Гривните Шамбала представляват древно тибетско украшение, направено и носено от будистките монаси в манастирите, под формата на гривни, гердани и броеници  използвани при медитация за достигане на върховна хармония.

Тибетските гривни Шамбала имат сложна плетка в която изящно са вплетени скъпоценни камъни, комбинацията от които влияе върху вашата вътрешна енергия Ци. Изработват се изцяло ръчно, като е важно докато се правят съзнанието да е чисто.  Поради тази причина е важно да изберете внимателно камъка, който да подхожда най-много на личността ви или да приляга на вашите лични желания или поставени цели.

Днес тибетските Шамбала гривни са изключително популярни и сред известните личности. Редица холивудски знаменитости носят Шамбала гривни, както като изящно украшение, така и за постигане на вътрешна хармония, духовен мир и постигане на лични цели.Те са както красиво бижу така и талисман, носещ сила, душевен мир и любов. Често се употребяват за  амулет за късмет, хармония, здраве и благоденствие от всякакво естество !

Необходими материали и инструменти :

  • мъниста
  • полиестерен шнур
  • ножица
  • запалка
  • подложка

За гривната са ви необходими две парчета шнур с дължина 40 см. и 80 см. След като изрежете парчетата шнур по-късият се забожда с карфици за меката подложка, така, че да не мърда от двата края. По-дългият шнур се прекарва под по-късият и се взема средата, така , че да се получат два равни края по 40 см. По средата зъстопорете с карфици. Заплитането на гривната започва на около 10 см. Навътре от опънатия първоначално шнур.

За да направите първият възел поставете десния шнур под централния шнур, след това с него покривайте левия край. Прекарайте левия край на шнура над  централния и под десния край. Издърпайте двата края, за да затегнете възела. Преместете левия край под централния шнур,а след това го поставете над десния край.

После прекарайте десен край над централния шнур и пак го промушете под левия край. Издърпайте двата края(левия и десния) на шнура, за да затегнете възела. Така се прави  квадратен макраме възел.

Хубаво е в двата края на гривната да има наплетени квадратни възли около 2/3 см. Преди да добавите мънисто. Когато се добави мънисто квадратният възел, може да е един или няколко.

След като добавите всички мъниста, които прецените, наплитате същата дължина квадратни възли каквато имате в началото.

Като приключите отрежете излишния шнур от двете страни, като оставите  по 5 мм дължината от него . С запалката обгорете шнура от двете страни така,че да не

 

го запалите ,а само да го „затопите” докато достигне до възела. След като сте готови с наплитането в получената дължина от двете страни нанесете мъничко мънисто 2 мл. или 4мл. и завържете края на възел. Така гривната ще е готова. Остава да се сложи регулируема закопчалка от квадратен възел. За целта оформете гривната в кръг и поставете двата свободни края един върху друг. С къс шнур наплетете разстояние между 4 и 8 възела. Отрежете излишния шнур от двете страни и със запалката разтопете краищата. Ако не използвате полиестерен шнур, които се разтапя лесно, ще ви е необходимо лепило.

Автор: Гена Живкова-Чолакова