статии

Полезните свойства на подправките от нашата кухня

  • 21.11.2019

Подправки преобразяват ястието ви. Има  много от тях, които ние използваме ежедневно  когато приготвяме любимите си гозби, които притежават лечебни свойства, без дори да ги използваме за конкретно лечение.

Черен и бял пипер– плодовете на едно и също растение, на обрани в различна степен на зрялост. Белият пипер се получава от напълно узрели плодове. Черният пипер – от зелените. Пиперът затопля тялото, повишава метаболизма и спомага за храносмилането и процесите на чревния тракт. Има антиоксиданти и антибактериални ефекти.

Лют червен пипер – унищожава ракови клетки, влияе много добре на кръвоносната система и предпазва от инфаркт. Богат е на витамин А, витамин C, Б2, Б6, калий и манган. Помага и при отслабване, също засилва метаболизма и премахва токсините от тялото. Помага при ревматизъм, възпаления, проблеми с бъбреците, кашлица, болки в гърлото. Облекчава алергии и има противогъбични свойства.

Розмарин – Розмаринът е приятел на имунната система, като я поддържа силна, здрава и функционираща добре. Това свойство на подправката я прави както противораков агент, така и помощник за справяне с настинки и грип. Розмаринът също така е много добър за поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система, както и на кръвообращението, облекчава раздразнения стомах и храносмилателна система.

Босилек – Босилекът  укрепва структурата на клетъчните ДНК структури, овладява възпаленията в организма, подобрява сърдечното здраве. Подправката като цяло укрепва клетъчното здраве на организма.

Дафиновият лист  – Той съдържа ароматно етерично масло, което включва почти 50% цинеол и още около 65 различни полезни вещества, сред които и рутин. Подпомага пречистването на въздуха, извежда шлаките от организма, повишава имунитета. В дафиновия лист се срещат манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Стимулира храносмилателната система, като защитава черния дроб, помага при синузит и облекчава дишането.

Чубрицата  – Чубрицата се използва като лек при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, успокояване на стомаха при неразположения и диуретично средство.

Риганът – Риганът има благотворно влияние на стомашно-чревния тракт и бронхите. Стимулира апетита и облекчава болките при ларингит и фарингит. Има дезинфекционни и антибактериални свойства и най-вече се използва при лечение на кашлица.

Копърът – Това растение има и много ценни свойства, които подкрепят нашето здраве. В него се съдържат витамините С, Р, В1, В2, каротин, минерални вещества: желязо, фосфор, калций, калий. Съдържа също протеини, захари, флавоноиди, фитонциди.

Кимионът – Кимионът е полезен за хора, които имат проблем с храносмилането. Има антисептични свойства. Семената му съдържат желязо и подобряват състоянието на черния дроб и бъбреците. Лекува бронхиална астма и артрит, както и при сутрешно неразположение по време на бременност.

Кардамон – Тази подправка има антиоксидантни свойства, които ни помагат да се справим със свободните радикали, които се появяват в тялото вследствие на въздействието на храната, напитките, въздуха. Подправката също така намалява кръвното налягане, действа диуретично и е богата на фибри.

Къри – Къри е не само предпочитана подправка от феновете на лютото, но има и здравословни ползи за организма. Като типичен представител на лютите подправки, къри има антивъзпалителни и антиракови свойства.

Мащерка – Мащерката е подправка с невероятни антиоксидантни свойства – може да достигне антиоксидантните свойства на редица плодове и зеленчуци. Може да си приготвяте както чай от мащерка, така и да я добавяте към различи ястия.

Кориандърът – Кориандърът е полезен за стомаха и храносмилането, има противомикробно действие. Известен е с лечебните си свойства при настинка, главоболие, и дори някои кожни заболявания. Богат е на витамин С, В1 и В2, както и на каротин. Съдържа големи количества минерали като калций, желязо, фосфор, магнезий и др. Витамин С в кориандъра е много по-голямо, отколкото в зеленчуците.

Салвия – Използва се и до ден днешен като противовъзпалително и кръвоспиращо средство, за лечение на фарингити, ангини, добър антисептик е и ускорява заздравяването на тъканите. Чаят от салвия е идеален за укрепване на имунната система и ускорява оздравяването.

Куркума – Куркумата има силно изразени противовъзпалителни свойства, облекчава симптомите на артрит и раздразнена храносмилателна система и нормализира захарите в кръвта. Едни от най-известните свойства на тази източна подправка са именно нейните антиракови свойства.

Канела – Канелата се използва често в приготвянето на печива и десерти. Има също антисептични свойства, които изчистват тялото от бактерии, намалява нивата на „лошия” холестерол, регулира нивата на кръвната захар, засилва метаболизма и също така помага при отслабване.

Магданоз – Магданозът е източник на антиоксиданти, както и на високи нива витамин К, витамин С, витамини от групата В. Затова е и особено полезен за имунната система и сърдечно-съдовата система. Използва се не само за овкусяване, но и за освежаване на дъха след хранене.

Мента – Ароматът на мента повдига настроението и стимулира работата на мозъка. Това най-древно лечебно растение е известно още от времето на египетските фараони. Стимулират работата на мозъка, подобрява и успокоява храносмилането и аромата предизвиква появата на ендорфини.

автор: Гена Живкова – Чолакова