Полимерна глина е сравнително нов материал открит случайно при търсенето на вид пластмаса. От този невероятен материал можете да направите много интересни хеща, тъй като той е много пластичен и лесно имитира всичко.

Каква глина е най-добре да се избере?

Каквато си харесате, важно е да следвате инструкциите й за работа и печене. Най-пупулярните марки са : FIMO, Sculpey, Kato PolyClay, Polyform, Цвете и Cernit.

Лак – Ако украсявате чаша с полимерна глина или каквато и да е друга форма е необходимо след изпичането предмета да бъде лакиран.  Какво представляват лаковете за полимерна глина? Производителите предлага матов, полу-гланцов и лъскав покриващ лак. Тези лакове се продават в магазините при глините.

Тези, които се занимават с такава работа за първи път, трябва да помнят, че преди нанасянето на лака повърхността трябва да се измие с почистващ препарат за съдове или обезмаслена с алкохол, а самият процес на нанасяне на покритието се прави най-добре със синтетична четка.

Инструменти – Може сами да си измислите различни шила, клечки и повърхности или да си ги вземете вече готови от магазините:

специални форми (лодки), с помощта на които лесно се изрязват фигури;

специална спринцовка (екструдер), оборудвана с различни дюзи;

машина за макаронени изделия;

листове за текстура;

прахове и др.

Какво трябва да подготвите за декорацията на чаша?

  • самата чаша;
  • препарат за почистване или почистване на лак за нокти;
  • полимерна глина;
  • дървен шиш или клечка за зъби;
  •  мокра кърпа;
  • епоксидно-лепило или смола;
  • нож;
  • лак за полимерна глина.
  • Първи стъпки

Подгответе си скица или шаблон с изображението с което искате да украсите чашата. Изяснете всички цветове, които ще ползвате и ги размесете и подгответе предварително. След което почистете с лакочистителя повърхността на чашата по която ще работите.

Очертайте със шаблона местата по които ще работите и само там със шкурка награпете повърхността на чашата, след което започнете послоино да добавяте елементи от вашето изображение, като използвате въображението си. След като сте готови, вижте инструкциите за печене по етикета на глината и изпечете чашата на нужните градуси. След топлинна обработка чашата трябва да се извади от фурната. Изчаква се да изстине и втърди напълно, след което трябва внимателно да разделите изпечената апликация от чашата. На обратната страна на апликацията трябва да се нанесе тънък слой епоксидно лепило или смола, като се следват всички указания на опаковката. Притиска се плътно апликацията към чашата. Чак след като епоксидната смола е напълно изсъхнала се нанася лака на изображението. След като всичко изсъхне, чашата може безопасно да се измие и все пак я мийте на ръка, не се препоръчва миенето й в съдомиялна.