Какво е джоджен? Ползите от джоджена

Джоджена принадлежи към семейството на ментите, научното му име е „Mentha spicata“. Отглежда се по нашите ширини и има специфичен силен аромат. Има много ползи за здравето. Полезен е за храносмилането, облекчава дихателните пътища, регулира хормоналните нива, увеличава кръвообращението, заздравява сърцето, облекчава стреса и повдига имунната система.
Има широка гама от приложения: кулинарни приложения, за да ароматизира коктейли, сосове, спагети, цели ястия или дори гарнитура, като допълнение към хигиенични продукти – паста за зъби, вода за устата, сапуните и скрабът за тяло. Джоджена може и директно да се дъвче. Отварата от него спомага при редица проблеми.
Най-често се среща като дензифектан за устната кухина и подържа свежия дъх. Заради антибактериално и антимикробно действие защитава устата и гърлото от инфекции и заздравява венците.
Чая от джоджен облекчава дихателните пътища при простуда и грип. Също чисти синусите и помага при алергии и успокоява лигавиците.
Отварата от листа на джоджен под формата на лек тоник се използва за облекчаване на разстроен стомах. Облекчава сутрешното гадене по време на бременост или симптомите на гаденето и повръщанет по принцип. Облекчава спазмите на корема и подуването.
За тези, които страдат от синдром на поликистозните яйчници или някаква друга форма на хормонален дизбаланс, джоджена спомага за правилно функциониране на яйчниците и жлезите.
Съдържанието на желязо в една порция е повече от 100 %, което стимулира производството на червени кръвни клетки и хемоглобин също като копривата. Това му качество го прави чудесен природен продукт при проблеми с анемия, кръвооросяване и повишава енергиината ефективност на тялото.
Също съдържа високи нива на калций, които са полезни за налягането в кръвоносните съдове и по този начин превантивно пази организма от инфаркт и атеросклероза.
Облекчава симптомите на стрес и безпокойство.
Джоджена съдържа още лимонен, кинеол, пинен, витамин А, витамин С, рибофлавин и тиамин. Нивата на тези антиоксиданти подържат в норми свободните радикали, причиняващи мутацията на клетките в ракови.

Автор: Гена Живкова-Чолакова