Супата е много подходяща и полезна храна за едно балансирано хранене. Нискокалоричната супа в началото на храненето помага да се намалят поетите калории с 20 %. Порция супа създава усещане за ситост, доставя на организма полезни вещества и е с ниско енергийно съдържание. Това е добра подготовка за храносмилане на белтъци и мазнини, които ще постъпват с храната впоследствие. Веществата в тях възбуждат вкусовите рецептори, а също така и апетита. По този начин и количеството на храносмилателни сокове се увеличава.

Разбира се, ако супата е много мазна или пресолена, или с добавена много сметана – това не е полезно. Но супите като първо ястие не са вредни, а много полезни.

Благодарение на разнообразните натурални продукти, супата може да осигури много и различни витамини на организма. Хранителното съдържание зависи от количеството зеленчуци, които добавите.

Естествено, част от витамините при приготвяне се разрушават. Но не всички, освен тях има и други полезни вещества, които остават – това са фибри, антиоксиданти. Най-често срещаните витамини в зеленчуците са витамин Е, витамин B6 и витамин А. Моркови, броколи и спанак  са богати точно на тези хранителни вещества.

Зеленчуците са с най-малко калории в сравнение с другите групи храни. Те имат високо водно съдържание, почти не съдържат мазнини и в сравнение с плодовете имат по-малко въглехидрати. Голямото предимство на зеленчуците е, че въпреки малкото съдържащи се в тях калории, те са източник на незаменими витамини и минерали и полезни за здравето хранителни фибри.

Приготвянето на супата също има значение

Класическите рецепти, според които различни зеленчуци се сваряват и подправят, носят най-малко калории и в същото време имат най-много полезни съставки. Крем супите, които в повечето случаи се правят със сметана, са по-калорични заради мазнините. За да се храните истински пълноценно обаче, не трябва да забравяте да включите в менюто си възможно най-разнообразна храна от всички хранителни групи, като внимавате с количествата.

И така… да хапнем ли супичка?  Нима има нещо по-хубаво от една ароматна, домашно приготвена супа, като прелюдия към обяда.

 

Автор: Гена Живкова