Гозби с маточина

Маточината се използва широко в кулинарията заради приятния си вкус и свежия аромат. Пресните и сушените листа се добавят в салати, сосове, всякакви супи, особено от грах и картофи. Използват се при приготвянето на ястия от мляко и яйца, от гъби, птици и риба, за ароматизиране на десерти и пастети с извара.

Зеленчукова салата с маточина

Продукти: 1 зелена салата, 1 връзка репички, 1 морков, 2 супени лъжици зехтин, 2‐3 супени лъжици кисело мляко, 2 твърдо сварени яйца, 2 супени лъжици ситно нарязана прясна маточина, лимонов сок, захар, черен пипер, сол.

Салатата, морковът и репичките се измиват, подсушават се и се нарязват на тънки ивички. Киселото мляко се разбива със зехтина, щипка захар, лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Зеленчуците се заливат със соса, разбъркват се и се оформят в чиния за сервиране. Отгоре се нареждат нарязаните на резенчета варени яйца. Салатата се поръсва със ситно нарязаната маточина.

Пиле с бадеми и маточина.

Продукти: 400 гр. пилешко месо (без кожа и кости), 1 главичка лук, 2 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 2‐3 супени лъжици зехтин или олио, 2 супени лъжици счукани бадеми, 2 супени лъжици ситно нарязана прясна маточина, сол.

Измитото и подсушено месо се нарязва на съвсем дребни парченца и се смесва със ситно нарязания лук, счукания чесън и доматеното пюре. Сместа се пуска в сгорещената мазнина и се пържи бързо на силен огън, като тиганът непрекъснато се разклаща. Накрая се добавят счуканите бадеми и сол на вкус. Ястието се поръсва със ситно нарязаната маточина и се поднася върху бял ориз.

Ликьор от маточина.

Продукти: 20 гр. сушени листа от маточина, 500 гр. захар, 0,5 л. вода, 1 л. водка.

Захарта и водата се загряват, докато захарта се разтопи. Прибавя се маточината и сместа се оставя да заври. Сиропът се сваля от огъня и след като изстине , се прецежда. Смесва се с водката и се разбърква добре. Ликьорът се налива в подходяща бутилка и се съхранява на хладно.

Да ви е сладко!

Автор: Гена Живкова-Чолакова