Инструменти и необходими материали :

  • – Полимерна глина  – цветове: бяла и слонова кост купена
  • – Акрилни бои, четки и довършителни лакове
  • – Острие, шило, ланцета с различни накрайници
  • – 3 мм тъмни мъниста за очите

Процес:

Всички стъпки са изобразени по-долу. Ако желаете да създадете бухала само от полимерна глина и не искате да използвате боя, можете да използвате този урок, за да комбинирате кафява глина с бежово и да я използвате за изграждане на крилата.

Стъпка 1:

Взимате малко парче бежова глина, правите на топката и от топката се прави продълговата капчица с тъп край. Това ще бъде тялото на бъдещата сова. Обръща се ръба на капката малко встрани и се натиска, за да стане по-плосък. След което правя кухина за лицето на совата. Взимате малко парче бяла глина, правите я на топката, смачква се като плоска палачинка и се прави ниша от единия край след което внимателно се поставя в направената дупка за лице.

Стъпка 2 :

Правят се вдлъбнатини за очите. Слагате мъниста малко под ъгъл и леко ги натискате, така че да са наполовина в глината. От бяла глина навивате тънки малки 4 бр. продълговати линии  и с помощта на шило или клечки за зъби ги натрупайте около мъниста, по този начин ще създадете клепачите. После с шило от очите си към страните се правят драскотини, линии, оставяйки човката незасегната.

Стъпка 3 :

Как се правят крилата на совата. Разделяте на половин малък правоъгълник от бежова глина, а от получените удължени триъгълници оформяте крило, върху което ще закрепите перата. Счупва се долният им ръб.

Стъпка 4 :

Ето един начин да направите идентични,  пера на крилата. Навива се наденица от бежова глина и я смачквате от едната страна, за да се появи тънка капка. Нарязвате я на филийки с дебелина 1 мм. Започвате старателно да редите филийките. Поставя се първия ред от пера, леко натискате и изглаждате горните краища на перата . За втория ред пера, направете бежова глинена наденица, която е по-тънка и по същият начин я смачкайте и нарежете.  За пера на третия ред правите  много тънка наденичка и нарязвате. Подреждате целият краен  ръб на крилата . Нарежете пера и за опашка на совата по същият начин.

Стъпка 6 :

Сглобете крилата към  тялото совата. Изрежете и  краката за совата и ги поставете на тялото.

Стъпка 7 :

Сега е време да направите структура на всяко перо и по тялото. С или друг удобен инструмент направете  малки чести вдлъбнатини върху тялото на совата и горните краища на крилата.

След това фигурката е готова да се изпече и охлади.

Подгответе совата  за оцветяване с тънка четка и акрилна боя. Когато боята е напълно изсъхнала, покрийте фигурката с краен лак!

Желая ви успех!