Малините са познати, като билка още през XVI век. За пръв път малините се споменават в писмен документ от 1548 г.в стара английска книга за билкова медицина. Масовото отглеждане на вкусния плод започва в Европа и Северна Америка през XIX век, когато се появяват много нови хибриди като логънбери и кръстоски между малина и къпина.

Малините са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които им дават ценни здравословни свойства. Антиоксидантните свойства на малините са 50% по-високи от тези на ягодите. Малината има противовъзпалително, патогонно и запичащо действие.

Малините са вторият плод по съдържание на витамин С след лимона. Има свойството да понижава температурата. Питието от малини има в пъти по-ниско съдържание на танини и сулфити от стандартното червено вино. Доста е пивко и развихря страстите. Дори и при умора или настинка, малиновото вино действа ободряващо, антисептично и подобрява настроението за минути, благодарение на високото съдържание винтамин А1, B2, B9- фолиева киселина и бета- ситостерол. Витамините в малината имат общо тонизиращо въздействие върху организма. Малиното вино запазва всички прекрасни качества на плодовете.

автор: Гена Живкова-Чолакова