Какво е медовина? Сигурно сте чели или чували за нея да се говори в различни филми, исторически средновековни хроники или литературни епоси.

Медовината е легендарно питие, приготвено от чист пчелен мед (вино от пчелен мед) .

Произходът на медовината е обвит в мистерия. Намират се много исторически сведения и легенди, но не е възможно е да се каже със сигурност, от кога се пие медовина или кой точно я е измислил.

Първите сведения за използване на мед в алкохолните напитки датират още от 7000 г. пр. Хр. Още в Древен Китай са открити доказателства чрез грънчарски съдове, в които са смесвани мед с ориз и плодове и са оставяни да ферментират. В Европа този процес е познат от около 2400 г. пр. Хр. Алкохолни напитки, приготвени от мед, има още от Римско време. Така че точният произход на напитката не е съвсем ясен. Ако се вярва на археологическите находки, то това прави медовината най-старата алкохолна напитка в света.

Медовината заема важна позиция в скандинавската митология и култура и безспорно е най-емблематичното питие, което свързваме с епохата на викингите и техните пътешествия.

В редица древни книги и митологии на медовината е отделяно специално внимание. От древната ведическа книга на хиндусите „Ригведа“, през Метеорологиката на Аристотел до епичната староанглийска поема „Беоулф” всички възхваляват питието и прилагат рецепти за приготвяне.

Даже древните българи са й са се наслаждавали. Факт е, че се е конмсумирала на три континента – Европа, Азия и Африка.

КАКВИ ВИДОВЕ МЕДОВИНА ИМА?

Медовината се произвежда предимно от вода, мед и дрожди. Може да е със или без алкохолна ферментация. Поради наличието на разнообразни рецепти и вариации на технологията на приготвяне, крайният резултат може да бъде от много сладко питие, подобно на тежък ликьор, до сухо „медено вино“. Разбира се, медът е силно определящ за крайния вкус на медовината. Освен него значение имат и различните билкови или плодови добавки – горски плодове, малини, мащерка, карамфил, кардамон и др. Списъкът с подправки е ограничен само от въображението на медоварите, а те не страдат от липса на такова – също като любителите на медовината.

Спрямо ферментацията си медовината би могла да бъде: безалкохолна, слабо акохолна, средно и силно алкохолна.

Ако не сте опитвали медовина , много сте изпуснали. Опитайте и се насладете на това питие на боговете.

автор: Гена Живкова