Подправки преобразяват ястието ви. Има  много от тях, които ние използваме ежедневно  когато приготвяме любимите си гозби, които притежават лечебни свойства, без дори да ги използваме за конкретно лечение.

Черен и бял пипер– плодовете на едно и също растение, на обрани в различна степен на зрялост. Белият пипер се получава от напълно узрели плодове. Черният пипер – от зелените. Пиперът затопля тялото, повишава метаболизма и спомага за храносмилането и процесите на чревния тракт. Има антиоксиданти и антибактериални ефекти.

Лют червен пипер – унищожава ракови клетки, влияе много добре на кръвоносната система и предпазва от инфаркт. Богат е на витамин А, витамин C, Б2, Б6, калий и манган. Помага и при отслабване, също засилва метаболизма и премахва токсините от тялото. Помага при ревматизъм, възпаления, проблеми с бъбреците, кашлица, болки в гърлото. Облекчава алергии и има противогъбични свойства.

Розмарин – Розмаринът е приятел на имунната система, като я поддържа силна, здрава и функционираща добре. Това свойство на подправката я прави както противораков агент, така и помощник за справяне с настинки и грип. Розмаринът също така е много добър за поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система, както и на кръвообращението, облекчава раздразнения стомах и храносмилателна система.

Босилек – Босилекът  укрепва структурата на клетъчните ДНК структури, овладява възпаленията в организма, подобрява сърдечното здраве. Подправката като цяло укрепва клетъчното здраве на организма.

Дафиновият лист  – Той съдържа ароматно етерично масло, което включва почти 50% цинеол и още около 65 различни полезни вещества, сред които и рутин. Подпомага пречистването на въздуха, извежда шлаките от организма, повишава имунитета. В дафиновия лист се срещат манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Стимулира храносмилателната система, като защитава черния дроб, помага при синузит и облекчава дишането.

Чубрицата  – Чубрицата се използва като лек при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, успокояване на стомаха при неразположения и диуретично средство.

Риганът – Риганът има благотворно влияние на стомашно-чревния тракт и бронхите. Стимулира апетита и облекчава болките при ларингит и фарингит. Има дезинфекционни и антибактериални свойства и най-вече се използва при лечение на кашлица.

Копърът – Това растение има и много ценни свойства, които подкрепят нашето здраве. В него се съдържат витамините С, Р, В1, В2, каротин, минерални вещества: желязо, фосфор, калций, калий. Съдържа също протеини, захари, флавоноиди, фитонциди.

Кимионът – Кимионът е полезен за хора, които имат проблем с храносмилането. Има антисептични свойства. Семената му съдържат желязо и подобряват състоянието на черния дроб и бъбреците. Лекува бронхиална астма и артрит, както и при сутрешно неразположение по време на бременност.

Кардамон – Тази подправка има антиоксидантни свойства, които ни помагат да се справим със свободните радикали, които се появяват в тялото вследствие на въздействието на храната, напитките, въздуха. Подправката също така намалява кръвното налягане, действа диуретично и е богата на фибри.

Къри – Къри е не само предпочитана подправка от феновете на лютото, но има и здравословни ползи за организма. Като типичен представител на лютите подправки, къри има антивъзпалителни и антиракови свойства.

Мащерка – Мащерката е подправка с невероятни антиоксидантни свойства – може да достигне антиоксидантните свойства на редица плодове и зеленчуци. Може да си приготвяте както чай от мащерка, така и да я добавяте към различи ястия.

Кориандърът – Кориандърът е полезен за стомаха и храносмилането, има противомикробно действие. Известен е с лечебните си свойства при настинка, главоболие, и дори някои кожни заболявания. Богат е на витамин С, В1 и В2, както и на каротин. Съдържа големи количества минерали като калций, желязо, фосфор, магнезий и др. Витамин С в кориандъра е много по-голямо, отколкото в зеленчуците.

Салвия – Използва се и до ден днешен като противовъзпалително и кръвоспиращо средство, за лечение на фарингити, ангини, добър антисептик е и ускорява заздравяването на тъканите. Чаят от салвия е идеален за укрепване на имунната система и ускорява оздравяването.

Куркума – Куркумата има силно изразени противовъзпалителни свойства, облекчава симптомите на артрит и раздразнена храносмилателна система и нормализира захарите в кръвта. Едни от най-известните свойства на тази източна подправка са именно нейните антиракови свойства.

Канела – Канелата се използва често в приготвянето на печива и десерти. Има също антисептични свойства, които изчистват тялото от бактерии, намалява нивата на „лошия” холестерол, регулира нивата на кръвната захар, засилва метаболизма и също така помага при отслабване.

Магданоз – Магданозът е източник на антиоксиданти, както и на високи нива витамин К, витамин С, витамини от групата В. Затова е и особено полезен за имунната система и сърдечно-съдовата система. Използва се не само за овкусяване, но и за освежаване на дъха след хранене.

Мента – Ароматът на мента повдига настроението и стимулира работата на мозъка. Това най-древно лечебно растение е известно още от времето на египетските фараони. Стимулират работата на мозъка, подобрява и успокоява храносмилането и аромата предизвиква появата на ендорфини.

автор: Гена Живкова – Чолакова