване на вредните токсини от тялото. Тези зеленчуци са изключително богати на витамин С, калций, витамин К, омега-3 мастни киселини, фибри, калий, магнезий, фосфор и глюкозинолати. Редовната консумация на броколи значително намалява риска от рак, инсулт, инфаркт, алергии и възпаление. Наличието на калций и витамин К подобрява здравето на костите и предотвратява остеопороза. Също така, омега-3 мастните киселини в броколите регулират половите хормони и подобряват плодовитостта

10. Босилек

Босилекът притежава пречистващи кръвта свойства. Босилекът съдейства на черния дроб и бъбреците да премахнат натрупаните в тялото токсини. Това предпазва от храносмилателни проблеми и инфекции. Освен това той действа като диуретик за елиминирането на всички токсини, които може да се крият в кръвта.

11. Кориандър

Кориандърът има пречистващи кръвта свойства. Той помага конкретно за премахването на живака и други вредни минерали от кръвта.

Наличието на прекомерно количество живак в кръвта е много по-често срещан проблем, отколкото предполагате. Все пак той може да се срещне навсякъде, от зъбните пломби до някои определени видове риба, ако се прекали с тях.

В него се съдържат детоксикиращи, антибактериални и имуностимулиращи етерични масла, които помагат да се освободим от тежките метали от тялото. Билката също подпомага храносмилането, предпазва от гадене и стомашни спазми, балансира нивата на кръвната захар. Може да се ползва дори и за леко слабително. Не е необходимо да приготвяте кориандъра по специален начин, просто го поръсете върху ежедневните си ястия или го добавете в здравословните сокове, които си приготвяте.

12. Зеле

Зелето е съществена здравословна храна. То е много добър детоксикатор, а също така помага за неутрализиране на щетите в клетките от свободните радикали. Високото съдържание на фибри спомага за подобряване на храносмилането и енергията на организма.

Зелето е добър източник на фибри, витамин В6, витамин Д, фолиева киселина, манган, а също така осигурява желязо, магнезий, фосфор, калций за здрави кости и калий, който помага за намаляване на високо кръвно налягане.

13. Магарешки бодил

Семената на магарешкия бодил са известни в медицинските среди с флавоноидите в тях. Те спомагат да се възстановят увредените клетки и да се предпазят новите клетки.

Те също така стимулират производството на ензими, които са жизненоважни за процесите на превръщане на токсините в разтворими вещества, с цел елиминирането им от тялото.

14. Зелен чай

Зеленият чай има изключителни антиоксидантни свойства. Той помага за пречистване на кръвта и предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето като неутрализира свободните радикали и намалява възпалението като блокира ултравиолетовите лъчи. Ултравиолетовата светлина е електромагнитно излъчване и причинява „еритема“, известно като слънчево изгаряне, което е сред основните рискови фактори за рак на кожата. Зеленият чай е и невероятно средство за предотвратяване на бръчки и стареене на кожата.

Чаша зелен чай всеки ден ще спомогне за детоксикация на кръвта и ще намали вредите от свободните радикали.

15. Коприва

Листата от коприва са полезни за пречистването на кръвта поради активните вещества в тях, като например хистамин и мравчена киселина.

Копривата е и хемостатик, което означава, че тя притежава способността да спира кръвоизливи и маточни кръвотечения.

Освен това тя спомага за контролирането на хемофилията, дисменореята, хемоптизиса и други смущения, свързани с менопаузата.

Ако искате да се справите с тези проблеми, консумирайте по една супена лъжица пресен сок от коприва. Ако ви тече кръв от носа, потопете в сока парченце памук или кърпичка и сложете в носа.

16. Нийм

Антиоксидантите в нийм (Azadirachta indica) премахват токсините, свободните радикали и бактериите от черния дроб и кръвта. Пийте чай от нийм веднъж дневно. Ако вкусът е твърде горчив за вас, можете да добавите мед.

