Здраве и красота от природата

Лековитата билка е чудесен начин да поддържате кожата на лицето здрава и млада и да се борите срещу фините бръчки. Отглежда се като декоративно растение в градините или широколистните гори из цяла България. Едногодишно тревисто растение с жълтооранжеви цветове.

Цветовете се берат по време на цъфтежа – юли-август. Цветовете се откъсват когато са напълно разцъфтели. Идеално време за беритба е сутрин, преди да е станало топло, но след като росата е изсъхнала. Цветовете трябва да бъдат свежи и приповдигнати. Сушат се на сянка до 40 градуса Сили биха могли да се използват още в сурово състояние.

Невенът съдържа етерично масло, сапонини, каротиноиди, горчиви вещества, багрило, смоли, органични киселини, фитонциди и др. Всички тези съставки действат регенеративно, противовъзпалително, противомикробно. Тези му действия го правят идеална съставка на различни козметични продукти за грижи за кожата. Употребата на продукти с невен намалява риска от кожни възпаления.

Невенът се използва широко за зарастване на рани, за справяне с обриви, сърбежи, екземи, разширени вени, акне и други кожни проблеми.

Как да си приготвите у дома крем или мехлем с невен:

Рецепта за крем с невен

Съставки:

3 ч.ч. изсушен цвят от невен
500 гр. свинска мас
Начин на приготвяне:

Разтопете свинската мас и в нея поставете цветовете от невен.

Бърка се задължително с дървена лъжица в продължение на няколко минути, като е важно цветчетата и маста да не загарят и смесят хомогенно. След няколко минути сместа се сваля от котлона и се оставя да се охлади. На следващият ден сместа се разтапя внимателно, като е важно това да е на слаб огън за да е топла, но не гореща

Прецежда се през тензух и се съхранява в стъклен буркан. Съхранявайте на тъмно. Препоръчително е кремът да се използва в рамките на година, защото с течение на времето намаляват лечебните му свойства.

Кремът от невен е подходящо да използвате при разширени вени, като се нанася на засегнатите зони 2 пъти на ден.

Мехлемът от невен може да се използва и при трудно зарастващи рани и други кожни проблеми.

Олио за почистване на грим с невен

Маслото от невен е друга лечебна разновидност на билката. Можете да го приготвите лесно у дома. Ето как:

Вземете сух буркан и го напълнете до половината с изсушен невен. Допълнете буркана със зехтин (може да използвате и олио). Затворете добре буркана и го оставете на слънчев прозорец за 3-4 седмици. След това прецедете маслото от невен в друг буркан и съхранявайте на тъмно.

Невенът отделя в зехтина полезните си съставки и аромата. Това е един от основните начини използван в парфюмерията за извличане на аромат от цветя.

Маслото от невен има същите приложения като мехлема. Можете също така да използвате маслото от невен за справяне с акне.

Тоник за лице с невен

Можете да приготвите и запарка като в 500 мл вода сложите 4 с.л. сушен невен и оставите за 20 минути под затворен похлупак. След това прецедете. Получената течност използвайте за измиване на лицето след като го почистите или пък си правете компреси с помощта на памучни тампони за по около 20 минути на ден.

Тоникът действа за почистване на пъпки, раздразнения, слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми.

Сурово растение срещу слънчеви изгаряния

Леките слънчеви изгаряния могат да бъдат доста болезнени и дразнещи. Те възникват, когато прекарате твърде много време на слънце, без да носите слънцезащитни продукти. Ако имате прясното растение под ръка, всичко, което трябва да направите, е да го нарежете с нож. След това го разбъркайте със сока, който излиза от него, за да образувате паста и я приложите върху кожата си. Това е много лесен метод например докато сте на път и нямате удобства за приготвянето на отвара.

ВНИМАНИЕ: ДА СЕ ПАЗЯТ ОЧИТЕ ПРИ НАНАСЯНЕ ПРОДУКТИТЕ!

Автор: Гена Живкова-Чолакова