Лек сапун с охлаждащо действие

Домашно приготвените сапуни имат нежна консистенция, заради почти минималната химия в тях. Плавят кожата мека и добре хидратирана. В комбинация с билки имат още по-добри показатели. Ментата съдържа вещества, които имат успокояващо, обезболяващо, противовъзпалително действие и спират развитието на повечето бактерии. В същото време има и охлаждащо действие, така, че сапунът е изключително подходящ за летните жеги, а ароматът много свеж.
Във всеки сапун се съдържа сода каустик, затова правенето на сапун не е за деца и се прави с повишено внимание! Сода каустика, разгражда кожата, затова винаги се работи с ръкавици, маска, дрехи с дълги ръкави и предпазни очила! Сапуна се изчаква да узрее минимум четири седмици преди да започне да се използва, тъй като в началото има високо Ph, което с времето се нормализира!

Какво ще ви е необходимо за около 15 сапуна:

120 мл. дестилирана вода
30 мл. зехтин
175 мл. кокосово масло
60 г сода каустик на кристали или люспи
1 с.л. зелена глина
½ с.л. спирулина
1 с.л. овесени трици
15 капки етерично масло от евкалипт
15 капки етерично масло от мента
Листа сушена мента

Начин на приготвяне:

1. Започва се с облеклото , слагат се ръкавици, маска и престилка, с които да работите през цялото време. В никакъв случай те не се свалят! Ако се напръскате по кожата случайно изпръскате със сода каустик, моментално избършете с кърпа, напоена с оцет, за да избегнете изгаряне или друга реакция!.
2. В голям съд на водна баня се смесва зехтина и кокосово масло.
3. Отделно от тази смес в стъклена купа сложете дестилираната вода – в никакъв случай не използвайте метална!!! Към нея се добавят бавно кристалите сода, добавяйте ги бавно , докато те се разтворят. Бъркайте с дървена бъркалка. В никакъв случай с метална! При този процес се отделя топлина, сместа се оставя да се охлади на балкон или навън за да няма вредни изпаренията в стаята.
4. Измерете с термометър и двете двете смеси – трябва да са около 36-37 градуса, и тогава внимателно и бавно изсипете содата и водата в съда със зехтина и кокосовото масло. Бърка се интензивно в продължение на минута, докато получите консистенция, подобна на гъста боза.
5. Към тази боза се добавят зелената глина, спирулината, овесените трици и етеричните масла от мента и евкалипт. Най-накрая се добавят и листата сушена подправка.
6. Сместа се изсипва в голям предварително приготвен съд или калъп омазнен със зехтин. След изсипването на сместа, отгоре отново се полива със зехтин и остава за 24 часа. След това, докато сместа е още мека, се изрязват калъпи в правоъгълна форма, но без да докосвате сапуна! Винаги работете с ръкавици!
7. Готовия сапун се оставя да се охлади и зрее без да се пипа в продължение на месец. След месец можете да го пробвате, като първо тествайте като си измиете ръцете как се чувствате и ако всичко е наред се насладете, на охлаждащото му действие в знойните летни жеги!

Автор: Гена Живкова-Чолакова