17. Кукувича прежда

Кукувичата прежда е паразитно растение, което съдържа високи нива на флавоноиди. То притежава мощни детоксикиращи свойства и подпомага за премахването на излишните токсини от черния дроб. Кукувичата прежда е много ефективна и има пречистващи кръвта способности, благодарение на микроорганизмите в нея. Освен това тя допринася за поддържането на здрава кожа.

18. Червена детелина (Trifolium pratense)

Повлиява много добре черния дроб, а в допълнение намалява риска от тромбоза, подобрявайки течливостта на кръвта. Червената детелина е и сред билките с най-добро действие върху хормоналния баланс на женското тяло, обяснявано с високото съдържание на фитоестрогени в нея. Ползва се за по-лесно преминаване през менопаузата. Билките, пречистващи кръвта, са гарант, че до органите ни няма да достигат никакви опасни химични съединения, защото ще бъдат своевременно изнасяни от тялото. Периодичната употреба на тези билки е добре да се консултира и с лекар за избягване на евентуални странични ефекти от приема им.

19. Ленено семе

Лененото семе е съществена храна за пречистване на организма. То е чудесен източник на микроелементи, диетични фибри, манган, витамин В1, омега-3 мастни киселини и неразтворими фибри. Наличието на фибри е особено важно за отстраняване на вредните токсини от тялото.

Омега-3 мастните киселини са изключително важни за различните функции на организма, но те могат да бъдат получени само от храни, тъй като тялото ни не може да го синтезира. Това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и помагат в мозъчната функция, растежа и развитието. Лененото семе контролира съотношението естроген-прогестерон в организма, което помага за намаляване на проблемите като кисти на яйчниците.

20. Дафинов лист

Дафиновият лист има силни антисептични свойства. Тя пречиства организма ви само с приема на минимално количество лечебна отвара, тъй като концентрата от вещества при нея е много силен.

21. Лайка

Лайка- популярна билка, традиционно използвана заради благотворния си ефект върху храносмилателната система. Богата е на силни антиоксиданти, които предпазват кожата и клетките от оксидативен стрес, като извеждат токсините чрез порите извън кожата.

22. Леща

Лещата е доста по-лесно смилаема от боба. Тя абсорбира токсинните остатъци от чревните стени. Със своето високо съдържание на фибри, лещата елиминира токсините, намалява холестерола и балансира нивото на кръвни захари.

23. Мента

Познато, лесно достъпно, но изключително мощно средство за детоксикация е ментата. Билката има високи нива на антиоксиданти и помага при храносмилането. Ментовият чай почиства стомаха и помага при раздразнените черва и раздразнена кожа. Не на последно място, ментата помага за избелване на зъбите, бори се с лошия дъх и е отлично средство за пречистване на кръвта, като детоксикира тялото отвътре.

24. Мащерка

Мащерката е отлично детоксикиращо средство, което подпомага храносмилането. Една чаша чай от мащерка на ден намалява проблемите с подутия корем и успокоява нервите. Освен това билката подобрява функционирането на черния дроб и жлъчния мехур. Детоксикиращото действие на мащерката може да бъде увеличено, като си приготвите чай с равни части мащерка и лимон.

25. Листа от ягоди

Листата от ягоди са в състояние да премахнат токсините, които се натрупват в тялото и да намалят нивата на пикочната киселина. Пречистващият ефект от ягодовите листа може да се увеличи, ако смесите равни части листа от ягоди, листа от мента и листа от боровинки и си направите чай. Само не забравяйте, че листата от ягоди имат доста силен диуретичен ефект и не е добре да пиете повече от една чаша чай на ден.

