Трапезата на този ден, обичайте и вярванията

България е едно уникално място с много история, дълбоки корени и прекрасни традиции.

Тази година на 10 март отбелязваме Сирни Заговезни. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи.

С него се отбелязва седмицата преди началото на великите пости, който продължават до Великден. Това е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства – нещо като разпускане и зареждане с настроение преди дългите и строги великденски пости.

Празникът идва от езически обичай и едва по-късно намира място в църковният календар.

Характерно за него е, че на литургията в храмовете се четат думите от Евангелието на апостол Матей: „Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви“ (Мат. 6:14 – 15). След това се припомнят наставленията на св.ап. Павел към евреите в Евр. 12:1 – 10, а вечерта се четат специални молитви и се изнасят икони.

В народните обичай Сирни Заговезни символизира прехода между зимата и лятото. Преминаването от едно към друго състояние, както и пречистването. Този преход е постепенен и изисква подготовка.

Според православната църква в деня на Сирни Заговезни за последно се ядат храни от животински произход – след това започва заговяването или така нареченото постене. Днес е деня в който човек си иска прошка, за да бъде в мир със себе си по време на поста. Прието е през днешният ден да се чуем с всички близки и да си простим един на друг.

На празничната маса се подреждат млечни и яйчени продукти.Традиционно на трапезата се слагат риба и рибник, масло, варени яйца, сирене и баница и халва.

Според народните традиции Сирни Заговезни е празник на веселби и забавления най-вече за младите. Празникът е известен с т.н. хамкане или ламкане. За дървена пръчка на конец се връзва хапка с продукт, който децата трябва да уловят без да използват ръце. В най-стария му вариант хамкането се е правело с въглен, яйце и сирене, последователно връзвани на конеца.

Въгленът се е пазел против уроки, а жълтъкът на яйцето и парчето сирене за здраве и късмет. Хамкане с халва са правили най-вече в градовете, като забавна игра със сладкиш за сладък живот. След което запалвали конеца и наричали хубави неща за през годината.

Вечерта се палят големи огньове на високи места извън селата – огньовете се прескачат от момците за здраве, докато момите играят хоро около тях. Този обичай има най-различни имена в цяла България – òратник, олèлия, ỳрбалки. Освен клади, се палят и кошници, пълни със слама и ги въртят над главите си, отново за здраве и за очистване.

Също тази вече се прави и така нареченото Туйкане. Това е обичай в който младите момци си правят сами стрели и лъкове и стрелят в дворовете на момите които харесват. Също характерно е правенето на люлки, които се украсяват с цветя и младите се люлеят в тях за здраве.

Освен това, това е и така наречената Кукерова неделя, в която кукери минават по домовете и плашат и гонят злото и дявола.