Месопусна неделя – храни по време на Месопусната неделя

Всяка година осем седмици преди Великден православната църква отбелязва така наречената Месопусна неделя. Празникът всяка година се пада по различно време, в зависимост от Великден. А тази година е и двоен празник, съвпада с националният ни празник трети март. Деня на освобождение на България от Турско робство.

Защо тази неделя е наречена Месопустна? Името идва от заговяване с местни ястия. За по-младите, които се чудят за значението на думата заговяване, тя се разбира буквално като бавно и приятно замезване.  Това е последната неделя в която е позволено да се яде месо до насита.

Според традицията трапезата трябва да е обилна. Не нея е прието да присъстват обреден хляб, вино, пълнена кокошка, свинско със зеле, каквото и да е месо с булгур или нахут, месни сърми, колбаси, различни сирена, варива, баница с мас или месо, зелник или клин, джолан и пълнени чушки.

Прието е семействата да се събират на голяма софра. Всеки за нея да донесе по нещо. Всеки да си поиска прошка, да освободи от себе си лошото и да остави в мир душата си. Позволени са, танци, палене на огньове, игри. Това е последната неделя в която са позволени и сватбите преди Великден.

Следващата седмица от понеделник до неделя се нарича Сирни Заговезни. През нея е позволено да се ядат всякакви млечни продукти: извара, сирена, млека, кашкавали и яйца.

Тези две седмици са своеобразни, така, че постепенно да подготвят организмът за великденските пости.

Рецепта за пълнена кокошка

Съставки:

  • 1 кокошка
  • 200 г. гъби
  • 100 г предварително накиснати във вода стафиди
  • една шепа орехи
  • около 1-1 и 1/2 кг кисела зелка
  • 2 г. лук
  • 2 ск. чесън
  • 100 г. ориз
  • 100 мл. олио
  • 50 г. масло
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • 2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Кокошката се измива добре и изчиства от перуш. Намазва се отвън и отвътре със сол, черен пипер и масло.

В достатъчно голям съд се загрява мазнината и в нея се задушават нарязания на ситно лук и чесън. Оризът се запържва в олиото, докато стане прозрачен. Към него се добавят лукът с чесъна и гъбите. Доливат се 2 ч.ч. вода и се оставя за малко на огъня, докато водата се поеме от оризът. Добавят се стафидите, орехите, добавя се сол, черен пипер и магданоз. Кокошката се пълни със сместа и се зашива. В омазнена предварително тава се нарязва на ленти киселото зеле, така, че да служи като канапе. Добавя се малко топла вода и птицата се постава върху канапето да се запече. Ястието се пече увито с фолио, то се маха 15-20 мин. преди да стане готово, за да се запече отвън. Отначало фурната е силно загрята на около 200 градуса, като в последствие температурата се намалява.

Честит празник, да ви е сладко!

Автор: Гена Живкова-Чолакова