При малки и големи, срещу хрема и течащ нос

Хремата е често съпътствана от вирусни инфекции. Тя е нормална реакция на организма и особено важен етап в оздравителния процес, чрез който се успокоява лигавицата на носа. Много е неприятна и често обилна.
В природата има различни билки подходящи за успокояване на носната лигавица. Една от тях е лайката.
Лайката e билка, известна със своите антибактериални и антивирусни свойства. Използва за най-различни неща от разстроен стомах, синдром на дразнимото черво до успокоение на нервите. Освен това има и силно противовъзпалително, обезболяващо и антисептично действие. Предполага се, че противовъзпалителното действие на билката се дължи на хамазулените, които действат обезболяващо и омекотяващо.
Капките за нос, приготвени от лайка, носят едно от нейните най-силни имуностимулиращи свойства: повишават нивата на хипурат. Хипуратът е съединение, което подсилва защитните функции на организма чрез способността си да разрушава клетъчните стени на инфекциозни агенти.
Тази способност на хипурата, прави капките от лайка изключително силни срещу бактерии, като Staphylococcus aureus и Bacillus subtilis.
Хамазуленът е съединение с концентрации от 5% до 15% в различните видове лайка. То е известно с множеството си противовъзпалителни ефекти, които могат да са от полза при възпаления на дихателните пътища.

Капките са лесни за приготвяне в домашни услови.

Рецепта: към 50 мл вряща вода се добавя 1 супена лъжица суха лайка. Сместа се сваля от огъня, покрива се и се оставя да изстине. След изстиване се прецежда през марля, а полученият разтвор трябва да се съхрява на тъмно, в плътно затворен съд, при стайна температура. Един разтвор не се използва повече от 3-4 дни. Употребява се само пресен. Накапват се по 3-4 капки, 3-4 пъти на ден.

Трябва да се избягват от страдащите от астма – ако имат пролетни алергии и полените предизвикват астматични пристъпи, тези капки могат да влошат състоянието.

Автор: Гена Живкова-Чолакова