Билката бодлива отвън и галеща отвътре?!

Билката Магарешки бодил е едно от съкровищата в природата. Намира се из цялата страна. Расте по сухите и каменисти места, покрай пътищата, оградите и пустеещите земи. Произхожда от Европа и е широко използван в народната медицина. Притежава различни лечебни свойства.

Сред билкарите, магарешкият бодил е преди всичко разглеждан като отлично средство за очистване на кръвта от несвойствени и вредни субстанции, като диуретик и потогон (усилва отделянето на пот). Билката съдържа сапонини, сесквитерпени, алкалоиди, тлъсти масла, инулин, витамин С и др.

Магарешкият бодил е четири вида. Трите от тях, които са с грамадни широки листа, с големи бодли и които накрая завършват с по 1 цвят, не вършат работа. Медоносният бодил е с по 2-3 цвята, които цъфтят последователно, бодлите му са малки и достига до 80 см. Бере се от юли до края на есента само сутрин до обяд.

Хората традиционно използват магарешки бодил за проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. Силимаринът е антиоксидантно съединение, извлечено от семена от магарешкият бодил.

Като чернодробна помощ млечният бодил е мощен детоксикатор. Помага да се възстановят чернодробните клетки, докато се премахват токсините от тялото, които се обработват през черния дроб. Магарешкият бодил е ефективен при естественото преобръщане на вредните ефекти от консумацията на алкохол, пестицидите в хранителната ни доставка, тежките метали във водата, замърсяването във въздуха, който дишаме, и дори отрови!

Помага за предотвратяване на камъни в жлъчката. Черният дроб е основен храносмилателен орган, който помага за обработката на хранителни вещества и токсини, които влизат в тялото ни чрез храни, вода и въздух. Тъй като черният дроб и други храносмилателни органи – като жлъчния мехур, панкреаса, червата и бъбреците – работят в тясно сътрудничество, за да подобрят здравето на черния дроб толкова много, магарешкият бодил също е в състояние да помогне за предотвратяване на камъни в жлъчката и камъни в бъбреците.

Маслото, извлечено от корените му, се прилага върху скалпа при пърхот и косопад. То придава на косата здравина и възвръща блясъка й. Маслото е богато на фитостероли и мастни киселини, които усилват растежа на косата.

Високото съдържание на сложни полизахариди и слузни вещества придават на отварата от корени на магарешки бодил отлични противокашлични свойства.

Отвара от магарешки трън се пие при силна кашлица, суха болка. Растението се използва и при болки в стомаха, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Начин на употреба: 5 цвята се слагат в 500 мл. вода и щом заври, веднага се сваля от огъня. Като изстине, се изпива за 1 ден бавно на глътки.

Автор: Гена Живкова-Чолакова