Непоносимостта към глутена всъщност е автоимунно заболяване, което причинява възпаление из цялото тяло, засяга органичните системи, включително мозъка, сърцето, ставите и храносмилателния тракт. Глутенът е вид протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика, овеса и ръжта, който е жилав и твърд и се намира в почти всички тестени изделия и зърнени закуски. Някои хора са нетолерантни към глутен и могат да получат храносмилателни смущения или по-сериозни алергични реакции.

В световен мащаб около 1% от хората страдат от целиакия и трябва да спазват безглутенова диета, за да се предпазят от алергични състояния и последиците от тях. Въпреки, че по-голяма част от зърнените култури съдържат глутен, има и такива, които са бедни, или изцяло не съдържат тази съставка в себе си.

Кой са храните без глутен:

Бобови култури

Бобовите култури също не съдържат глутен в цялостната си форма. Най-популярни сред са лещата, грах, леща, нахут, както и всички разновидности на фасула. Ако са преработени само с масло, също няма опасност да бъдат консумирани от хора с непоносимост към глутена.

Ядки

Целите бадеми, лешници, кестени, фъстъци не съдържат глутен, освен ако не са преработени с друг продукт като пшеница например. Печени е добре да бъдат избягвани, защото често са обработени с брашно преди да се изпекът.

Ориз

Според експертите всички видове ориз са без съдържание на глутен.

Царевица

Царевицата и царевичното брашно не във всички свои форми съдържат глутен. Същото се отнася за пуканките, царевичното нишесте и царевичния малц. Нужно е обаче отново внимателно да се четат етикетите.

Други храни

Примери за други одобрени храни без съдържание на глутен са амарант, елда, канола, маниока, кокосово брашно, памучно семе, качамак, салеп, просо, нишесте от касава, картофено брашно, сусам, сладки картофи. Елдата е добре позната в Русия и страните от Кавказ. Въпреки че има малко специфичен вкус не е лоша и може да се консумира като супа, или в състава на хляб, салати, десерти и други. Богата е на калций и витамин В. Най-често се консумира като пюре към други зеленчуци.

Храни под въпрос

Някои храни може и да изглеждат сякаш в тях няма глутен, но всъщност да са замърсени поради преработване заедно със съставки, съдържащи глутен. Примери за подобни храни са триците, зърнените закуски, нишестето, брашното, овесът, булгурът, конопът, малцът, овесените ядки.

Автор: Гена Живкова-Чолакова