26. Чубрица

Уcтaнoвeнo e, чe лиcтaтa oт чyбpицa cъдъpжaт тaĸивa лeчeбни минepaлни мacлa ĸaтo ĸapвaĸoлa и тимoлa. Tимoлът e aнтиceптичeн и пpoтивoгъбичeн aгeнт, ĸoeтo гo пpaви чyдeceн нaчин зa бopбa и пpeдoтвpaтявaнe нa paзпpocтpaнeниeтo нa гъбични инфeĸции. Чyбpицaтa, мeждyвpeмeннo, e aнтибaĸтepиaлнo cpeдcтвo, eфeĸтивнo зa бopбa c тaĸивa бaĸтepиaлни щaмoвe ĸaтo Васіlluѕ сеrеuѕ и Е соlі.

27. Черен пипер

Чepeният пипep e бpилянтeн, ĸoгaтo cтaвa въпpoc зa извличaнe нa xpaнитeлни вeщecтвa oт xpaнaтa. И нaй-външният cлoй cъдъpжa фитoнyтpиeнти, ĸoйтo пoмaгa дa ce paзгpaждaт мacтнитe ĸлeтĸи, a cъщo тaĸa yвeличaвa мeтaбoлизмa. Aĸo ядeтe пpeн пипep и зaпoчнeтe дa ce изпoтявaтe, тoвa e пипep, ĸoйтo пoмaгa нa тялoтo ви дa ce oтъpвe oт излишнaтa вoдa и тoĸcинитe.

28. Канела

Канелата също е с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват клетките и имат силни противовъзпалителни свойства. Канела помага за усилване на метаболизма и подобрява способността за изгаряне на мазнини.

Тя има храносмилателни свойства, които предотвратяват неприятните газове, както и натрупването на отпадъчни вещества в дебелото черво.

29. Черен кимион

Кимиона има високо съдържание на желязо и манган. Съдържа още калций, много витамини, като Витамин А, Витамин С, Витамин Е и фибри. Комбинацията от тези съставки естествено детоксикира тялото.

30. Бъз

Бъзът е отлично слабително, а също така има почистващи и антисептични свойства. Той намалява подуването и е естествено средство за спиране на кръвотечение и антибактериален агент, детоксикира кръвта и е полезен за бъбреците и черния дроб.

31. Магданоз

Магданозът е естествен диуретик, който поддържа способността на бъбреците да увеличава производството на урина и извежда излишните течности от тялото, в което се крие и детоксикираща му фукнция. Високото съдържание на минерали като цинк, магнезий и калий намаляват токсичността в бъбреците и черния дроб.

32. Ядки

Орехи, бадеми, бразилски орехи, шам фъстък, кедрови ядки, семена на чия и коноп – всички те са богати на Омега-3 мастни кислени, които не само подпомагат здравето на черния дроб, но поддържат здрави и клетките в организма. Те са богати още на витамин Е и антиоксиданти, които предпазват тялото от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.

33. Джинджифил

Джинджифилът също заема място сред храните, имащи естествена детоксикираща функция заради способността му да стимулира храносмилането, циркулацията на кръвта и потeнето.

Лечебните и детоксикиращи свойства на джинджифила се дължат на високата концентрация на съединенията гингол и шога, които имат противовъзпалителни и антиспазматични ефекти върху стомашно-чревната система.

Всички процедури за пречистване на кръвта се извършват преди хранене. Така продукта попада директно в кръвта и започва своето действие, преди останалите храни.

Кога е най-доброто време за детоксикация с билки?

Билковите чайове, отвари и тинктури са полезни винаги и можете да пречистите тялото си когато решите, но специалистите са на мнение, че има два периода, през които детоксът ще ви донесе най-много полза:

Ранна пролет – Тогава тялото се активизира след дългия зимен период, в който движението е било ограничено, а консумацията на калорични храни се е увеличило. През зимата в организма се натрупват много вредни токсини, от които е добре да се отървете през пролетта.

Началото на есента – Детоксикацията с билки в началото на есента подготвя тялото за приближаващия зимен сезон, като укрепва имунната система и предпазва от „традиционните” сезонни вирусни заболявания.

Автор: Гена Живкова-Чолакова